AUSTRALIAN OPEN: Teniski maratoni na nepodnošljivoj vrućini Melbournea

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 18.01.15. | 15:18

Pred nama je prvi Grand Slam sezone koji će proteći bez prvog hrvatskog reketa Marina Čilića. Ipak, terene Melbournea istrčat će velik broj naših predstavnika, a već u ovoj noći, s nedjelje na ponedjeljak, pratit ćemo Ivu Karlovića, Bornu Ćorića, Anu Konjuh i Petru Martić.

Jedan je od najstarijih na svijetu, a od 1905. do 1969. godine nosio je ime Australasian Championships. U dva se navrata održao na tlu Novog Zelanda, a do '72. je konstantno mijenjao adrese diljem australskog kontinenta. Na koncu ga je objeručke prigrlio Melbourne. Više od četiri desetljeća nije mijenjao mjesto ni vrijeme održavanja, a dvije su stvari vječne kada je u pitanju prvi Grand Slam sezone – vrućina koja obara s nogu i vremenska razlika zbog koje propustimo gotovo sve mečeve naših predstavnika.

Ne čudi razlog zbog kojeg veliki broj igrača, bar onih koji misle nastupati na Australian Openu, odlaze već sredinom prosinca „down under“ ne bi se priviknuli na ekstremnu siječanjsku vrućinu Australije. Temperature sredinom prvog mjeseca u godini dosežu nesnošljivih 40 Celzijevih stupnjeva zbog čega veliki broj igrača odustaje unutar prva dva kola Grand Slama u Melbourneu.

Čini se kako je situacija s vremenskim neprilikama sve nepodnošljivija, a to je potvrdio i prošlogodišnji Australian Open kada je u prvom kolu svoje mečeve predalo čak devet tenisača, a među njima i naš Ivan Dodig.

Pola sata nakon meča nisam bio sposoban osoviti se na noge. Deset ljudi mi je pomoglo i pomislio sam kako bih mogao umrijeti. Netko mora poslušati glas igrača. Potrebno je napraviti predah od 13 do 16 sati kada su najgore vrućine. Svi bismo radije igrali večernje mečeve“, poručio je Međugorac nakon predaje meča bosanskohercegovačkom tenisaču Damiru Džumhuru.

Upravo je prošlosezonski Australian Open bio jedan od najbrutalnijih kada su ekstremne temperature u pitanju. Vrućina je četiri dana zadavala ogromne probleme organizatorima, a temperature su se kretale od 41.5 do 43.9 Celzijevih stupnjeva.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se s istim problemima nositi ovo godine s obzirom na ogroman broj kritika onih koji su jedini važni u cijeloj priči – igrača.

HRVATSKE BOJE BRANI SEDAM IMENA

Prvi je dan rezerviran za četvero hrvatskih predstavnika. Naš najbolje rangirani tenisač Ivo Karlović, 23. nositelj turnira, igra protiv Rubena Bemelmansa u 6 sati po hrvatskom vremenu, dok će sat vremena iz ponoći na teren istrčati Borna Ćorić. Mladog Zagrepčanina očekuje sraz protiv 29. nositelja Francuza Jeremyja Chardyja, prepreka koju Borna može preskočiti ako pruži svoj najbolji tenis i ako fizički izdrži tamošnje paklene uvjete. Društvo će mu u isto vrijeme praviti, na nešto udaljenijem terenu, 17-godišnja Ana Konjuh. Mlada se Dubrovkinja nada pozitivnom ishodu protiv Slovakinje Magdalene Rybarikove koja se trenutno nalazi u rezultatskoj krizi. Ne zna za pobjedu od početka listopada prošle godine, a nadamo se kako će se niz nastaviti i nakon ovog susreta. Tu je i Petra Martić koja je vrhunskim izvedbama kroz kvalifikacije stigla do glavnog ždrijeba u kojem ju očekuje jedan od najtežih mogućih testova – Maria Sharapova. Bit će težak ispit za 24-godišnju Splićanku protiv Ruskinje koja već ima osvojenu titulu u 2015. godini.

