Afera „Meldonium“: Proizvođači tvrde kako će sportaši početi umirati, Šarapova upozorena čak pet puta!

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 10.03.16. | 13:26

Ove je godine nekoliko sportaša 'palo' na tom lijeku, a među njima su svjetska prvakinja na 1500 metara Abeba Aregawi i ruska klizačica Ekaterina Bobrova.

S vremena na vrijeme svijet sporta doživi pravu šok terapiju, popust slučaja Pistorius i čistke u FIFA-i, sada je u samo nekoliko mjeseci tenis doživio dva potresa. Prvo je izašla afera namještanja teniskih mečeva čak i među ponajboljim igračima svijeta, a u ponedjeljak je zaštitno lice ženskog tenisa i ženskog sporta uopće, Maria Šarapova, šokirala mnoge potvrdom kako je zbog korištenja meldoniuma pala na doping testu početkom ove godine.

No, afera „Meldonium“ poprima sve širi broj sportaša, a dodatnu je dramu donio proizvođač spornog lijeka izjavom kako bi „njegovo ukidanje moglo dovesti do povećanog broja smrtnih slučajeva u sportu“.

Vidjet ćemo veliki broj smrtnih slučajeva na terenima. Sportaši koji koriste meldonium neće više biti zaštićeni u budućnosti. Lijek je na tržištu 32 godine i sada je odjednom zabranjen“, poručio je Ivars Calvins za BBC.

Ove je godine nekoliko sportaša 'palo' na tom lijeku, a među njima su svjetska prvakinja na 1500 metara Abeba Aregawi i ruska klizačica Ekaterina Bobrova. Također je i 13 osvajača medalja na prošlogodišnjim Europskim igrama u Bakuu koristilo meldonium.

No, što će biti s Marijom Šarapovom? Čini se kako joj najnovije informacije nikako ne idu u korist, a one kažu kako je ruska tenisačica čak pet puta bila upozorena. Na konferenciji za novinare kazala je kako je mail o promjenama pravila, odnosno zabranjenih supstanci dobila u prosincu prošle godine, ali da ga nije otvarala. Britanski Times objavio je kako je Međunarodna teniska federacija (ITF) poslala svim tenisačima čak tri upozorenja, a iste se problematike primila i Ženska teniska udruga (WTA).

Podsjetimo, meldonium je proizvod latvijske kompanije Grindex, a riječ je o anti-ishemijskom koji koriste osobe sa srčanim problemima i problemima cirkulacije. Osim toga, prema jednoj njemačkoj studiji, meldonium, između ostalog, pomaže u povećanju izdržljivosti sportaša te ubrzava vrijeme oporavka nakon velike tjelesne aktivnosti. Lijek se uglavnom koristi u Rusiji i istočnoeuropskim zemljama, dok u Sjedinjenim Američkim Državama nije odobren.

Svjetska antidopinška agencija otkrila je početkom prošle godine kako ga veliki broj sportaša koristi te su ga dodali na listu lijekova koji povećavaju učinkovitost kod sportaša. Kao što je i poznato, zabranjen je od 1. siječnja ove godine.

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

ATPWTAmeldoniumMaria Šarapova

Ostale Vijesti