Bernadet Szabo/REUTERS
Bernadet Szabo/REUTERS

VIDEO Imamo rekord! Albanci iznenadili Talijane na startu, ali je onda uslijedio preokret

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 15.06.24. | 22:55

Bajrami je u 22. sekundi postao strijelac najbržeg pogotka u povijesti europskih prvenstava, no Italija je okrenula golovima Bastonija i Barelle spriječivši iznenađenje

Talijani su kao branitelji naslova prvaka Europe pobjedom 2-1 započeli svoj put u našoj skupini, bili su bolji rival, premda su krenuli iz rezultatskog zaostatka na samom početku ekspresnim pogotkom Albanaca. Tako je hrvatska reprezentacija nakon prvog kola na posljednjem mjestu, a idući suparnik joj je Albanija u srijedu.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Italija je doživjela šok u 22. sekundi kada je zabio Nedim Bajrami iskoristivši poklon Federica Dimarca koji mu je servirao loptu katasrofalnim izvođenjem ubacivanja iz auta. Bajrami je s pet metara pucao snažno za senzacionalnih 0-1 na radost svojih navijača.

Bajrami se upisao u povijesti europskih prvenstava postigavši najbrži pogodak i to Talijanima koji su im nogometni uzor, a puno albanskih igrača zarađuje u Serie A.

Oko 50 tisuća Albanaca bilo je na stadionu u Dortmundu protiv Italije, njihova dijaspora dobro je napunila Westfalen, dok je navijačima suparnika pripao 'Žuti zid' koji inače okupiraju pristaše Borussije na domaćim utakmicama.

Nije su dugo čekalo na izjednačenje, Italija se oporavila od neočekivanog zaostatka te postigla pogodak kada je glavom zabio stoper Alessandro Bastoni na odličan ubačaj Lorenza Pellegrinija u 11. minuti.

Samo pet minuta nakon toga Italija je došla u vodstvo, brzo preokrenula poslije 'flipera' u šesnaestecu Albanaca, lopta se odbila na 18 metara odakle je majstorski pogodio Nicolo Barella, njihov stožerni igrač. Talijanski navijači su pjemom i skandiranjem bar na kratko utišali brojnije Albance.

Stvari su sjele na svoje mjesto nakon što je Italija relativno brzo preokrenula, zaigrali su bolje i u 33. minuti, kada je Gianluca Scamacca krasnim dodavanjem u priliku gurnuo Davidea Frattesija, no on je pogodio vratnicu. Scamacca je mogao do pogotka u 40. minuti na dodavanje Pellegrinija, ali je Thomas Strakosha obranio, odbio u korner nakon kojega nije bilo opasnosti. Italija je nakon početno šoka zaista bila bolja, zaslužila treći pogodak, a Albanci teško izlazili na njihovu polovicu terena.

U nastavku su Talijani kontrolirali igru i opasno zaprijetii kda je u 59. minuti tik pokraj vratnice pucao Federico Chiesa kojega je izbornik Luciano Spalleti u ovoj utakmici postavio na desno krilo.

Izbornik Albanije Sylvinho, pokušao je s promjenama u završnih dvadesetak minuta, ubacio svježa krila, među njima i Arbera Hoxhu, člana hrvatskog prvaka Dinama koji je zaradio žuti karton malo poslije.

Promjena na obje strane je billo, ali ne i promjene rezultata, Talijani su u svom stilu sačuvali pobjedu. Veliku priliku imao je u posljednjoj minuti Manaj koju je obranio Donnarrumma.

Za kraj je jedan albanski navijač utrčao na teren, no odradili su svoj posao zaštitari te ga priveli...

Pogotke pogledajte OVDJE (HTV)



ITALIJA – ALBANIJA 2-1 (2-1)

Dortmund. Westfalenstadion. Gledatelja: 60.512.

Sudac: Felix Zwayer (Njemačka).

Strijelci: 0-1 – Bajrami (1.), 1-1 – Bastoni (11., Pellegrini), 2-1 – Barella (16.)

Italija (4-3-3): Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco (od 83. Darmian) – Frattesi, Jorginho, Barella (od 90.+2 Folorunsho) – Chiesa (od 77. Cristante), Scamacca (od 83. Retegui), Pellegrini (od 77. Cambiaso). Izbornik: Luciano Spalletti.

Albanija (4-2-3-1): Strakosha – Hysay, Djimsiti, Ajeti, Mitaj – Asllani, Ramadani – Asani (od 68. Hoxha), Bajrami (od 87. Muci), Seferi (od 69. Laci) – Broja (od 77. Manaj). Izbornik: Sylvinho.

Žuti kartoni: Pellegrini, Calafiorii (italija), Broja, Hoxha (Albanija)

Crveni kartoni: -



Tagovi

Euro 2024Talijanska nogometna reprezentacijaAlbanska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti