REUTERS/Juan Medina/File Photo /Thilo Schmuelgen/File Photo /Mayela Lopez
REUTERS/Juan Medina/File Photo /Thilo Schmuelgen/File Photo /Mayela Lopez

Skupina E: ‘Fejk skupina smrti’ sa Španjolskom i Njemačkom u rekonstrukciji prilika za neugodni Japan, Kostarika je bačena među lavove

Vrijeme Čitanja: 15min | čet. 17.11.22. | 08:03

Skupina E mogla bi biti jedna od najžešćih na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022., sa sve četiri momčadi koje su sposobne napraviti korak dalje. Kostarika je najveći autsajder, a ni Japan se na papiru ne čini kao prevelik favorit, iako je i dalje sposoban iznenaditi osobito zato što su najveći favoriti - Španjolska i Njemačka - ispali iz svojih dominantnih faza te su i jedna i druga u ‘konstrukciji’ povratka na staze slave

Grupna faza turnira priredit će nam u Skupini E intrigantnu reprizu utakmice polufinala Svjetskog prvenstva 2010. sučeljavanjem Španjolske i Njemačke. Prije dvanaest godina, u Južnoj Africi, Carles Puyol poslao je Španjolsku do finala u Johannesburgu okončavši njemačke nade, a tada je momčad Vicentea del Bosquea i osvojila prestižni trofej. Ove dvije reprezentacije pridružit će se finalist Azijskog kupa 2019. Japan i pobjednik interkontinentalnog doigravanja Kostarika.

Japan će također okušati svoje šanse u borbi za dolazak do nokaut faze, budući da se kvalificirao u šesnaestinu finala Svjetskog kupa u tri od zadnjih pet navrata. Kostarika je u međuvremenu izborila posljednje mjesto u skupini E svladavši Novi Zeland 1:0 u interkontinentalnom doigravanju 14. lipnja.Los Ticosi će započeti natjecanje protiv Španjolske Luisa Enriquea.

Prvoplasirani i drugoplasirani u skupini E krenut će u osminu finala i sučelit će se s dvije momčadi za prolaz iz skupine F u ponedjeljak, 5. prosinca, i utorak, 6. prosinca. 

Najavu ostalih skupina pronađite OVDJE.


ŠPANJOLSKA: POTRAGA ZA IZGUBLJENOM SLAVOM

Španjolska je i dalje u tranzicijskoj fazi kako uoči Katara 2022., a žele konačno reprizirati uspjeh koji su ostvarili na na Svjetskom prvenstvu 2010., kada su podigli toliko željeni pehar prvaka svijeta. Zasigurno ih u tome veseli pojava talentiranih igrača kao što su Pedri, Ferran Torres i Ansu Fati, ali ostaje za vidjeti hoće li Španjolska biti dovoljno jaka da ode do kraja u Kataru. Uz to, u finalu Lige nacija 2021. La Roja je poražena od Francuske 2:1, ali unatoč porazu, taj uspjeh vide kao još jedan dobar znak.

Španjolska je daleko od one generacije koja je pokorila sve pred sobom osvajanjem Eura 2008. i 2012., zajedno sa Svjetskim prvenstvom 2010. Na Svjetskom prvenstvu 2014. nisu uspjeli čak niti proći grupnu fazu, a izbačeni su u osmini finala i na Euru 2016. i na Svjetskom prvenstvu 2018. Na Euru 2020. su se malo probili, ali su ipak izgubili u polufinalu. Zaključak je da Morata, Sarabia, Rodri i veteran Busquets jednostavno nisu bili tako dobri kao njihovi prethodnici. 

Put do SP-a: 

Put do Katara nije prošao bez grešaka. Momčad Luisa Enriquea završila je na vrhu kvalifikacijske skupine B, uzevši 19 bodova iz osam utakmica (šest pobjeda, jedan poraz i jedan remi), iako im mjesto nije bilo zajamčeno sve dok nisu pobijedili drugoplasiranu Švedsku u svojoj posljednjoj utakmici. Startali su remijem protiv Grčke, uplašila ih je potom ozljeda Danija Olma, ali onda su našli svoj ritam i pokazali da su najjači u skupini. Španjolska se sada kvalificirala u 12 uzastopnih svjetskih prvenstva. Turnir su osvojili 2010. godine kada su također bili aktualni europski prvaci.

