REUTERS/Matthew Childs
REUTERS/Matthew Childs

Nema utjehe za Nijemce, pobjedi unatoč pakiraju kofere

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 01.12.22. | 22:08

Velika drama odvila se u skupini E

Vjerojatno nikad neće prežaliti Nijemci onu prvu utakmicu koju su odigrali na ovom prvenstvu u Kataru. Neće vjerojatno prežaliti ni drugu, a jedino na koju mogu biti ponosni je ova danas u kojoj su slavili s 4:2 protiv Kostarike, ali ne znači im puno. Tek za eto neku utjehu im dođu ova tri boda, jer i s ovom pobjedom Nijemci idu kući nakon dramatičnog raspleta u skupini E koja se križa s 'hrvatskom' skupinom F.

Gotovo nikakve šanse nisu se davale Kostarikancima nakon prvog poluvremena u kojem su imali tek jedan udarac na gol i samo 30 posto posjeda. Nijemci su za to vrijeme izdominirali, ali zabili tek jedan gol i to u desetoj minuti kad je mrežu zatresao Serge Gnabry. Raum je ubacio s lijeve strane, a Gnabry glavom pogodio za vodstvo Nijemaca 1:0.

Nizali su Nijemci prilike jednu za drugom, a poluvrijeme su završili s 14 pokušaja prema golu Keylora Navasa. Koliko god su pokušavali na kraju su na odmor otišli s tek jednim golom prednosti. Tko zna koji su čarobni lonac zakuhali Kostarikanci na odmoru, jer nakon izlaska na travnjak u drugom dijelu to nije bila ista reprezentacija.

Krenuli su i oni igrati nogomet, a priredili su i pravu dramu na utakmici, skoro pa istu kao i Japanci protiv Španjolske na drugom susretu ove skupine. Bljesnula je kontra Kostarike u 58. minuti kad je Neuer prvo obranio udarac Fullera, ali nije uspio Yeltsina Tejede koji dovodi Kostariku do izjednačenja. Mirisalo je sve na šokantan zaplet i rasplet kao i na susretu Japana i Španjolske jer u tom trenutku Japanci su preokrenuli protiv Španjolaca.

Spasili su se Kostarikanci u 61. minuti kad je Musiala s lijeve strane pogodio stativu, ali i kad je minutu kasnije promašio Rudiger. Ponovno je Musiala tresao vratnicu i u 67. minuti, a onda tri minute kasnije potpuni šok za Nijemce.

Ubačaj s lijeve strane išao je u kazneni prostor Njemačke, gdje se obrana Elfa nije najbolje snašla u gužvi, ali je Juan Pablo Vargas koji zabija za 2:1 za veliko slavlje Kostarike. Još su Kostarikanci bili u ekstazi od onog što su napravili na ovoj utakmici, a to su iskoristili Nijemci.

Poznato je da Nijemci nikad ne odustaju, a tako je bilo i u ovoj situaciji. Kai Havertz je iskoristio gužvu u kaznenom prostoru Kostarike i pogodio za 2:2 u 73. minuti. Mogla je biti i pobjeda Nijemaca riješena tri minute kasnije, ali ukazao se čudesni Navas. Imali su kontru Nijemci u 76. minuti kad je Füllkrug izbio sam pred Navasa, a vratar Kostarike nevjerojatno obranio njegov udarac.

Držalo je to u ovom ludom susretu Kostarikance još u igri, a onda je došla 85. minuta kad je Njemačka prelomila utakmicu. Ubacio je Gnabry na drugu stativu gdje se našao Havertz i zabio za novo vodstvo. Molili su i oni i koji ne vjeruju u tom trenutku da Španjolska izjednači s Japanom jer Navas je bio teža prepreka. Pokušao je Havertz samo minutu nakon zabijenog gola za vodstvo, a sjajni vratar je obranio njegov pokušaj.

No kako je odmicalo ni on nije mogao puno. Zabio je prvo Füllkrug u 89. minuti što je poništeno zbog zaleđa kojeg je potvrdio i VAR, a onda u prvoj minuti sudačke nadoknade mrežu tresao Leroy Sane za 4:2. Produžila je francuska sutkinja deset minuta, ali ni tolika sudačka nadoknada nije bila dovoljna da ispuni nadu koju su polagali Nijemci u prolaz. Jednostavno ona prva utakmica s Japanom, samurajima novog doba koji skidaju velikane, koštala je Nijemce prolaza.

Sretni zbog pobjede, a tužni zbog ispadanja tako Nijemci pakiraju kofere i spremaju se vratiti kući. Očekivali smo Španjolsku u osmini finala protiv Hrvatske, ali ipak ćemo igrati s Japanom. S druge strane Španjolce čeka utakmica s Marokom u osmini finala Svjetskog prvenstva.

Sve golove pogledajte OVDJE.

Kostarika – Njemačka 2:4

Stadion: Al Bayt

Sudac: Stephanie Frappart (Francuska)

Strijelci: 0:1 Serge Gnabry (10.), 1:1 Yeltsin Tejeda (58.), 2:1 Juan Pablo Vargas (70.), 2:2, Kai Havertz (73.), 2:3 Kai Havertz (85.), 2:4 Niclas Füllkrug (89.)

Žuti kartoni: Oscar Durate (Kostarika)

Crveni kartoni: /

Kostarika (3-4-2-1): Navas - Duarte, Watson, Vargas – Fuller(od 74. Bennette), Borges, Tejeda(od 93. Contreras), Oviedo(od 93. Wilson) – Aguilera(od 46 Salas), Campbell – Venegas(od 74. Matarrita)

Njemačka (4-2-3-1): Neuer - Kimmich, Sule(od 95. Ginter), Rudiger, Raum(od 67. Götze) – Gündogan(od 55. Füllkrug), Goretzka(od 46. Klostermann) - Gnabry, Musiala, Sane – Müller(od 66. Havertz)



Tagovi

NjemačkaSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Kostarika

Ostale Vijesti