Posljednji sprint Australian Opena: Tko ide do kraja?

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 30.01.15. | 17:18

Prošle je godine prvi Grand Slam sezone ponudio ogromna iznenađenje, a sva su svijetla Melbournea pala na Stana Wawrinku i sada umirovljenu Kineskinju Li Na. Ove godine je stvar mnogo drugačija...

S mnogo se nepoznanica ušlo u prvi Grand Slam sezone, a mnogi su samo nagađali u kakvoj će formi stići velika teniska četvorka na usijane terene u Melbourneu. Pokazalo se kako je Rafael Nadal još uvijek miljama daleko od svoje prepoznatljive igre pomoću koje je stigao do 14 Grand Slam titula. Uspio je spasiti nemoguće protiv 112. igrača svijeta Tima Smyczeka, ali mu je zato Tomaš Berdych pokazao koliko Rafa fizički i psihički zaostaje za teniskim vrhom. Svekoliko čuđenje nastalo je u trećem kolu kada je drugi nositelj i po mnogima glavni favorit za osvajanje Australije Roger Federer, ispao od 46. reketa svijeta Andreasa Seppija. Švicarski as srušio je Talijana u prethodnih deset ogleda, ali ovaj je bio naklonjen Talijanu.

NOVAK ĐOKOVIĆ vs ANDY MURRAY

Ipak, Novak Đoković i Andy Murray obranili su čast (nekad) nedodirljivog kvarteta, a titulu vladara Australije u 2015. godini tražit će u nedjelju u 9 sati i 30 minuta po hrvatskom vremenu.

Do svog su finala preskočili šest prepreka, uz podjednako težak raspored. Obojica su izgubila po dva seta. Đoković je Wawrinki prepustio dva, a Murray je padao u dva navrata, protiv Dimitrova i Berdycha. Zanimljivo, Britanac je oba puta gubio 13. igru, dok prvi nositelj ima sva tri odigrana tie-breaka u Melbourneu na svom kontu. Podatak na koji valja pripaziti ako u nedjelju dođe do odigravanja odlučujuće igre.

Srpski je tenisač u prva dva kola imao šetnje protiv Aljaža Bedenea i Andreja Kuznjecova. U trećem ga je kolu dočekao uvijek opasni Fernando Verdasco, a u tom su se meču pojavili prvo znakovi slabosti Novaka Đokovića. U osmini finala uslijedio je Gilles Muller, 42. tenisač svijeta, a Nole se ponovno mučio (6:4, 7:5, 7:5). No, tada je uslijedio dvoboj protiv prvog kanadskog reketa Miloša Raonića. Bio je to, u tom trenutku, potencijalni spektakl kojeg je Novak odlučio 'srezati' na točno dva sata igre. Odlična izvedba prvog tenisača svijeta, nakon čega je uslijedilo Wawrinka.

VIDEO: Stan the Man potonuo u petom setu, Đoković protiv Murrayja lovi petu titulu Australije

Danas je Đoković izgledao vrlo nervozno na terenu što je rijedak slučaj kada je on u pitanju i polufinalne nekog Grand Slama. U četvrtfinalu protiv Raonića napravio je 17 neprisiljenih grešaka u tri seta, dok je danas ta brojka iznosila čak 49 (pet setova). Potpuno dva različita lica četverostrukog osvajača Australian Opena. No, to nije ništa naspram današnjeg izdanja Stana Wawrinke koji se zaustavio na brojci od 69 pogrešaka uz 17 poklonjenih break prilika. Novak je izgubio pet servisa, a takvu si igru neće smjeti dopustiti ako želi doći do petog naslova u Melbourneu protiv Andyja Murrayja.

Britanac igre sve bolje otkako ga je preuzela ženska ruka. Privatnim mu životom upravlja njegova zaručnica Kim Sears, dok mu u poslovnom konce igre sjajno spaja Amélie Mauresmo, proslavljena francuska tenisačica i bivši svjetski broj 1. Upravo je to status kojeg želi dostići Britanac, a čini se kako mu je osvajačica dvije Grand Slam titule to i usadila u njegov karizmatični mentalni sklop.