 REUTERS/Heiko Becker REUTERS/Heiko Becker


Izbornik: Luis Enrique (52)

Luis Enrique na klupi je Španjolske od studenog 2019., a poznavajući njega i njegove preference, očekuje se da će se Španjolska držati svoje provjerene igre posjeda lopte koja s vremenom može postati dosadna za gledanje, ali dovede li ih do pobjedonosnih golova, pogledi bi se mogli prebaciti na protivnički šesnaesterac u kojemu će predstava ipak prevagnuti s dosadne na zanimljivu, osobito ako nem to priušte mlade zvijezde na koje bi se Enrique mogao oslanjati ovo prvenstvo kako bi La Roja napokon izašla iz tranzicije.

Ključni igrač: Pedro González López, a.k.a. Pedri (19 godina, Barcelona)

Jedan od najvećih talenata u svjetskom nogometu, kombinira izuzetnu tehniku ​​s inteligencijom da pronađe, zauzme i maksimalno iskoristi svaki prostor koji mu je dostupan. Prepun drskosti i samopouzdanja, pokazao je karakter. "Jesi li vidio EURO koje je Pedri imao?" upitao je Luis Enrique nakon poraza Španjolske u polufinalu od Italije u Engleskoj i nastavio: “Nisam vidio nijednog 18-godišnjaka da to radi ni na jednom natjecanju, čak ni Andresa Iniestu. Kako je igrao! Kako je našao prostora! Njegov karakter! Nisam vidio ništa slično. To je jednostavno fantastično.” Trebamo li što dodati?

Mlada nada: Pablo Martín Páez Gavira, a.k.a. Gavi (18 godina, Barcelona)

Što je bolje nego imati prošlogodišnjeg pobjednika Golden Boya u veznom redu? Imati ovogodišnjeg pobjednika u paru s njim. To je luksuz koji Barcelona i Španjolska dijele otkako je Gavi osvojio nagradu. Sada će Gavi otići na svoje prvo Svjetsko prvenstvo s očekivanjem da će biti taj Zlatni dečko i ponoviti uspjeh slavnog veznog dvojca Xavija i Inieste s Pedrijem. Hoće li to doista učiniti ove godine, tek treba vidjeti, ali možete se kladiti da će dati sve od sebe.

Očekivana formacija:


Španjolski popis za Katar:

Vratari: Unai Simon (Athletic), Robert Sanchez (Brighton), David Raya (Brentford)

Braniči: Dani Carvajal (Real Madrid), Cesar Azpilicueta (Chelsea), Eric Garcia (Barcelona), Hugo Guillamon (Valencia), Pau Torres (Villarreal), Aymeric Laporte (Manchester City), Jordi Alba (Barcelona), Jose Gaya (Valencia)

Vezisti: Sergio Busquets (Barcelona), Rodrigo (Manchester City), Gavi (Barcelona), Carlos Soler (Valencia), Marcos Llorente (Atletico Madrid), Pedri (Barcelona), Koke (Atletico Madrid)

Napadači: Ferran Torres (Barcelona), Nico Williams (Athletic), Yeremy Pino (Villarreal), Alvaro Morata (Atletico Madrid), Marco Asensio (Real Madrid), Pablo Sarabia (PSG), Dani Olmo (RB Leipzig), Ansu Fati (Barcelona) 

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Prema Germaniji Španjolska stoji jako dobro na ovome natjecanju. Koeficijent je 9.00 da osvaja prvenstvo, a prolazak skupine (1.10) i njeno osvajanje (1.90) praktički nisu upitni. Kotiraju čak bolje do Elfa prema kladionici, ali u nokaut fazi ima svega. Germania joj daje velike izglede da će zaigrati u četvrtfinalu (1.65), a na to da će tu i ispasti koeficijent je 3.00.

Nama se to posljednje čini dosta realno, ali dat ćemo priliku Španjolskoj i za korak dalje. U obzir treba uzeti da im redovi doista spajaju iskustvo i sjajnu mladost, a ono što će im biti najteže je prvi korak nakon skupine ovisno o tome koji završe, odnosno, s kime se točno budu križali. Preskoče li prvotne prepreke, Španjolska će početi sanjati pehar, ali vjerojatno će u nekom trenutku puknuti jer će im taktika biti pročitana. Prognoza je da će kao prvoplasirani svoje skupine ići na drugoplasiranog skupine F (vjerojatno Belgiju), a prođu li to, lako je moguće da odu jako daleko.

