Favoriti iz sjene – ako Nadal odluči igrati desnom rukom, netko od njih će osvojiti Roland Garros

Vrijeme Čitanja: 6min | uto. 22.05.18. | 12:49

Uoči drugog Grand Slama sezone, donosimo pregled Nadalovih konkurenata.

Možda i više nego ikad, Rafael Nadal je uvjerljivi favorit za osvajanje Roland Garrosa11. po redu u karijeri. Secirati igru Španjolca i pokazivati po stoti put zašto je favorit broj 1, nepotrebno je poput onog zadnjeg naručenog pića u klubu u rane jutarnje sate.

Nadal je u 81 meču odigranom na pariškoj zemlji upisao samo dva poraza – 2009. godine od Robina Soderlinga i prije tri godine u četvrtfinalu od Novaka Đokovića – a teško da će mu ove sezone netko uspjeti skinuti skalp. Osim ako ne odluči da mu je dosta dominacije i zaigra s reketom u desnoj ruci.

Drugi igrač svijeta, Roger Federer - koji nikada nije ni bio pravi suparnik Nadalu na zemlji – odlučio je preskočiti zemljani dio sezone, pa tako i Roland Garros. Andy Murray će zbog kronične ozljede po prvi put nakon 2013. godine preskočiti Pariz, a trenutna forma Novaka Đokovića ne ulijeva povjerenje ni najzaslijepljenijim njegovim fanovima.

Međutim, u dosadašnjem dijelu sezone, pogotovo na zemlji, isprofilirala su se dva imena koja bi u izravnim dvobojima mogli nauditi Rafaelu Nadalu, a to su dvojica mlađih tenisača – Alexander Zverev i Dominic Thiem.

Jako je nezahvalno - pomalo i naivno - stavljati u poziciju Nadalovog prvog izazivača jednog tenisača koji pripada skupini NextGen nada i koji do sada nije otišao dalje od četvrtog kola na nekom Grand Slam turniru – ali rezultati Alexandera Zvereva u posljednje vrijeme potpuno opravdavaju taj status.

Mladi Nijemac je upravo proteklog vikenda igrao finale Mastersa 1000 u Rimu protiv 'kralja zemlje', gdje je u jednom trenutku imao izgledne šanse za nanijeti poraz Španjolcu. Bilo je 1-1 u setovima te je imao break prednosti u trećem setu prije nego je pala kiša. Nadal je povratkom na teren nakon prekida iskusno protutnjao kroz ostatak meča i osvojio naslov. Ali i dalje ostaje činjenica da je Zverev posebno impresivno djelovao u drugom setu koji je 'uzeo' sa 6-1.

Osim finala Rima, ima fenomenalne rezultate ove sezone na zemlji – osvojen Masters u Madridu gdje je slavio protiv Thiema u finalu, osvojen ATP u Munchenu i polufinale Monte Carla.

Ipak, nastupi na Grand Slamu znaju biti težak zalogaj za mlađe tenisače, pa tako i 21-godišnji Nijemac ima omjer 0-7 protiv igrača iz TOP 50, ali progres je vidljiv, jer je već na prošlogodišnjem Wimbledonu stigao do četvrtog kola. Riječi hvale za njega imao je i Rafael Nadal nakon odigranog finala u Rimu:

„Kada si sposoban osvojiti Masters turnir, znači da možeš to napraviti na svim turnirima. Istina je da on (Zverev op.a.) nije imao odlične rezultate na Grand Slamovima, ali jednostavno tako se dogodilo. To je slučajnost. Nemoguće je nemati rezultat na Grand Slamu kada igrate na ovakvoj razini na kojoj je on“, rekao je Rafa, pa pomalo duhovito zaključio: „Ako on ne bude dobro igrao na Grand Slamovima kroz sljedeće dvije godine možete mi reći da nemam pojma o tenisu.“

Drugi izazivač, promatravši formu posljednjih mjeseci, trebao bi biti Dominic Thiem koji je jedini uspio svladati Nadala ove sezone na zemlji, u četvrtfinalu Madrida.

24-godišnjem Austrijancu, međutim, fali puno više konzistentnosti u igri, za razliku od tri godine mlađeg Zvereva.

Tako je prošli tjedan u Rimu izgubio već u prvom kolu od Fogninija, dok je prije toga u Madridu kao što smo već naveli u finalu izgubio od Zvereva. Na dva prethodna turnira gubio je u četvrtfinalima od Nadala i finalista Barcelone Tsitsipasa.

Thiem je poznat kao igrač koji 'ne bira' turnire te igra od najmanjih do najvećih natjecanja, pa će tako nastupiti i u Lyonu tjedan prije početka Roland Garrosa, vrijeme kada većina najviše rangiranih tenisača odmara za nastup na pariškom Grand Slamu.

Odmah iza dvojice mladića s njemačkog govornog područja, kao glavnog konkurenta Nadalu moramo staviti Novaka Đokovića, ali prvenstveno na račun imena i renomea.

Mali milijun upitnika je nad imenom najboljeg srbijanskog tenisača u povijesti, u lošoj je formi (za njegove standarde) otkad se vratio nakon ozljede, ali iskustvo je na njegovoj strani, te ga nikad ne bismo trebali otpisati. Polufinale Rima mu je sigurno unijelo dozu prijeko potrebnog samopouzdanja, ali pitanje je koliko može izdržati mečeve koji se igraju na tri dobivena seta. U dosadašnjem zemljanom dijelu sezone, mečeve koji su išli u tri seta gubio je tri puta, a slavio samo jednom - protiv Nishikorija.

Drugi ešalon favorita predvode Juan Martin Del Potro, Kei Nishikori, Kevin Anderson i najbolje rangirani hrvatski tenisač Marin Čilić.

Igrači prozvani 'izgubljenom generacijom' – nikada dijelom najbolje četvorke, a 'prestari' za NextGen naraštaj sa slabijim medijskim potencijalom da postanu nasljednici velike četvorke, što zbog ozljeda, što zbog kasnijeg sazrijevanja – sada su redovni sudionici minimalno četvrtfinala na Grand Slam turnirima.

Del Potro i dalje ima problema sa ozljedom prepona te je još upitan za nastup u Parizu. Na turniru u Acapulcu Argentinac je pobijedio redom Zvereva, Thiema i Kevina Andersona za naslov, ali problemi s ozljedama njegova su vječna boljka.

Kevina Anderson s druge strane igra konzistentno, ali će teško pomrsiti račune glavnim favoritima.

Kei Nishikori je nakon finala u Monte Carlu, upisivao poraze u prvim kolima Barcelone i Madrida dok je u Rimu poražen u četvrtfinalu od Đokovića.

Što se hrvatskih tenisača tiče, Čilić je dobro namučio Zvereva u polufinalu Rima prije par dana. Nijemac je nakon dva sata igre slavio 7-6, 7-5. Osim Rima, 29-godišnji Međugorac je igrao osmine i četvrtfinala na prethodnim turnirima, a ono što je bitno, čini se da mu forma s vremenom raste. Dosadašnji najbolji plasman na Roland Garrosu mu je prošlogodišnje četvrtfinale gdje je izgubio od kasnijeg finalista Stanislasa Wawrinke.

Borna Ćorić je i dalje sklon oscilacijama u igri, ali bi mogao skinuti neki veliki skalp na ovogodišnjem Roland Garrosu.

Trećem krugu pretendenata na dobar plasman pretendiraju nikad dovoljno ostvareni potencijali Grigor Dimitrov i David Goffin.

Dvojac je vrlo nepredvidljiv ove sezone, prvenstveno 27-godišnji Bugarin koji je u Monte Carlu došao do polufinala gdje je zaustavljen od strane Nadala, pa počeo bilježiti slabije rezultate porazom u četvrtfinalu Barcelone. Nakon toga je upisao poraze u drugim kolima dva Mastersa – u Madridu i Rimu. Osim toga treba napomenuti kako Dimitrov nikad nije otišao dalje od trećeg kola na French Openu.

Dimitrovljev igrač iz generacije, David Goffin, odigrao je par odličnih mečeva proteklih tjedana, ali se čini kako je četvrtfinale njegov maksimalni domet na predstojećem Grand Slamu, jer nema skalp protiv igrača iz TOP-a 20.

Oni koji bi mogli iznenaditi dobrim plasmanom na French Openu su svakako Kyle Edmund koji ima Đokovićev skalp iz Madrida, Denis Shapovalov i nepredvidljivi Nick Kyrgios koji može pobijediti apsolutno svakoga – ali i izgubiti.

Ono što moramo spomenuti, ali postoje gotovo nikakve šanse za to, a to je dobar nastup Stana Wawrinke.

Prošlogodišnji finalist je u užasnoj formi, muči se i na slabijim turnirima, na zemlji je nastupio samo u prvom kolu Rima i izgubio od Johnsona. Godine su ga stigle, nesportski način života i ozljede su uzele danak, ali svaki istinski zaljubljenik nada se u nekakav Ivaniševićevski preporod 33-godišnjeg Švicarca.

Da će netko poraziti Rafaela Nadala ove sezone na Roland Garrosu, rijetki će staviti novce na takvu okladu. Međutim, da bi mu netko mogao barem zagorčati život – ima nekoliko kandidata.

Rijetki su uspjeli osvojiti turnir u Parizu bez izgubljenog seta, osim Nadalu, to je uspjelo samo Ilieu Nastaseu (1973.) i dva put Bjornu Borgu (1978. i 1980.) - 'Kralju zemlje' to je pošlo za rukom čak tri puta (2008., 2010., 2017.), a na odličnom je putu da to ostvari po četvrti put u karijeri.

Roland Garros počinje ove nedjelje (27. svibnja) susretima prvog kola, a konačni ždrijeb saznat ćemo za tri dana kada završe svi susreti kvalifikacija za glavni turnir.

Piše: Ivan Grubišić

(Foto: Action Images)


Tagovi

Juan Martin Del PotroNovak ĐokovićDominic ThiemAlexander ZverevMarin ČilićRafael NadalRoland Garros

Ostale Vijesti