Šesti nositelj Australije došao je u finale s 12 uzastopnih pobjeda. U Melbourneu su redom padali Yuki Bhambri, Marinko Matošević, Joao Sousa, Grigor Dimitrov, Nick Kyrgios i Tomaš Berdych. Upravo je posljednji trijumf Murrayja najbolji pokazatelj u kakvoj je konstanti Britanac. No, posvetimo se duelu dvojice šampiona čija je povijest međusobnih susreta itekako bogata.

Susreli su se unazad devet godina čak 24 puta. Od toga je Murray slavio u devet navrata. Njihov posljednji sudar trebao se dogoditi početkom mjeseca u finalu Abu Dhabija, ali je Đoković odlučio predati meč zbog temperature. Njihovi prvi susreti od prije nekoliko godina nisu relevantni u najavi njihovog velikog nedjeljnog finala pa se zato okrenimo onim novijima. Srpski je tenisač dobio sedam od posljednjih osam međusobnih duela. Jedini koji je otišao na stranu Murrayja bio je onaj famozni u finalu njegovog Wimbledona 2013. godine. No, to je trava...

Posljednjih pet međusobnih mečeva otišlo je na stranu Đokovića, a Britancu je prepustio svega jedan set. No, čini se kako će nedjelja biti nešto drugačija budući da je riječ o 'nekom novom', preporođenom Murrayju.

Izgubio je od Đokovića dva finala Australian Opena (2011., 2013.), a prvi ga je put (2010.) zaustavio Roger Federer. Ako želi dobiti Đokovića, Murray će prvo morati savladati tu psihološku barijeru, ali ne sumnjamo u sposobnost Amélie Mauresmo. S druge strane, Nole ide po svoju 5. titulu, ali sa s danom manje odmora. Svakako najveća prednost s kojom u taj meč ulazi najbolji britanski tenisač. Možda je upravo ovo njegova velika prilika za prvi sjaj na "down underu"...?

SERENA WILLIAMS vs MARIA ŠARAPOVA

Ženski dio Australian Opena nije ponudio veća iznenađenja, bar što se finalnog para tiče. No, vrlo smo lako mogli gledati i neka druga dva lica. Serena Williams i Maria Šarapova, prve dvije nositeljice prvog Grand Slama sezone, imale su ozbiljnih problema u svom pohodu do finala. Marija Šarapova spašavala je dvije meč lopte u drugom kolu protiv Alexandre Panove, dok je Serena u dva navrata preokretala mečeve protiv Ukrajinke Eline Svitoline i Španjolke Garbiñe Muguruze.

Prva tenisačica svijeta ima velikih poteškoća s ulaskom u meč, a Ruskinja je znatno popravila taj segment igre naspram prošle godine. No, Šarapova ne može imati previše optimizma prije sutrašnjeg finala koje počinje u 9 sati i 30 minuta.

Naime, Serena ju nemilosrdno 'gazi' na kojem god dijelu svijeta i na kojoj god podlozi se igralo. Posljednjih 15 susreta otišlo je na stranu mlađe sestre Williams, a Ruskinja je svoje jedine dvije pobjede uzela davne 2004. godine. Da stvar bude gora, tu je još jedan podatak koji dokazuje koliko je Amerikanka 'nabrijana' na završnice Grand Slamova. Kada god bi, unazad tri godine, ušla u polufinale, na kraju bi ga i osvojila. Tako je bilo u Parizu, Londoni i u tri vezana slučaja u New Yorku. Čitajući ovakve podatke, možemo se samo zapitati, koliko će gemova Serena prepustiti svojoj ruskoj mušteriji?

Australian Open, finala:

Serena Williams(1) – Maria Šarapova(2) (subota, 9.30)
Novak Đoković(1) – Andy Murray(6) (nedjelja, 9.30)

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

ATPWTAAustralian OpenAndy MurrayNovak ĐokovićSerena WilliamsMaria Šarapova

Ostale Vijesti