REUTERS/Johanna Geron
REUTERS/Johanna Geron

Lukaku trenira, ali je još uvijek upitan, Martinez nema alternativu, javnost pesimistična

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 17.11.22. | 12:30

Kao logična zamjena za Lukakua nameće se Michy Batshuayi, no, svakim danom neizvjesnosti oko Lukakua u belgijskoj javnosti pada optimizam uoči početka turnira

Romelu Lukaku vratio se na teren! Tako je glasila jedna od glavnih vijesti u belgijskim medijima u četvrtak navečer. Međutim, nastavak te informacije nije bio tako bombastičan. Lukaku je izišao na teren zajedno sa suigračima u kampu u Kuvajtu, međutim, trenirao je odvojeno, sa strane i još nitko ne zna hoće li i kad biti spreman za nastup na Svjetskom prvenstvu. Belgijski izvjestitelji kažu da za prvu utakmicu s Kanadom sigurno neće biti spreman, drugu s Marokom vrlo će izvjesno također preskočiti, a još je uvijek upitno hoće li moći na teren u protiv Hrvatske 1. prosinca. A ako i bude na raspolaganju, pitanje je u kakvoj će biti formi i koliko će moći pomoći.

"Ovo mu je prva ozljeda. Bilo je to teško vrijeme za njega. Kad ne znaš kako će tvoje tijelo reagirati, sve je teško. Dobro smo radili i surađivali s medicinskim osobljem Intera. Radimo sve da on bude 100 posto spreman.", rekao je belgijski izbornik Roberto Martinez. No, dojam je, gledajući belgijske medije, da optimizam u tamošnjoj javnosti splašnjava svakim danom kojim je Lukaku daleko od idealne forme. Uz njega, velika je enigma i Eden Hazard, koji u Realu ne igra previše, muči se s ozljedama.

"Manjak minuta je uvijek problem. Ali mi cijenimo Edenovu kvalitetu i iskustvo, njegovu ulogu, sve ono što donosi u svlačionicu", poručio je Martinez.

No, unatoč toj njegovoj pozitivi i poruci da Belgija u Katar dolazi boriti se za naslov, mediji i navijači ne dijele to mišljenje. Naime, mnogi su stava da je ova generacija polako na zalasku, da je svoju šansu za još boljim rezultatom propustila prije četiri godine u Rusiji te na zadnja dva Europska prvenstva. A kao razlog takvog razmišljanja jest upravo činjenica da Belgija za Lukakua nema pravu alternativu. Koga će, dakle, koristiti Martinez, dok ne dočeka Interova napadača? Prva i vjerojatna opcija je Michy Batshuayi. Napadač Fenerbahčea i dosad je mijenjao Lukakua kad ovaj nije bio na raspolaganju, a Martinez, kažu Belgijci, nije sklon pretjeranim promjenama sustava i igrača. Zato kao najvjerojatniju opciju za prvu utakmicu s Kanadom ističu sustav 3-4-3 s Edenom Hazardom i Kevinom de Bruyneom iza Batshuayija.

Druga opcija jest igranje s 'lažnom devetkom'. Tada bi za tu poziciju konkurirala četvorica igrača, Leandro Trossard, Charles De Ketelaere, Dries Mertens ili čak Eden Hazard. No, Martinez je već ranije izjavio da ne vidi Hazarda u toj ulozi, a zadnji test s Mertensom i, generalno, 'lažnom devetkom' nije bio uspješan. Prije četiri godine Martinez je pokušao postaviti Mertensa na tu poziciju, tijekom poznate utakmice protiv Švicarske u Ligi nacija. Crveni vragovi su doživjeli vrlo težak poraz (5:2) i Martinez je brzo izbrisao ovaj sustav iz svoje bilježnice.Treće, i po mnogima najmanje vjerojatno rješenje jest promjena sustava u 3-5-2. Tada bi Trossard, De Ketelaere ili Openda igrali uz Batshuayija. No, Martinez je dosad bio konzervativan po tom pitanju, nije sklon velikim pretumbacijama i teškoje očekivati da će sad, nekoliko dana prije SP-a napraviti takvu promjenu. Jedini klasični napadač, osim Batschuayija, koji konkurira za momčad jest taj Lois Openda (22) iz Lensa, no, on ima tek četiri nastupa za reprezentaciju i nije, još uvijek, igrač s kojim Martinez tako ozbiljno računa.

Belgija u petak igra svoj zadnji pripremni susret protiv Egipta, Martinez će sigurno predočiti neku ideju kako zamijeniti Lukakua.

##SPECIAL_STANDINGS_Group F##



Tagovi

belgijska nogometna reprezentacijaRoberto MartinezRomelu LukakuEden HazardKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Hrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti