Bertomeu potvrdio - prvak ABA lige i dalje ide u Euroligu

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 24.12.16. | 16:54

Prvi čovjek Eurolige, Jordi Bertomeu potvrdio je za ruske medije kako će funkcionirati ovo prestižno košarkaško natjecanje i sljedeće sezone, osvrnuvši se na dobre strane novog formata.

Svakako najvažnija vijest za sve ljubitelje košarke s područja bivše Jugoslavije je to da će prvak regionalne ABA lige i dalje imati direktan prolaz u Euroligu.

"Sljedeće sezone u Euroligi će nastupati 11 momčadi sa "A" licencom, te pobjednici Kupa Europe, VTB, Jadranske, španjolske i njemačke lige. Neće biti nikakvih "specijalnih pozivnica". Format se neće mijenjati u srednjeročnom razdoblju, što znači da u sljedećih pet do deset godina neće biti proširivanja lige na 24 momčadi kao što se piše u medijima", jasan je Katalonac.

Novi format lige od 16 ekipa se, kako tvrdi Bertomeu pokazao odličnim, prije svega za navijače.

"Možda je malo rano, ali već možemo dati ocjene novog formata. A brojke kažu da je povećan broj TV gledatelja i navijača na tribinama, da je sve više utakmice koje su odlučene s pet i manje poena razlike. To su sve značajni pokazatelji koji kažu kako idemo dobrim putem, što nas raduje. Naš glavni interes kada smo mijenjali format i način natjecanja su bili navijači. A oni su zadovoljni što pokazuje porast od čak 28 % gledatelja na tribinama."

Pojedini treneri su se žalili da im veliki broj utakmica ne dozvoljava da dobro uigraju momčadi, a i da imaju velikih problema s ozljedama.

"Proučili smo taj dio i uvidjeli da jednostavno nije tako. Prije svega, ništa neobično nije primijećeno u statistikama ozljeda, nisu se povećale u odnosu na prošlu sezonu. A što se tiče primjedbe da nemaju vremena za treninge od utakmica, mogu samo reći da više igrača voli utakmice nego treninge. Na kraju krajeva, vratio bi se na navijače koji kažu da su zadovoljni"

Teroristički napadi u Truskoj, kao i u Istanbulu predstavljaju ozbiljnu prijetnju i za samo održavanja Final Foura.

"Sjećate li se da je prošle godine bila slična situacija u Berlinu, pa smo održali Final Four?! Zato će Istanbul i ostati naš domaćin u svibnju 2017. Nažalost, takav je svijet u kojem živimo, ali se moramo držati svojih principa i programa. Što se tiče narednih izdanja Final Foura, već vodimo pregovore za 2019. i 2020. Kandidata ima dosta i vjerujem da ćemo u siječnju, najkasnije u veljači objaviti tko je dobio organizaciju nakon Beograda"

(Foto: Action Images)


Tagovi

Jordi Bertomeu

Ostale Vijesti