Prognoza: polufinale

 REUTERS/Heiko Becker REUTERS/Heiko Becker


Raspored utakmica: 

23. studenog

Doha, stadion Al Thumama: Španjolska - Kostarika (17.00)

27. studenog

Al Khor, stadion Al Bayt: Španjolska - Njemačka (20.00)

1. prosinca

Al Rayyan, stadion Khalifa International: Japan - Španjolska (20.00)


NJEMAČKA: ISKUPLJENJE ZA KIKS U RUSIJI BEZ LÖWA

Njemačka će se željeti iskupiti za noćnu moru u pokušaju obrane naslova na Svjetskom prvenstvu 2018. kada su ispali nakon poraza od Južne Koreje, a potom i put na Euru 2020. završivši u osmini finala svoj put. Uz to, ovo im je prvi put u gotovo dva desetljeća da ulaze na veliki turnir bez Joachima Lowa. Löw je bio pomoćnik Jurgenu Klinsmannu kada je Die Mannschaft iscrtao put do polufinala na domaćem terenu 2006., prije nego što je započeo svoj hvaljeni 15-godišnji mandat kao izbornik. Vrhunac te ere došao je kada je Njemačka osvojila četvrti naslov svjetskog prvaka u Brazilu 2014. Nakon razočaravajućeg izdanja na Europskom prvenstvu koja je obilježila Löwov oproštaj, njegov bivši pomoćnik, Hansi Flick, predvodit će novu generaciju željnu ispravljanja krivog puta.

Njihov glavni problem do nedavno je bio strah da u redovima neće imati Leroya Sanéa zbog rupture lijevog bedrenog mišića, a sada imaju novi problem. Sane bi trebao biti spreman, ali Timo Werner doživio je težak udarac kada ga je problem s gležnjem isključio s turnira, osobito nakon što je prelaskom u RB Leipzig ponovno otkrio svoju staru formu. Zadobio ga je u pobjedi njegove momčadi u Ligi prvaka protiv Šahtara.

PUT DO SP-A: 

Njemačka je prva reprezentacija koja se kvalificirala za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. Nakon što je u UEFA skupini J pobijedila Sjevernu Makedoniju s ugodnih 4:0, Nijemci su postali pobjednici skupine. U svojih deset kvalifikacijskih susreta slavili su devet puta, a samo jednom su poraženi s ukupnom gol razlikom 36-4.

REUTERS/Heiko BeckerREUTERS/Heiko Becker


Izbornik: Hans-Dieter "Hansi" Flick (57)

Hansi Flick povratnik je u njemačku reprezentaciju. Imenovan izbornikom od srpnja 2021. ugovorom koji važi do 2024., Flick je zamijenio Löwa na mjestu glavne osobe momčadi, nakon što mu je bio pomoćnik od 2006. do 2014. Tijekom njegovog mandata kao pomoćnika, Njemačka je stigla do finala Eura 2008. i osvojila Svjetsko prvenstvo 2014. godine. Također su bili polufinalisti Svjetskog prvenstva 2010. i Eura 2012. Zatim je preuzeo ulogu sportskog direktora u Njemačkom nogometnom savezu prije nego što se pridružio Bayernu 2019. kao pomoćnik Niki Kovaču, kojega je i zamijenio na mjestu glavnog trenera te upisao fenomenalan niz bez poraza. 

Flick je u Bayernu ispisao povijest. U 605 dana na klupi Bavaraca kao glavni trener upisao je 70 okruglih pobjeda, osam remija i osam poraza. Osim toga, u godinu dana je skupio šest trofeja - svaki koji mu je ponuđen. Uz titulu njemačkog prvaka, osvajača DFB kupa i Lige prvaka, kao i njemačkog Superkupa i UEFA Superkupa, osvojili su i FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo upravo u Kataru.

Ključni igrač: Joshua Kimmich (27 godina, Bayern München)

Uz Neuera, Joshua Kimmich je vjerojatno jedan od najvažnijih elemenata u Flickovoj momčadi. Svestran igrač koji se ističe svojom predanošću, strasti i neustrašivom spremnošću da prođe barijeru boli. Sa samo 27 godina već ima punu vitrinu trofeja, sa sedam naslova prvaka njemačke Bundeslige, tri trijumfa u DFB kupu, medaljom pobjednika Uefine Lige prvaka i još jednom s Fifa Svjetskog klupskog prvenstva.

