REUTERS/Lee Smith
REUTERS/Lee Smith

VIDEO Bivši Osječanin Erik zasjenio Eriksena, Slovenci slave veliki bod!

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 16.06.24. | 19:19

Četvrta slovenska utakmica u povijesti Eura (1-1 s Danskom), treći remi. Matjaž Kek još jednom pokazao da je majstor na ovakvoj sceni

Erik Janža slovenski je junak iz Stuttgarta. Udarac ljevicom s lijeve strane prevario je Schmeichela i donio Sloveniji bod protiv Danske (1-1). Zasjenio je Erik danskog junaka Eirksena za veliki remi naših susjeda na startu Eura. Bila je ovo peta utakmica na ovogodišnjem Euru, a od svih 10 momčadi samo Hrvatska nije zabila pogodak. Baš se 'kekovski' postavila Slovenija protiv Danske, čvrsta, tvrda, neugodna iz kontri. S dva-tri igrača, koji, poput Šeška, uvijek mogu riješiti utakmicu. Međutim, Danci imaju svoj recept, okusila ga je i Hrvatska na SP-u u Rusiju. Ubacivanje iz auta, petom je Wind dodao Eriksenu, koji je sjajno utrčao iz drugog plana. Pogodio je kako treba, nije Jan Oblak, o svojem debiju na velikom natjecanju nije uspio zaustaviti taj udarac.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Eto, onaj pandemijski Euro prije tri godine obilježio je onaj strašan Eriksenov pad, borba za život, podmukla tišina na Parken stadionu i uz ekrane milijuna, koji su promatrali tu dramu na ekranima. Tri godine kasnije vratio se Eriksen na Euro i odmah ga obilježio pogotkom. I sjajnom igrom, bio je najbolji čovjek na terenu dobar dio utakmice. Pucao je u 43. minuti, nakon povratne lopte s lijeve strane, otišla je lopta preko gola, a prije toga su si nakon njegova ubačaja skoro Slovenci zabili autogol. Jedina prijetnja Slovenaca bio je opasan i lukav udarac s 20 metara Šeška, nije bilo daleko. Dvaput su dugom loptu braniči tražili Šporara i Stojanovića, danska je obrana propustila te lopte, ali Slovenci u završnici nisu bili spretni u primanju i iz tih šanse nije ništa izrodilo.

No, svi oni, koji poznaju Keka, znaju da nikad ne odustaje, da njegove momčadi nikad ne treba otpisivati. Krenuli su Slovenci u drugi dio s dvije prilike nakon dva auta, zamalo zabili kako su i primili, a onda su Danci imali priliku za mat i, možda, prelamanje utakmice. Hjolund je utrčao na peterac, lopta s lijeve strane, Hjolund je došao do lopte, ali je Oblak maestralno obranio. I, kao da je to bio alarm za naše 'sosede', tada su oni krenuli po izjednačenje. Prvo je Gnezda-Čerin, Dinamova meta iz Panathinaikosa natrčala je na cenatršut, udarac glavom bio ne neprecizan. Međutim, probudila se publika, probudili su se potpuno Slovenci na terenu. Promašio je veliku priliku Andraž Šporar, s nekoliko metara, potom još jedna bomba Šeška, pogodio je vratnicu. Vrtio je glavom Matjaž Kek, svjestan da u ovakvim utakmicama, na ovoj sceni, svaki promašaj može biti poguban. Ali i povukao poteze, mijenjao i donio dodatan impuls momčadi. Slovenija stala, nisu je ti promašaji sputali, naprotiv. Nakon kornera, na lijevoj je strani loptu dobio Erik Janža. Odapeo je, okrznula je lopta Hjulmandova leđa i prevarila Schmeichela. Bivši lijevi bek Osijeka zabio je za 1-1, za euforiju na tribinama stadiona u Stuttgartu. Zasluženo, nema što, Slovenija ne pošteno zaradila taj bod. I napravila korak, još uvijek nedovoljan, prema barem trećem mjestu i željenom prolasku skupine. Inače, bila je ovo četvrta utakmica Slovenije na Euru u povijesti, prva nakon 24 godine i treći remi. Uz jedan poraz.

Prvu pobjedu Slovenci još čekaju, nisu joj ni sad bili daleko, ne sumnjamo da je Matjaž Kek ostavio neko oružje i za prostale susrete, protiv Srbije i Engleske. Na papiru autsajderi, na terenu daleko od toga.

Pogotke s utakmice možete pogledati OVDJE (HTV)

Slovenija – Danska 1-1

Stuttgart. Stadion: MHP Arena. Sudac: Sandro Schärer (Švicarska). Pomoćnici: Almeida i Zogaj (Švicarska). VAR: Fedayi San (Švicarska). AVAR: Bartosz Frankowski (Poljska).

Slovenija: Oblak – Karničnik, Drkušić, Bijol, Janža – Stojanović (od 67.Verbič), Gnezda-Čerin, Elšnik (od 75.Celar), Mlakar (od 75.Stanković) – Šporar (od 90.Kurtič), Šeško (od 90.Brekalo). Izbornik: Matjaž Kek.

Danska: Schmeichel – Christensen, Andresen, Vestergaard – Bah, Hjulmand (od 89.Delaney), Höjbjerg (od 83.Norgaard), Kristiansen (od 78.Maehle) – Eriksen – Wind (od 83.Dolberg), Hojlund (od 83.Poulsen). Izbornik: Kasper Hjulmand.

Strijelci: 0-1 – Eriksen (17., Wind), 1-1- Janža (77.).

Žuti karton: Stojanović; Hjulmand.

Crveni kartoni: -




Tagovi

Slovenska nogometna reprezentacijaDanska nogometna reprezentacijaEuro 2024

Ostale Vijesti