Jozo Čabraja / Kolektiff Images
Jozo Čabraja / Kolektiff Images

Šoka i njegove kraljice šoka u posljednja dvije bitke: Prve na redu - Grkinje

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 11.10.23. | 09:30

Šoštarić sigurno neće dozvoliti opuštanje i 'sramoćenje' onoga što je gradio posljednjih sedam godina i s mjesta izbornika zasigurno želi otići kao pobjednik. Prilika je savršena

Pred hrvatskom ženskom rukometnom reprezentacijom novi je izazov - dvije utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2024. godine kojem će domaćini biti Mađarska, Austrija i Švicarska. U oba susreta - Hrvatice su favoriti. Kraljice šoka su u skupini s Rumunjskom, Grčkom te Bosnom i Hercegovinom, a dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine idu na EURO 2024. godine te još četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. 

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Prve protivnice Hrvaticama bit će Grkinje baš danas od 18 sati (HRT 2). Bit će ovo i prvi službeni susret Hrvatica i Grkinja. Njihova je reprezentacija prvi puta u kvalifikacijama sudjelovala 1996. godine, ali se nikada se nije uspjela kvalificirati za završni turnir. Ukupno je odigrala 53 susreta i dobila samo 13. Preostalih 40, bili su porazi. Niti BiH nije do sada nikada zaigrala na završnom turniru, ali o tome više kroz koji dan.

“Očekivanja su uvijek ista - naš je cilj uvijek da sudjelujemo na velikim natjecanjima, a onda kad jednom dođemo tamo da ostvarimo najbolji mogući rezultat. Reprezentacija je u procesu koji smo počeli od 2017. do danas i sada cure imaju i životnog i igračkog iskustva sve više, igraju vani u klubovima koji su i to će sigurno i dalje biti lijepa priča", rekao nam je izbornik Nenad Šoštarić kojemu će ovo biti posljednja akcija s Kraljicama šoka prije nego što preuzme RK Zagreb pa dodao:

"Objektivno smo jači od obje reprezentacije i objektivno trebamo obje utakmice pobijediti i u 3. i 4. mjesecu kada se igraju dvije utakmice s Rumunjskom odlučivati za prvo mjesto u grupi jer nam ono donosi određene benefite s obzirom na to u kojem ćemo potu biti kada se izvlače grupe za Europsko prvenstvo.”

Što se kadra tiče, ima nekih nedostataka, ali ništa što ne mogu pokriti druge djevojke.

"Mislim da je stanje dobro, naravno da nikad nije idealno, ali na to smo navikli. Imamo neke situacije koje su realne, poput činjenice da je Ana Debelić tek rodila, da je kod Ivane Kapitanović utvrđena ruptura mišića, priključila im se Tina Barišić zbog problema sa zglobom na utakmici protiv Dugog Sela, ali vjerujem da smo ekipirani tako da možemo bez problema upisati bodove u dvije predstojeće utakmice", rekao je izbornik na okupljanju pa nastavio listu 'ranjenih':

“Neće biti Katarine Ježić koja je ozlijedila skočni zglob prije par tjedana i još uvijek je u fazi rehabilitacije. Valentina Blažević je bila dugo ozlijeđena, sad ima dozvolu liječnika da trenira, tako da trenirati hoće, ali igrati vjerojatno neće jer bi bilo riskantno, a možda čak i glupo da se gurne nakon mjesec dana neigranja u utakmicu u kojoj se može dogoditi svašta. Ali imamo na tom mjestu Stelu Posavec, Larisu Kalaus, odlične igračice, ono što je interesantno je Mia Brkić koju smo pozvali i koju treba razvijati dalje. Lara Burić za ovu akciju nije tu samo zato što dugo nije igrala, ali to su te cure 2002./2003. godište koje će polako nadopunjavati reprezentaciju.”

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.