Noć s ponedjeljka na utorak nam donosi tri meča u kojima ćemo navijati za tenisače u pojedinačnoj konkurenciji. Treći hrvatski as na Australian Openu Ivan Dodig svoj susret prvog kola igra u 1 sat iza ponoći protiv 55. igrača svijeta Portugalca Joaoa Souse. Bit će im to prvi međusobni ogled koji bi se mogao pretvoriti u istinski maraton. U isto će vrijeme pod australsko sunce Donna Vekić i Mirjana Lučić-Baroni. 18-godišnja Osječanka ide na 40. igračicu WTA liste Monu Barthel. Ništa lakše neće biti ni Mikici koja će svoj prolaz u drugo kolo prvog Grand Slama sezone tražiti protiv Tereze Smitkova, 65. igračice svijeta.

Nažalost, Melbourne je siromašniji za nastup posljednjeg Grand Slam pobjednika Marina Čilića koji je morao otkazati nastup zbog problema s ramenom, ali očekuje se kako će biti spreman za nove teniske aktivnosti koncem mjeseca u Zagrebu.

NOVAK I ROGER S JEDNE STRANE, SERENA I MARIA S DRUGE

'Deja vu' koji se neprestano ponavlja unazad nekoliko sezona. Prvi i drugi nositelj, Novak Đoković i Roger Federer vodit će svoju bitku koju bismo trebali gledati posljednjeg dana Australije. Švicarac dolazi nakon što je pokorio Brisbane. Istina, nije imao osobito težak zadatak budući da je do titule došao preko Millmana, Duckwortha, Dimitrova i Raonića. Protiv svoje bugarske kopije nikad nema problema, ali je zato potvrdu sjajne forme pokazao u svom finalnom meču protiv najboljeg kanadskog tenisača. U prvom kolu Federer ide na Yen-Hsun Lua što bi trebalo biti riješeno unutar brzopotezna tri seta, a ništa teže neće biti ni njegovom glavnom konkurentu Đokoviću. Novak će, nakon što je pogledima ispratio servise Ive Karlovića, svoj 'trening' odraditi protiv Slovenca Aljaža Bedenea koji je senzacionalno stigao do finala Chennaija prije tjedan dana. Ipak, Stanislas Wawrinka je tada bio prejak. Od drugog Švicarskog reketa se i ovog puta mnogo očekuje, ali u ovom je trenutku iza vodećeg dvojca svjetskog tenisa. Nažalost, neka će velika imena igrati u znatno lošijoj formi. Nadal i Murray nisu ni sjena svojih najboljih izdanja, a velika je šteta što u Melbourneu, osim Čilića, nećemo gledati ni Juana Marina Del Potra. Argentinac je danas objavio kako su bolovi u zglobu lijeve ruke ipak prejaki za tempo na Australian Openu.

Ženska bi konkurencija trebala ponuditi mnogo više neizvjesnosti. Ponovno će vodeću ulogu imati Serena Williams, ali ni ona nije više na razini od prije dvije godine. Možda se kao najčvršćim izborom za titulom u ovom trenutku čini Ruskinja Maria Sharapova. Velik bi otpor vodećima trebala pružiti uvijek konstantna u svojim uspjesima Simona Halep. Omalena Rumunjka dolazi u sjajnoj formi, a iza sebe već ima pet pobjeda ove godine što je pretvorila u titulu u kineskom Shenzhenu.

U svakom slučaju, pred nama su nove teniske poslastice koje su rezervirane za one najveće teniske zaljubljenike koji su, ne bi li spremno dočekali prvi Grand Slam sezone, promijenili i bioritam.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Petra MartićDonna VekićAna KonjuhMirjana Lučić-BaroniBorna ĆorićIvo KarlovićIvan DodigMaria ŠarapovaSerena WilliamsRoger FedererNovak ĐokovićAustralian Open

Ostale Vijesti