Već je predstavljao svoju zemlju u 67 navrata, postigavši ​​četiri gola. Kao broj 6, Kimmich je tu da pobjeđuje u dvobojima i bude stup izgradnje akcija. U ovoj središnjoj ulozi, on je apsolutno ključna figura za Njemačku, a njegova forma na Svjetskom prvenstvu u Kataru bit će odlučujuća u tome kako će momčad proći.

Mlada nada: Youssoufa Moukoko (17 godina, Borussia Dortmund)

Najmlađi bundesligaš ikada? Da. Najmlađi strijelac Bundeslige ikada? Da. Moukoko je rušio rekord za rekordom u Dortmundovim mladim momčadima, a na kraju je debitirao među seniorima dan nakon što je napunio 16 godina u studenom 2020. Zabio je pet golova u 30 pojavljivanja uglavnom kao zamjena, a njegova minutaža bila je i ograničena brojnim teškim ozljedama. Odavno je postao glavni napadač njemačke U21 momčadi, a odlučniji je nego ikad da sezonu 2022./23. učini sezonom za pamćenje. Baš takav treba Njemačkoj za podvig na SP-u.

Očekivana formacija:


Popis Njemačke za Katar:

Vratari: Manuel Neuer, Marc-Andre ter Stegen, Kevin Trapp

Braniči: Armel Bella Kotchap, Matthias Ginter, Christian Gunter, Thilo Kehrer, Lukas Klostermann, David Raum, Antonio Rudiger, Nico Schlotterbeck, Niklas Süle

Veznjaci: Julian Brandt, Leon Goretzka, Mario Götze, İlkay Gündoğan, Kai Havertz, Joshua Kimmich, Jamal Musiala, Thomas Müller, Karim Adeyemi

Napadači: Niclas Fullkrug, Serge Gnabry, Jonas Hofmann, Youssufa Moukoko, Leroy Sane

REUTERS/Heiko BeckerREUTERS/Heiko Becker


Što kaže Germania, a što Germanijak?

Germania kaže da je koeficijent na osvajanje prvenstva Elfa 11.0, dakle manje vjerojatnosti nego li osvajanje Španjolske. Ipak, prolazak skupine je po njima 'zicer', dok je najvjerojatnije da će ispasti u osmini finala (2.75) od svih eliminacijskih faza.

Njemačka je sada pod novim vodstvom i za sada im je dobro krenulo. Napreduju u ponovnom stvaranju pobjedničkog mentaliteta. Drugim riječima, momčad polako, ali sigurno ponovno postaje ona stara. Sada kada pronalaze svoj ritam, fokusirani su i motivirani, što ih čini još opasnijima. Nadalje, momčad ima briljantan način razmišljanja i viziju, što ih učvršćuje kao uvjerljivog favorita u natjecanju. Ipak, Hansi je imao i neka posliklizavanja, a uz djelomične tegobe unutar momčadi reći ćemo - ipak će pričekati na to da stvore Mannschaft koja će opet osvojiti Weltmeisterschaft.

Prognoza: osmina finala.

Raspored:

23. studenog

Al Rayyan, Khalifa International: Njemačka - Japan (14.00)

27. studenog

Al Khor, stadion Al Bayt: Španjolska - Njemačka (20.00)

1. prosinca

Al Khor, stadion Al Bayt: Kostarika - Njemačka (20.00)

 REUTERS/Andreas Gebert REUTERS/Andreas Gebert



JAPAN: REPREZENTACIJA KOJA IMA POTENCIJAL IZNENADITI

Pjesmica ide ovako: 1998. - eliminacija u grupnoj fazi, 2002. - Ispadanje u osmini finala, 2006. - eliminacija u grupnoj fazi, 2010. - Ispadanje u osmini finala, 2014. - eliminacija u grupnoj fazi, 2018. - Ispadanje u osmini finala… 2022. - ? Ako Japan slijedi obrazac svojih posljednjih šest nastupa, vjerojatno će rano poletjeti kući. Japanska reprezentacija i njeni navijači doživjeli su veliku bol izgubivši u 94. minuti protiv Belgije u Rusiji 2018. izgubivši svaku nadu za plasman u četvrtfinale.

