REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

VIDEO Senzacija Slovaka, tragičaru Lukakuu dva nepriznata gola i četiri promašena zicera

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 17.06.24. | 19:02

Reprezentacija Slovačke iznenadila je ranim golom Belgiju koja se danas propisno ispromašivala, a Lukakuu nisu priznata dva gola...

Skupina E se očito pretplatila za senzacije. Nakon što je Rumunjska iznenađujuće nadvisila Ukrajinu s 3-0, u drugoj utakmici prvog kola skupine Slovačka je iznenadila Belgiju ranim pogotkom Ivana Schranza i slavila u Frankfurtu s 1-0.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Belgija i posebno njen prvi napadač Romelu Lukaku propisno su se ispromašival u današnjoj utakmici, a napadaču Rome k tome nisu priznata niti dva pogotka. Prvi jer se nalazio u zaleđu, a drugi jer je golu prethodila ruka asistenta Loisa Opende.

No, Slovačka je danas odigrala sjajnu utakmicu, posebno u defenzivnom segmentu i pobjeda srednjoeuropske države danas je bila sve samo ne zaslužena.

Domenico Tedesco, koji je danas upisao svoj prvi poraz na klupi Belgije, imao je velikih problema s izostankom brojnih braniča, no zato je napad Trossard, De Bruyne, Doku – Lukaku djelovao ubojito. Slovaci su iskusna reprezentacija, posebno čvrsta u defenzivi od koje se očekivala strpljiva igra, čekanje pogreške belgijske obrane i pokušaje iz prekida.

Početak utakmice bio je preslika tih najava. Belgijci su krenuli furiozno, već u trećoj minuti Doku i De Bruyne kreirali su stopostotnu priliku Lukakuu, ali Martin Dubravka iz blizine skida zicer napadaču Rome. Ubrzo je Lukaku ponovno ušao u šesnaesterac Slovaka, ali je Dubravka pravovremenim istrčavanjem ponovno otklonio opasnost.

Činilo se da će utakmica biti jednosmjerna ulica, da će Belgija nizati prilike i, unatoč nepreciznosti Lukakua lagano slomiti suparnika, no, Slovačka je povela u 7. minuti nakon velike greške belgijske obrane koja je 'prodala' Slovacima loptu. Casteels je obranio udarac Kucke, a lopta se odbila do Ivana Schranza koji iskosa poentira za vodstvo svoje reprezentacije. Provjeravao se VAR, ali govora o zaleđu nije bilo. Umjesto da je Belgija vodila s 2-0, Slovačka je stekla prednost u ranoj fazi dvoboja.

Pogodak Schranza možete pogledati OVDJE (HTV).

Belgiji je trebalo neko vrijeme da se oporavi od šoka i ponovno preuzme kontrolu nad utakmicom. No, Slovaci su stajali sjajno, igrali su na granici fanatizma, te nisu dozvoljavali Belgiji prostor za ugrožavanje svojega gola, osim ako centaršut Trossarda, koji je prohujao iznad grede slovačkog gola, ne uračunamo pod priliku.

Zapravo, prvi iduću veliku šansu stvorili su Slovaci! U 40. minuti dvoboja Haraslin je opalio desnim volejem, lopta je dobila èfē, no Casteels teškom mukom spašava svoja vrata. Slovačka je mogla povesti s 2-0!

Tek u samoj završnici prvog dijela Belgija je stvorila novu priliku u kojoj se našao, ne biste vjerovali, Romelu Lukaku. No, najbolji belgijski strijelac slabo je iskontrolirao loptu i nova prilika otišla je u nepovrat.

Sve u svemu, Slovačka je u prvom dijelu u svim segmentima parirala Belgiji...


Slovačka je solidno otvorila drugo poluvrijeme, pokušali su Haraslin i Vavro s distance, ali neprecizno. Belgija je nakon uvodnih 10 minuta krenula va banque. Crveni Vragovi uspjeli su slomiti obranu Slovačke u 56., Trossard je ubacio, Onana glavom spustio do Lukakua koji nije mogao promašiti s pola metra udaljenosti. No, i kada zabije, gol ne vrijedi jer se Lukaku nalazio u zaleđu. Slovaci su se ovaj put izvukli...

Belgija je u tim trenucima bila u velikom naletu. Probao je odmah i Trossard, ali Dubravka je siguran. Doku je potom izvrtio obranu Slovaka, ali Pekarik izbija loptu. Iduća prilika pripala je Lukakuu, koji pogađa mrežu, ali njen vanjski dio. Uslijedio je novi prodor Dokua, povratna lopta do Bakayoka (ušao početkom nastavka u igru) kojem udarac s crte blokira branič Hancko.

Nepriznat gol i sav sijaset velikih prilika za Belgiju dogodio se u razmaku od sedam minuta...

Slovačka je preživjela nalete Belgije i ponovno počela prijetiti iz kontranapada, kao i prekida. Slovaci su, naime, imali čak sedam kornera na utakmici. Posebno dobru utakmicu odigrao je Napolijev zahvalni veznjak Stanislav Lobotka koji, osim što je sjajno 'uštopao' Kevina De Bruynea, bio je kreator većine opasnih napada hrabrih Slovaka.

Tedesco je napravio seriju izmjena, izašli su Trossard, Carrasco i Doku, a potonjeg je zamijenio Lois Openda. Nedugo nakon ulaska napadač RB Leipziga pobjegao je obrani Slovačke ubacio za Lukakua koji drugi put na utakmici matira Dubravku. No, ponovno se oglasio VAR, ispostavilo se da je Openda dirao loptu rukom, tako da tragičaru Lukakuu nije priznat niti drugi pogodak na utakmici.

Imao je još jedan pokušaj De Bruyne, ali Dubravka je danas bio nesavladiv. Slovačka je ostvarila veliki skalp i došla vrlo blizu drugog kruga, a Belgija će se morati 'vaditi' u iduća dva kola protiv Rumunjske i Ukrajine.

U drugom kolu Slovačka će se sučeliti sa Ukrajinom, 21. lipnja u Düsseldorfu, a dan kasnije Belgija i Rumunjska igraju u Kölnu.

Belgija - Slovačka

Frankfurt Arena

Strijelci: 0-1 Schranz (7.)

Belgija: Casteels - Castagne - Faes, Debast, Carrasco (od 84. Lukebakio) - Mangala (od 58. Bakayoko), Onana - Trossard (od 75. Tielemans), De Bruyne, Doku (od 84. Openda) - Lukaku

Slovačka: Dubravka - Pekarik, Vavra, Škriniar, Hancko - Kucka, Lobotka, Duda (od 94. Obert) - Schranz (od 81. Duriš), Boženik (od 70. Strelec), Haraslin (od 70. Suslov)

Suci: Meler, Eyisoy, Ersoy (Turska); VAR: Dankert (Nje), Ulusoy (Tur), Fritz (Nje)

Žuti kartoni: Mangala, Tielemans, Lukebakio) (Belgija) / Scranz (Slovačka)



Tagovi

belgijska nogometna reprezentacijaSlovačka nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti