REUTERS/Wolfgang Rattay
REUTERS/Wolfgang Rattay

VIDEO Ludnica u 'najneatraktivnijoj' skupini: Četiri reprezentacije s tri boda!

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 22.06.24. | 22:21

Belgija je večeras opravdala ulogu favorita i s 2-0 svladala Rumunjsku. Sada sve četiri reprezenatcije skupine E imaju isti broj bodova i u posljednjem kolu svi imaju priliku biti prvi, ali i ispasti.

'Najneatraktivnija' skupina Eura, kako smo je svi prozvali prije natjecanja, postala je najatraktivnija. Nakon dva kola, sve četiri reprezentacije jednom su pobijedila i jednom izgubile. Belgija je večeras nadigrala vrlo dobru Rumunjsku s 2-0 i golovima Yurija Tielemansa u 2. minuti, te Kevina De Bruynea u 80. stigla na bod do drugog kruga.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kada bi u posljednjem kolu Rumunjska remizirala sa Slovačkom, a Belgija s Ukrajinom, sve četiri reprezentacije imale bi četiri boda, no dalje bi prošle Rumunjska kao prva, Belgija kao druga i Slovačka kao treća. U zadnjem kolu gledat ćemo, dakle, dvije utakmice u kojima trima reprezentacijama treba remi, a Ukrajini pobjeda (s time da i Ukrajinci mogu proći dalje, ako dvoboj Rumunjske i Slovačke ne završi s X-om).

Belgija je u ranoj fazi utakmice povela i bila je dosta bolja reprezentacija na utakmici. Lukakuu je ponovno poništen pogodak, treći na prvenstvu. Ovaj put zbog milimetarskog zaleđa.

Treba napomenuti kako je golman Rumunjske Nita imao sedam obrana i bio najbolji igrač svoje reprezentacije. No, treba napomenuti kako su Rumunji odigrali jako dobru i pametnu utakmicu, a na vratima Belgije nije stajao sjajni Casteels, možda bi ovaj dvoboj mogao završiti i u drugom smjeru.

Sve u svemu, Belgijci imaju velikih problema s realiziacijom (i ulaženjima u zaleđa) i to je glavni segment igre na kojem Domenico Tedesco mora raditi. Međutim, Rumunji su ponovno pokazali da Belgiji niti obrana nije najstabilnija i neka jača reprezentacija od Rumunjske danas je mogla itekako kazniti Belgijce.

Nakon iznenađujućeg 0-1 poraza u prvom dvoboju protiv Slovačke, belgijski izbornik Domenico Tedesco odlučio se na četiri izmjene. I dok su one na stoperskim pozicijama bile očekivane jer su se Vertonghen i Theate oporavili od ozljeda, dvije u veznoj liniji bile su taktičke. Tako su Tielemans i Lukebakio zamijenili Trossarda i Carrasca.

I upravo se uvrštavanje Tielemansa pokazalo kao dobitan potez jer je igrač Aston Ville doveo Belgiju u prednost nakon samo 73 sekunde igre. Tielemans je osvojio loptu na rumunjskoj polovici terena, proslijedio ju do Lukakua koji se odlično zagradio i odigrao dupli pas s Dokuom te potom povratnom loptom sve namjestio za udarac Tielemansa koji se priključio završnici i snažnim prizemnim udarcem sa 18 metara "probio" Nitua.

Mogla se Rumunjska ekspresno vratiti u susret, u 5. minuti Dragusin je tukao glavom s pet metara pod gredu, ali Casteels je sjajno reagirao. 

Ostatak prvog poluvremena protekao je u dominaciji Belgije, no istaknuo se rumunjski vratar Nita s nekoliko dobrih obrana. U 13. minuti opet su odlično kombinirali Doku i Lukaku, robusni se napadač uspio okrenuti oko svog čuvara Burce, ali njegov je udarac uspio blokirati Dragusin. Pet minuta potom De Bruyne je osvojio mnoštvo prostora i uposlio Lukebakija čiji je udarac sa 15 metara zaustavio Nita. Blizu pogotku bio je i Doku koji se u 31. minuti odlučio na iznenadni udarac iskosa, ali Nita je opet bio spreman.

Početkom nastavka Rumunjska je mogla šokirati Belgiju, Mihaila se sjurio s loptom s centra igrališta, ušao u kazneni prostor, ali upravo u trenutku kada se spremio za udarac dostigao ga je Onana i omeo u velikoj prilici.

Najveća zvijezda belgijske reprezentacije De Bruyne pokazao je svoju klasu u 52. minuti kada je pucao iz okreta sa 20 metara, ali Nita je bio spreman i na taj pokušaj.

Najbolji strijelac belgijske reprezentacije Lukaku u 63. minuti zatresao je mrežu Rumunjske nakon sjajnog proigravanja De Bruynea, ali pregledom snimke ustanovljeno je kako je bio u minimalnom zaleđu. To je već treći poništeni pogodak Lukakua na ovom EURU, u 1. kolu je dva puta tresao mrežu Slovačke, ali i ti su golovi nakon pregleda VAR-a poništeni zbog zaleđa i igranja rukom.

Novu priliku Lukaku je imao u 66. minuti kada se izborio za udarac sa 10-ak metara, no Nita je uspio odbiti loptu. Neiskorištene prilike Belgijanaca Rumunji su mogli kazniti u 68. minuti kada je Man utrčao u kazneni prostor suparnika, no Casteels je bio spreman.

Do potvrde pobjede Belgija je stigla iz najjednostavnije moguće akcije, Casteels je ispucao loptu sa svog peterca u suparnički kazneni prostor gdje se De Bruyne odlično zagradio i mirno poslao loptu pored istrčalog Nite.

Taj pogodak primorao je Rumunje na potpuno otvaranje pa je već u 82. minuti Belgija mogla zabiti i treći gol, ali Trossard se iz izgledne pozicije odlučio na dodavanje umjesto na udarac i pogriješio. Ta je greška umalo kažnjena u sljedećem napadu Rumunjske kada je Alibec bio čvršći u dvoboju od Faesa, poslao je i loptu pored Casteelsa, ali Castagne je s gol-linije izbio loptu u polje.

Nakon dva kola sve četiri reprezentacije u skupini E imaju po tri boda, pa će putnici u osminu finala biti poznati tek u srijedu kada se u 3. kolu sastaju Belgija - Ukrajina i Slovačka - Rumunjska.

Sažetak utakmice možete pogledati OVDJE (HTV).

Belgija - Rumunjska

Köln, Cologne Stadium

Strijelci: 1-0 Tielemans (2., Lukaku), 2-0 De Bruyne (80., Casteels)

Belgija (4-3-3): Casteels - Castagne, Faes, Vertonghen, Thaete (od 77. Debast) - Tielemans (od 72. Mangala), Onana, De Bruyne - Lukebakio (od 56. Trossard), Lukaku, Doku (od 72. Carrasco)

Rumunjska (4-1-4-1): Nita - Ratiu (od 90. Sorescu), Dragusin, Burca, Bancu - M. Marin (od 68. Olaru) - Man, R. Marin, Stanciu, Mihaila (od 68. Gahi) - Dragus (od 81. Alibec)

Suci: Szymon Marciniak, Tomasz Listkiewicz, Adam Kupsik (Poljska); VAR: Tomasz Kwiatkowski, Bartosz Frankowski (Poljska)

Žuti kartoni: Lukebakio (Belgija) / Bancu, M. Marin (Rumunjska)



Tagovi

belgijska nogometna reprezentacijaRumunjska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024Romelu Lukaku

Ostale Vijesti