Japanska reprezentacija nikada nije prošla dalje od osmine finala Svjetskog prvenstva, ali se nada tome upravo ove godine i kada bismo se morali kladiti na underdoga koji će iznenaditi to bi bili oni. Budu li se Njemačka ili Španjolska opustile samo na sekundu Japan bi mogao zasjesti na mjesto koje vodi u prolazak skupine.

Ima puno iskustva u njihovoj momčadi, ali ima i nekoliko talentiranih mladih perspektiva, poput krila Real Sociedada Takefusa Kuboa. Osim toga, Japan se može pohvaliti igračima u Premier ligi, a mnogi su već upoznati s Takehirom Tomiyasuom iz Arsenala i bivšim igračem Liverpoola Takumijem Minaminom. Nema im Yute Nakayame zbog ozljede, a izbornik mu je zaželio brz oporavak prije Svjetskog prvenstva.

REUTERS/Issei KatoREUTERS/Issei Kato


Put do SP-a:  

Nogometaši Japana su 2:0 pobjedom na gostovanju kod Australije u Sydneyu osigurali su izravni plasman na Svjetsko prvenstvo i to kolo prije kraja Azijske zone kvalifikacija. Dva pogotka džokera s klupe, Kaorua Mitome, donijela su burno slavlje gostiju, koji su završili drugi u svojoj skupini iza Saudijske Arabije. Japanci su tako stigli do sedmog Svjetskog prvenstva zaredom od 1998. godine. Uoči susreta 9. kola skupine B u Sydneyu Japan je imao tri boda više od Australije te bi i s bodom praktički osigurao jedno od prva dva mjesta koja izravno vode na SP, no Japanci nisu igrali na bod već su bili mnogo aktivniji i bolji suparnik od svojih domaćina.

Izbornik: Hajime Moriyasu (54)

Bivši japanski nogometni reprezentativac, Hajime Moriyasu, imenovan je japanskim izbornikom 2018. Imenovanjem Moriyasua za izbornika A vrste, Japanski nogometni savez nastavio je politiku postavljanja domaćih trenera nakon što su se u prethodnom 20-godišnjem razdoblju, od SP-a 1998. u Francuskoj, uglavnom oslanjali na znanje stranih stručnjaka pa su tako Japan vodili Francuz Philippe Troussier, Brazilac Zico, bosanskohercegovačke legende Ivica Osim i Vahid Halilhodžić, Talijan Alberto Zaccheroni i Meksikanac Javier Aguirre. 54-godišnjak je upisao 35 utakmica za svoju zemlju kao igrač, ali nikad nije imao priliku nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Najveći dio karijere proveo je u Sanfrecce Hiroshimi, gdje je upisao 271 nastup, a tu je i započela njegova menadžerska karijera.

Ključni igrač: Takumi Minamino (27 godina, Monaco)

Takumi Minamino, Japanac s brojem 10 na leđima, morat će biti ključni igrač momčadi kada zagusti. Minamino je prešao u Liverpool 2019./20., a iako nije uspio izboriti redovno startno mjesto, imao je ulogu u Liverpoolovom naletu na prvu ligašku titulu u 30 godina. Prema Anfield Watchu, Minamino je zabijao u prosjeku svaku 101 minutu u svim natjecanjima prošle sezone. To ga je učinilo najsmrtonosnijim igračem Premier lige koji su igrali više od 1000 minuta tijekom sezone, ispred Mohameda Salaha i Cristiana Ronalda. Minamino se preselio u Monaco u potrazi za više minutaže. Do sada nije do toga došao, ali je svejedno glavni oslonac Plavih samuraja. Minaminova kvaliteta bila je očita kada je zabio u sedam uzastopnih utakmica kvalifikacija za SP 2022. godine.

REUTERS/Suhaib Salem/File PhotoREUTERS/Suhaib Salem/File Photo


Mlada nada: Takefusa Kubo (21 godina, Real Sociedad)

“Japanski Messi”, u dobi od samo 21 godine, Takefusa Kubo već je sastavio popriličan nogometni životopis, iako možda nije odmah prepoznatljivo ime prosječnom navijaču. Koliko njih može u svoje bivše klubove ubrojiti i Barcelonu i Real Madrid? No, nakon što je bio prisiljen napustiti slavnu La Masiu jer je Barca prekršila pravila, a potom nije našao svoje mjesto pod suncem na Santiago Bernabeuu, čini se da je japanski napadač konačno pronašao mjesto gdje će zablistati - Real Sociedad. U slavnom španjolskom klubu pokazao je odlične partije čak i na međunarodnoj sceni (protiv Manchester Uniteda), što mu je osiguralo mjesto u Kataru gdje će predvoditi mlade nade svoje reprezentacije.

Očekivana formacija:


Kadar Japana za Katar:

Vratari: Eiji Kawashima (Strasbourg), Shuichi Gonda (Shimizu S-Pulse), Daniel Schmidt (Sint-Truiden)

Braniči: Yuto Nagatomo (Tokyo), Maya Yoshida (Schalke 04, kapetan), Hiroki Sakai (Urawa Red Diamonds), Takehiro Tomiyasu (Arsenal), Yuta Nakayama (Huddersfield Town), Miki Yamane (Kawasaki Frontale), Shogo Taniguchi (Kawasaki Frontale), Ko Itakura (Borussia Mönchengladbach), Hiroki Ito (Stuttgart)

Veznjaci: Gaku Shibasaki (Leganes), Wataru Endo (Stuttgart), Takumi Minamino (Monaco), Junya Ito (Reims), Ritsu Doan (Freiburg), Daichi Kamada (Eintracht), Takefusa Kubo (Real Sociedad), Hidemasa Morita (Sporting), Ao Tanaka (Fortuna Düsseldorf), Kaoru Mitoma (Brighton & Hove Albion), Yuki Soma (Nagoya Grampus)

Napadači: Takuma Asano (Bochum), Ayase Ueda (Cercle Brugge), Daizen Maeda (Celtic)

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Kladionica mu nije naklonjena. Veću šansu daju tome da će biti posljednji u skupini (2.60), nego li da će završiti kao pobjednik iste (15.0), a da neće proći skupinu je koeficijent još slabiji 1.15. Da će Japan proći skupinu je koeficijent 5.00.

Ako pitate nas, mislimo da bi Japan mogao izvući tri boda u skupini, ali da su Španjolska i Njemačka previše gladne trofeja i povratka na stare slavne staze da bi dozvolile Japanu da im pomrsi planove. Dat ćemo Japanu 'benefit of doubt', a oni neka ga onda i opravdaju, no mi se nećemo kladiti na to.

Prognoza: treći u skupini.

Raspored:

23. studeni

Al Rayyan, stadion Khalifa International: Njemačka - Japan (14.00)

27. studeni

 Al Rayyan, Ahmad bin Ali Stadium: Japan - Kostarika (11.00)

1. prosinca

Al Rayyan, stadion Khalifa International: Japan - Španjolska (20.00)

REUTERS/John SibleyREUTERS/John Sibley



KOSTARIKA: POSLJEDNJI PLES JEDNE GENERACIJE

Kostarika nije nepoznato ime na pozornici SP-a. Momčad Luisa Fernanda Suareza pobijedila je Novi Zeland u međukontinentalnom play-offu u lipnju i postala posljednja momčad koja se kvalificirala za turnir. Kostarika je sudjelovala na četiri od posljednjih pet Svjetskih prvenstava. Sjevernoamerička nacija nadmašila je sva očekivanja i stigla do četvrtfinala Svjetskog prvenstva 2014. godine. Ali posljednji put 2018. eliminirani su u grupnoj fazi. Bit će ovo jako emotivno prvenstvo za ovu reprezentaciju. Trojica najvećih igrača Kostarike zaplesat će zajedno posljednji puta na ovome prvenstvu. Vratar Keylor Navas, napadač Bryan Ruíz i veznjak Celso Borges bili su dio momčadi koja je stigla do četvrtfinala na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014., a zatim se ponovno kvalificirala za turnir 2018.

Za turnir u Kataru, Kostarika je ponovno imala težak ždrijeb, plasirana je u skupinu E sa Španjolskom, Njemačkom i Japanom. Ticosi će otvoriti protiv Španjolske 23. studenoga prije nego što će četiri dana kasnije igrati protiv Japana. Posljednju utakmicu grupne faze igrat će protiv Nijemaca 1. prosinca. 