U svome "Domu rukometa" u Mikri, grčka je reprezentacija započela pripreme uoči utakmica protiv Hrvatske,a potom i Rumunjske (14. listopada, Kozani). Izbornik grčkih rukometašica, Menelaos Danilos, rekao je:

“Počinjemo s novom fazom kvalifikacija koja će trajati šest mjeseci i odigrat će se šest utakmica. Glavni cilj nam je osvojiti prvi bod u kvalifikacijama, što reprezentaciji do sada nije pošlo za rukom. Svakako nam je najslabiji protivnik BiH i pokušat ćemo iz obje utakmice doći do bodova i zauzeti 3. mjesto", rekao je pa dodao:

"Utakmice s Rumunjskom i Hrvatskom visokog su intenziteta, ali reprezentacija je sada na višem nivou pa stoga moramo očekivati i u budućnosti očekivati takve reprezentacije kao protivnike. Nedostatak nam je što prvenstvo još nije počelo i što postoji pauza od pet mjeseci, ali pozitivno je što dva vrhunska kluba, PAOK i Nea Ionia, iz koje dolazi većina igračica, imaju natjecateljski ritam iz europskih utakmica."

Otkrio je koje su boljke njihove svlačionice pa tako poručio da je Vásia Gkátziou zaradila puknuće križnih ligamenata, a Angela Kareli očekuje prvo dijete.

Dakle, papir kaže - Kraljice šoka ovo rješavaju bez problema. Ali sport je nemalen broj puta naučio posebno Hrvatice i Hrvate da moraju biti itekako oprezni. Šoštarić sigurno neće dozvoliti opuštanje i 'sramoćenje' onoga što je gradio posljednjih sedam godina i s mjesta izbornika zasigurno želi otići kao pobjednik. Prilika je savršena, a polovica posla može biti odrađena već u ovome susretu. Ako ni za što drugo, Kraljice šoka, igrajte za svoga Šoku!

Action ImagesAction Images


Popis hrvatske ženske seniorske reprezentacije:

Vratarke: Tea Pijević (Buzau), Ivana Kapitanović (Rapid), Lucija Bešen (Podravka Vegeta)

Lijeva krila: Paula Posavec (Bistrita), Andrea Šimara (Podravka Vegeta)





Desna krila: Tena Japundža (Lokomotiva), Nikolina Zadravec (Podravka Vegeta)





Pivoti: Sara Šenvald (Podravka), Mia Brkić (Metz)





Lije

v

e vanjske: Ćamila Mičijević (Pariz), Dejana Milosavljević (Craiova), Tena Petika (Nice), Kristina Prkačin (Lokomotiva), Tina Barišić (Podravka Vegeta)





Srednje vanjske: Valentina Bla

ževi

ć (Buz

au), St

ela Posavec (Lublin), Larissa Kalaus (Podravka Vege


t

a)


Desne vanjske: Katarina Pavlovi

ć (Ba

ia Mar

e), K

lara Birtić (Bietigheim), Dora Kalaus Žulj (Podravka Vegeta)





Delegaciju grčke ženske reprezentacije čini 16 igračica: Hatziparasidou, Kerlidis, Tsiknakis, Zeneli, Sevdili, Samolada (PAOK), M. Kepesidou, N. Kepesidou, Fragou, Manias, Stougiannidou (OFN Ionia), Andritsou, Ambrosiadou (Renesansna Arta), Argyropoulou (AESCH Pylaia), Karamanou (GAS Kamaterou), Zygoura (Neckarsulm- Njemačka).

Izostavljene su Mendesidou, Koukmisi i Theodosopoulou, ali će biti uz reprezentaciju na pripremama uoči utakmice protiv Rumunjske, javio je njihov savez.


Tagovi

Ćamila MičijevićHrvatska ženska rukometna reprezentacijaKvalifikacije za Euro 2024kvalifikacije za Europsko prvenstvo rukometašica

Ostale Vijesti