Juan Martin Del Potro – stakleni zglobovi jednog od najtalentiranijih tenisača posljednjeg desetljeća

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 12.01.15. | 17:01

Brončani s olimpijskih igara u Londonu i osvajač US Opena 2009. godine, nakon 11 mjeseci pauze vraća se natjecateljskom tenisu.

U rujnu 2009. godine svi smo bili uz tada 20-godišnjeg Marina Čilića koji je u svom trećem pohodu na US Open stigao do četvrtfinala u kojem su osim, njega bili i Roger Federer, Robin Soderling, Novak Đoković, Fernando Verdasco, Fernando Gonzalez i Rafael Nadal. No, bilo je tu još jedno ime koje, pokazat će se, nije imalo milosti prema iti jednom igraču s Toura.

Juan Martin Del Potro, 20-godišnji Argentinac iz okolice Buenos Airesa, Tandile, slomio je otpor Međugorca plasiravši se u svoje drugo polufinale nekog Grand Slama u karijeri. Svi su znali, bila je to njegova godina. Početkom sezone došao je do četvrtfinala Australije, nakon čega je dosegnuo poluzavršnicu Roland Garrosa. Na travi se nije proslavio, ali je možda upravo iz toga razlog ostvario svoj najveći uspjeh u karijeri.

U polufinalu ga je čekao dvije godine stariji Rafael Nadal, šesterostruki Grand Slam pobjednik. No, mačji kašalj za Del Potra koji u tri seta po 6:2 na opće oduševljenje Flushing Meadowsa prolazi u svoje prvo finale u karijeri. Tko ga je tamo čekao? Veliki Roger Federer, ikona koja je u tom trenutku iza sebe imala titulu s Roland Garrosa i Wimbledona. Ako se svijet šokirao porazom Nadala, onda je bespredmetno raspravljati o reakcijama nakon dramatičnog finala US Opena u kojem je Del Potro uzeo meč u pet setova protiv švicarske legende. Nakon toga, svi su znali za Del Potra pa i oni kojima je tenis posljednja stvar na svijetu. 

U siječnju je 2010. godine Del Potro došao do svog najboljeg renkinga karijere, četvrtog mjesta ATP liste najboljih tenisača svijeta, i u tim se trenucima očekivala velika borba s Federerom, Nadalom, ali i nadolazećim Đokovićem za svjetski vrh. No, uslijedio je slobodan pad prouzrokovan problemima sa 'staklenim' zglobovima nesretnog Argentinca.

Probleme mu je prvo zadavao zglob desne ruke i te se 2010. godine odlučio na najtežu odluku u karijeri. Otišao je pod nož što ga je udaljilo s terena punih osam mjeseci, a ujedno ga je i spriječilo u obrani naslova US Opena.

Ipak, uspio se vratiti stazama stare slave, a samo dvije godine nakon toga pojavili su se ponovno isti zdravstveni problemi, ali je ovog puta riječ o zglobu lijeve ruke. Izdržao je cijelu 2013. godinu s 'painkillersima', ali mu je veljača prošle godine bila prijelomna. Poraz na Australian Openu od Roberta Bautiste Aguta u drugom kolu naznačio je kako su Del Potrovi problemi nadišli sve zdravstvene tretmane koje je primao. Nakon Melbournea je odigrao Dubai gdje je nakon prvog seta morao predati meč Somdevu Devvarmanu. Nakon toga, odlučio se na drugi najteži korak u svojoj karijeri.

„Ovo nije najlakši odabir ni najsretniji događaj u mom životu. Već sam prošao kroz sličnu situaciju i znam koliko je teško promatrati tenisku sezonu van terena. Osim toga, znam koliko je velika želja za povratkom i koliko ću beskrajnog napora morati uložiti ne bi li se ponovno borio za sam teniski vrh“, poručio je tada shrvani Del Potro.

Od tog je trenutka prošlo nešto manje od 11 mjeseci. Argentinac je s 8. pozicije pao na 135., ali bi se od ovog mjeseca sve moglo promijeniti – nabolje.

Naime, Del Potro je donekle zaliječio svoju ozljedu nakon operacije kojoj se podvrgnuo na prijedlog svog liječnika Richarda Bergera te će se danas po prvi put nakon najduže stanke u svojoj karijeri vratiti na teniski teren.

Bilo je grozno pratiti teniske mečeve i turnire preko TV ekrana. No, sve je to sada iza mene i optimističan sam. Svjestan sam da moram biti smiren i strpljiv. Znam da je zdravlje najbitnije i da igram najbolje što mogu. Preda mnom je dug put stizanja optimalne forme“, poručio je na današnjoj novinarskoj konferenciji Del Potro.

Zglob još uvijek boli u nekim trenucima i smeta me pri bekendu, ali znam da moram udarati najsnažnije ne bi li bio konkurentan na ovom turniru. Nekada je ta bol jača, nekada slabija. U svakom slučaju, mnogo je bolje nešto prije mjesec dana i liječnik mi je rekao kako se ozljeda ne može pogoršati igrajući na najvišoj razini“, rekao je Gaucho.

U prvom ga kolu ATP turnira u Sydneyju, u tri sata po hrvatskog vremenu, očekuje meč protiv Ukrajinca Sergeja Stakhovskog. Bit će to duel kojeg Del Potro ne može izgubiti. U biti, već sad je pobjednik. Mnogo bi profesionalnih sportaša diglo ruke u najtežim trenucima, no ne i Delpo.

„Primam mnogo terapija svaki dan. Prije svakog treninga i meča odrađuje dugo zagrijavanje. To mi oduzima strašno puno vremena, ali to je život kojeg prihvaćam u ovom trenutku“, zaključuje Del Potro.

Mnogi se slažu kako bi, da nije bilo problema sa zglobovima, Argentinac pridodao još koji pehar Grand Slama u svoju vitrinu. No, tek mu je 26 godina, a što je najbitnije, gladan je igre kao nikada...

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Sergej StahovskiATP SydneyATPJuan Martin Del Potro

Ostale Vijesti