REUTERS/John Sibley
REUTERS/John Sibley

VIDEO Slovačka je već zagazila u raj! A onda je Jude u 95. minuti izvukao potez turnira...

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 30.06.24. | 19:50

Slovačka je vodila 1-0, Engleze su pratili zvižduci njihovih navijača, Southgate je već tražio novi posao. No, Bellingham je pogodio škarice u zadnjoj minuti, donio produžetke. A tamo je za prolaz zabio Harry Kane

Švicarska je srušila Italiju (2-0), Slovačka je bila minutu dvije do senzacije da izbaci i drugog finalista zadnjeg Eura. Imali su Slovaci 1-0, Englezi su bili na koljenima, igrala se već zadnja minuta sudačke nadoknade. Jedan običan aut, lopta u šesnaesterac i onda... Ukazao se Jude Bellingham, izvukao potez turnira, škarice, neobranjivo za Dubravku! Još jednom engleski junak, kad je sve izgledalo izgubljeno, kad su se Englezima već pisala oproštajna pisma, neka i s puno otrova, pojavio se Bellingham. I dao sebi i svojim suigračima novu šansu, još 30 minuta za 'reanimaciju'. No, tada su na 'aparatima' bili Slovaci, psihološki na dnu i već u prvoj minuti produžetka Harry Kane zabio je za 2-1. I prolaz Engleske u četvrtfinale, gdje će je dočekati Švicarska!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pratio je Garetha Southagatea dugo, dugo onaj promašeni jedanaesterac s Eura 1996., kad se nogomet, prvi put, trebao vratiti kući. I kad je postalo očito da će jedanaesterci obilježiti Engleze kao gubitnike. A taj je 'penal', nakon kojega su Nijemci zabili i ušli u finale, obilježio Southagateovu karijeru, čak i život. U očima mnogih engleskih navijača bio je 'onaj koji je promašio'. Vjerovao je da i on, vjerovale su i nove generacije Engleza, koje se i ne sjećaju tog 26.lipnja 1996. da će u izborničkoj karijeri biti 'onaj koji je vratio nogomet kući.' Međutim, Southgate je nakon dva neuspjeha na Mundijalima, nakon poraza u finalu zadnjeg Eura, čekalo se penjanje na vrh. A on je do 95.minute osmine finala na čelu nosio natpis 'gubitnik'. No, dvije najveće zvijezde, Bellingham i Kane spasili su mu posao, Engleska ipak ide dalje.

Zvižduci su ispratili Engleze s terena već na poluvremenu, jedan od favorita turnira, momčad, koja u prednoj liniji ima Bellinghama, Saku, Fodena i Kanea, nije Slovačkoj, praktički, složila nijednu šansu. Osim nekih pokušaja pred sam kraj prvog tog prvog dijela. Potpuno bezidejno, negledljivo englesko izdanje, bez udarca u okvir. Za to vrijeme Slovaci su vodili, pogotkom Schranza, nakon odličnog dodavanja Streleca. Bio je to Schranzov treći pogodak na ovom Euru, a bila je to, u 25. minuti i treća slovačka prilika na utakmici. Kao potvrda koliko su 'umorni' i neuvjerljivi bili Englezi. Već u petoj minuti bila je gužva pred Pickfordom, ali su Kucka i Strelec zasmetali jedan drugome i nisu uspjeli zabiti. Već minutu kasnije pucao je Hancko s lijeve strane i za vrlo malo promašio suprotan kut. Pucao je zatim i Haraslin, lopta je zapela u bloku i to vodstvo u 25.minuti bilo je potpuno zasluženo. Ništa Slovaci nisu dopustili Englezima, 'uzeli' su sve zračne duele, otklonili sve potencijalne opasnosti iz svog šesnaesterca, kad je lopta i došla do njega. Zvižduci Engleza na tribinama AufSchalke Arene parali su uši, Southagateovo lice odavalo je očaj.

Zamalo su Slovaci povećali prednost početkom drugog poluvremena. Velika greška Engleza na centru, dodali su loptu Strelecu, koji je pokušao iz kruga centra matirati istrčalog Pickforda. I, bilo je blizu! Zabio je, s druge strane, Foden, međutim pogodak je poništen zbog zaleđa. Pokušali su Englezi pritisnuti, izjednačiti, no, malo je tu bilo šansi, malo konkretnih pokušaja. Niti Southgate nije previše mijenjao, tek u 66. minuti zamijenio je Trippiera Palmerom, ljubimcem navijača i kritičara, koji ga stalno zagovaraju i tvrde da mora više igrati. No, izbornik Tri lava ostao je pri svome, Palmera uveo s klupe i onda, opet, čekao s novim potezima s klupe. Slovaci, pak, igrali su svoju utakmicu života, odigrali su hrabro, odlučno, baš onako kako protiv Engleza treba igrati. Prvu pravu šansu za Engleze imao je Kane, nakon ubačaja iz prekida, glavom je pucao pokraj gola. Bio je to zicer, bila je to 78.minuta. Prvi pravi pokušaj Engleske! U 81.minuti Rice je pogodio vratnicu, odbijanac nije uspio pospremiti Kane. Drugu zamjenu napravio je Southgate tek u 84.minuti! I, nevjerojatno, treću je zamjenu napravio tek u 95.minuti...

Kad se činilo da nema izlaza, kad je izgledalo da će već sutra Englezi kući, zabio je Bellingham. Iz prvog engleskog udarca u okvir (osim vratnice) na utakmici. Potonuli su Slovaci, naravno, slomio ih je taj gol, već u prvom minuti produžetka došao je i drugi. Kane je zabio glavom nakon nekoliko odibjanaca poslije kornera i potpuno okrenuo utakmicu! U zadnjoj minuti tog prvog produžetka Pekarik je, nakon oštre lopte s lijeve strane, na drugoj vratnici promašio veliku šansu za izjednačenje. Na samom kraju dvoboja Toney je pucao s vrha šesnaesterca, no nije zabio, ostalo je 2-1.

Pogotke možete vidjeti OVDJE (HTV).

Engleska – Slovačka 2-1 (1-1)

Gelsenkirchen. Stadion: AufSchalke Arena. Sudac: Umut Meler (Turska). Pomoćnici: Emre Eyisoy i Kerem Ersoy (Turska). VAR: Marco Fritz (Njemačka). AVAR: Dingert (Njemačka) I Kwiatkowski (Poljska).

Engleska (4-2-3-1): Pickford - Walker, Stones, Guehi, Trippier (od 66.Palmer) - Mainoo (od 84.Eze) , Rice - Saka, Bellingham (od 106.Konsa), Foden (od 90. Toney) - Kane (od 106. Gallagher). Izbornik: Gareth Southgate.

Slovačka (4-3-3): Dubravka- Pekarik (od 109.Tupta), Vavro, Škriniar, Hancko - Kucka (od 81.Bero), Lobotka, Duda (od 81.Benes) - Schranz (od 90.Gyombër), Strelec (do 61.Boženik), Haraslin (od 61.Suslov). Izbornik: Francesco Calzona.

Strijelci: 0-1 – Schranz (25., Strelec), 1-1 - Bellingham (90.+5, Guehi), 2-1 - Kane (91., Toney)

Žuti kartoni: Guehi, Saka, Bellingham; Kucka, Škriniar, Pekarik, Vavro

Crveni kartoni: -



Tagovi

Slovačka nogometna reprezentacijaEngleska nogometna reprezentacijaEuro 2024

Ostale Vijesti