Kostarika će povesti neka nova lica u Katar, uključujući 18-godišnjeg veznog igrača Brandona Aguileru (Nottingham Forest) i krilo Sunderlanda Jewisona Bennettea. Napadački talent je ono gdje je Kostarika najjača, ali ostaje za vidjeti imaju li dovoljno snage na drugom kraju terena da zadrže neke od jačih nacija od toga da im ne napune mrežu. 

Put do SP-a

Izbornik:  Luis Fernando Suárez Guzmán (62)

Najstariji izbornik u ovoj skupini, od srpnja 2021. je na klupi Kostarike, a ima prethodno iskustvo na Svjetskom prvenstvu. Kolumbijski trener odveo je Ekvador na turnir 2006. i Honduras na izdanje 2014. godine. Očekuje se da će ostati izbornik Kostarike sljedeće četiri godine.

REUTERS/Mayela LopezREUTERS/Mayela Lopez


Ključni igrač: Keylor Navas (35 godina, PSG)

Čak i sa svojih 35 godina, Navas je jedno od prvih imena koje nam pada na pamet kada govorimo o Los Ticosina, a igrač PSG-a ostaje fantastična opcija između vratnica unatoč tome što mu se u Parizu ove sezone nije pružila prilika da stane na gol uz prisutnosti bivšeg vratara Milana Gianluigija Donnarume. Ovaj 35-godišnjak je bio blizu odlaska iz francuske prijestolnice u ljetnom prijelaznom roku 2022. Ali kako PSG nije uspio pronaći dobru ponudu, ostao je u Ligue 1. 

Mlada nada: Jewison Bennette (18 godina, Sunderland)

Ovaj 18-godišnji krilni napadač sjajna je napadačka nada Kostarike, strelovita figura koja je pomogla srednjoameričkim igračima da dođu do trećeg turnira zaredom. Bennette je postao najmlađi seniorski internacionalac Kostarike kada je debitirao protiv El Salvadora u kolovozu 2021. sa 17 godina i dva mjeseca. Sada ima 18 godina, Bennette je igrao sedam puta za reprezentaciju svoje zemlje i postigao je svoje prve međunarodne golove u rujnu kada je zabio gol u prijateljskom remiju 2:2 protiv Južne Koreje u Goyangu.

Očekivana formacija


Popis Kostarike za Katar:

Vratari: Keylor Navas (Paris Saint-Germain), Esteban Alvarado (Herediano), Patrick Sequeira (CD Lugo)

Obrana: Francisco Calvo (Konyaspor), Juan Pablo Vargas(Millonarios FC), Kendall Waston (Saprissa), Oscar Duarte (Al-Wehda), Daniel Chacon (Colorado Rapids), Keysher Fuller (Herediano), Carlos Martinez (San Carlos), Bryan Oviedo (Real Salt Lake), Ronald Matarrita (Cincinnati)

Veznjaci: Yeltsin Tejeda (Herediano), Celso Borges (Alajuelense), Youstin Salas (Saprissa), Roan Wilson (Grecia), Gerson Torres (Herediano), Douglas Lopez (Herediano) Jewisson Bennette (Sunderland), Alvaro Zamora (Saprissa), Anthony Hernandez (Puntarenas FC), Brandon Aguilera (Nottingham Forest), Bryan Ruiz (Alajuelense)

Napadači: Joel Campbell (Leon), Anthony Contreras (Herediano) Johan Venegas (Alajuelense)

Što kaže Germania, a što Germanijak?

U ovakvoj skupini, doista nije problematično shvatiti gdje će se najvjerojatnije naći Kostarika. Tu se mišljenje ne kosi s onim koje nudi i kladionic Germania. Koeficijent da će Kostarika osvojiti prvenstvo je 750, da će doći do finala 250, da će biti pobjednik skupine 50, da će ju proći 10. Sve su to nerealne šanse, a ona najrealnija, da će Kostarika biti posljednja u skupini je 1.50. Jako ziheraški koeficijent, a i jako vjerojatan ishod.

Prognoza: četvrti u skupini

REUTERS/Mayela LopezREUTERS/Mayela Lopez


Raspored

23. studenog

Doha, stadion Al Thumama: Španjolska - Kostarika (17.00)

27. studenog

Al Rayyan, Ahmad bin Ali Stadium: Japan - Kostarika (11.00)

2. prosinca

Al Khor, stadion Al Bayt: Kostarika - Njemačka (20.00)



Tagovi

Najava SP 2022KatarKatar 2022

Ostale Vijesti