EXPA/ Pressesports/ Bernard Papon
EXPA/ Pressesports/ Bernard Papon

Utakmica godine za Kraljice šoka: Večeras kreću u lov na SP, ali i OI u Parizu

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 07.04.23. | 12:23

Utakmica dodatnih kvalifikacija nosi dvostruki značaj.

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija će danas u 19 sati gostovati u slovačkoj Šali, gdje će izabranice Nenada Šoštarića pokušati izboriti što bolji rezultat za uzvratni dvoboj dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023., koji će biti odigran 12. travnja u Slavonskom Brodu. Kraljice šoka u dvomeč protiv slovačke ulaze kao favoritkinje, a ulog nije samo plasman na svjetsku smotru, već i Olimpijske igre 2024. godine. Naime, upravo će se na Svjetskom prvenstvu podijeliti najviše mjesta u dodatnim kvalifikacijama za nastup u Parizu.

Izbornik Šoštarić u pripremi za nadolazeće ispite imao je velikih problema s izostancima. Hrvatska će biti lišena pomoći vratarke Ivane Kapitanović, a još ozbiljniji hendikep je izostanak najbolje igračice Ćamile Mičijević te kružne napadačice Ane Debelić. Osim što se radi o dvije vrhunske napadačice, spomenuti je tandem činio bedem u sredini obrane.

„Po dobrom starom običaju nismo kompletni. Ali mi imamo vrlo jednostavne ciljeve - doći na SP i tamo ostvariti plasman koji bi nam osigurao odlazak na OI i dat ćemo sve od sebe da to ostvarimo“, rekao je u najavi dvoboja Šoštarić, istaknuvši kako se Slovačka reprezentacija koja ima dosta iskusnih igračica, ali i par mladih koje su dosta kvalitetne.

„To je vrlo kvalitetna reprezentacija i imaju dobrog trenera, Jorgea Duenasa, on je bivši trener španjolske reprezentacije i ženske brazilske reprezentacije, to je jedan od najkvalitetnijih trenera. Radi po principu španjolskog rukometa, a to znači agresivna 6-0 zona, jako puno trčanja, brzi protok lopte u napadu i najčešće igraju s dva playmakera“, dodao je izbornik.

Hrvatska je veliki favorit ne samo za prolaz, već i za današnju pobjedu u gostima. Ipak, Sara Šenvald poziva na oprez.

„Sigurno nisu reprezentacija za podcijeniti, ali vjerujem da imamo kvalitetu za ostvariti pozitivan rezultat, što nam je najbitnije. Ekipa su koja igra brz rukomet, ali mislim da se mi ne bi trebali bojati, ukoliko smo na svojih 100 posto. Sigurno nam je velika prednost što imamo iskustvo igranja na velikim natjecanjima, što Slovačka nema", istaknula je kružna napadačica koprivničke Podravke Vegete.

Reprezentacija koja će biti bolja u dvije utakmice izborit će nastup na Svjetskom prvenstvu koje će krajem godine (29. studeni - 17. prosinca) biti održano u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Ova generacija hrvatskih rukometašica, senzacionalnih osvajačica europske bronce iz 2020., iza sebe ima nastupe na gotovo svim najvećim natjecanjima, a ono što im nedostaje je sudjelovanje na olimpijskom turniru.

Plasman na Svjetsko prvenstvo je prvi korak koji trebaju učiniti da bi mogle konkurirati za nastup u Parizu 2024. Naime, u Parizu će se naći samo 12 reprezentacija, a zasad su plasman izborile europske prvakinje Norvežanke, kao i Francuska koja je domaćin. Još će se tri mjesta podijeliti na kontinentalnim prvenstvima, dok će u Pariz i osvajačice Svjetskog prvenstva. Za preostalih šest mjesta velika borba vodit će se na tri olimpijska kvalifikacijska turnira, a za sudjelovanje na jednom od tih turnira, reprezentativke Hrvatske morat će ostvariti što bolji plasman na SP-u. Da bi u tome uspjele, potrebno je već večeras u Slovačkoj napraviti pobjednički korak ka Skandinaviji. (Hina / I.M.)


Tagovi

Hrvatska ženska rukometna reprezentacijaNenad ŠoštarićĆamila Mičijevićdodatne kvalifikacije

Ostale Vijesti