REUTERS/Robin Rudel
REUTERS/Robin Rudel

A gdje ste vi proslavili svoj 17. rođendan?

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 13.07.24. | 12:30

Lamine Yamal u subotu je postao 17-godišnjak, a u nedjelju bi mogao biti europski prvak i Zlatna lopta Europskog prvenstva. Učinak kojeg je već sada ostvario mladi Španjolac afričkih korijena nije viđen u povijesti najrasprostranjenijeg sporta svijeta.

Na današnji dan prije točno 17 godina u metropolitanskom području Barcelone rođen je Lamine Yamal, španjolski seniorski reprezentativac. Yamal je sin bivše konobarice Sheile Ebane, rodom iz Ekvatorijalne Gvineje, dok mu je 32-godišnji otac Mounir Nasraoui doseljenik iz Maroka.

Dan nakon što će s kolegama iz reprezentacije i mladom familijom proslaviti 17. rođendan, Lamine Yamal bi mogao osvojiti naslov seniorskog europskog prvaka, ali i ostvariti još jedan nesvakidašnji podvig – osvojiti Zlatnu loptu za najboljeg igrača Europskog prvenstva!

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Yamal je trenutno najveći favorit za osvajanje nagrade za najboljeg igrača Eura, što ne čudi budući da je u ovom trenutku najbolji asistent turnira (tri asistencije), igrač koji je za suigrače kreirao najviše šansi, peti je najbolji dribler Eura (30 uspješnih driblinga), a u polufinalu je zabio spektakularni pogodak Francuskoj i zaradio titulu za najboljeg igrača utakmice.

Dakle, ako La Roja osvoji europski naslov, a Yamal nastavi s dosadašnjom formom, postoji prilično velika šansa da će klinac koji je do jučer imao 16 godina biti proglašen najboljim igračem Europskog prvenstva.

S obzirom na to da je Yamal za Barcelonu debitirao još u travnju prošle godine, s 15 na leđima, a u nedavno završenoj sezoni odigrao je 50 utakmica za Blaugranu (finale Eura bit će mu 14. utakmica za Španjolsku), mladi Španjolac afričkih korijena je već dovoljno dugo na najvišoj nogometnoj sceni da šira nogometna javnost možda i nije svjesna koliko je njegovo dosadašnje postignuće, u kontekstu nogometne povijesti, veliko, pomalo i zastrašujuće.

Recimo, Cristiano Ronaldo je za reprezentaciju debitirao s 19 godina, Lionel Messi s 18, a s 19 godina je bio rezerva na Svjetskom prvenstvu 2006. u Njemačkoj. Kylian Mbappe je za Francusku debitirao s 18, a prvu konkretniju priliku dobio je s 19, koliko je imao na Mundijalu u Rusiji. Luis Ronaldo Nazario je sa 17 godina s Brazilom osvojio naslov prvaka svijeta, ali na turniru u SAD-u 1994. nije odigrao niti minute. Maradona je za Argentinu također debitirao sa 16, ali ga Cesar Luis Menotti nije vodio na domaće Svjetsko prvenstvo 1978., smatrajući da je Maradona sa 17 godina premlad za tako veliko natjecanje...

Lamine Yamal je prije 17. rođendana zabio gol na Euru i upisao tri asistencije, a sa 17 godina i jednim danom mogao bi biti proglašen najboljim igračem velikog natjecanja.

Jedini igrač koji je tako mlad dominirao na velikom natjecanju bio je Pele, na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj 1958. Legendarni Brazilac je u četvrtfinalu Walesu zabio jedini pogodak na utakmici, zatim Francuskoj u polufinalu hattrick, a potom i Švedskoj u finalu dva.

Iako je Pele prije 66 godina možda bio još dominantniji nego Yamal danas (što je impresivno), brazilski As je tada imao 17 godina i 240 dana, dok je Yamal Francuskoj zabio sa 16 godina i 362 dana čime je postao najmlađi igrač koji je zabio na jednom velikom natjecanju i jedini igrač kojem je to pošlo za nogom (ili glavom) prije 17. rođendana.

Yamal nije generacijski talent, on je svevremenski talent, u rangu ranije spomenutih velikana, Pelea, Messija, Maradone, oba Ronalda i Kyliana Mbappea.

Kod Yamala, osim nogometnog umijeća, impresionira način kako se tako mlad nosi s pritiskom. Impresionira koliko je fokusiran na svoj posao i ciljeve u životu (nogometne i školske), ali i zrelost koju je pokazao u svojoj kratkoj profesionalnoj karijeri, što je potvrdio nakon što je s prvim novcem zarađenim od profesionalnog ugovora kupio svojoj baki iz Maroka njenu prvu kuću u životu, a novi dom je nabavio svojim roditeljima. Dakle, svoje prve milijune potrošio je na svoju obitelj.

Doduše, da je i dalje 'klinac' potvrđuje nezrela ideja kojom je želio ismijati Kyliana Mbappea, nakon što je vodio La Roju dio plasmana u finale Eura. Yamal je, naime, na konferenciju za medije pokušao unijeti masku nindže kornjače, koja se povezuje s francuskim napadačem. No, u 'posljednji tren' u priču je uskočio voditelj odnosa s javnošću španjolske reprezentacije i oduzeo mu masku, spriječivši mladog superstara da pokuša ismijati svojeg iskusnije i u ovom trenutku i dalje slavnijeg kolegu s kojim će se iduće polusezone sučeliti i na ligaškim travnjacima i koji ga je, prema priznanju samog Yamala, zatražio dres nakon utakmice.

Sve u svemu, Yamal će sa 17 godina i jednim danim igrati finale Europskog prvenstva, a možda će osvojiti i Zlatnu loptu najjačeg kontinentalnog natjecanja. Već sada je multimilijunaš, prvotimac Barcelone i osoba koja se upisala u povijesne knjige najpraćenijeg i najrasprostranjenijeg sporta svih vremena.

Redakcija Germanijaka Yamalu čestita 17. rođendan, a sve svoje čitatelje možemo upitati:

Sjećate li se gdje ste vi proslavili svoj 17. rođendan?



Tagovi

Lamine Yamalšpanjolska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024

Ostale Vijesti