Samo dvije zemlje osvojile više medalja na Europskim prvenstvima od Hrvatske

Vrijeme Čitanja: 1min | uto. 09.01.18. | 15:24

Dva puta do sada imali smo najboljeg strijelca Europskog prvenstva.

>Na Europskom prvenstvu u Hrvatskoj uvodi se revolucija u rukomet

Švedi su osvojili prvo Europsko prvenstvo 1994. godine u Portugalu, a oni su ujedno i jedina reprezentacija koja je uspjela obraniti naslov prvaka. Francuska je bila prvak Europe tri puta, Danska i Njemačka dva puta, a Rusija jednom. Hrvatska nažalost nema Europsko zlato, to nam jedino nedostaje.

Najviše medalja s Europskih prvenstava imaju Danska i Španjolska, svaka po šest, ali s time da Španjolci nikad nisu bili prvaci. Nakon njih, druga najuspješnija reprezentacije je Hrvatska koja ima pet medalja s Europskih prvenstava, imamo dva srebra i tri bronce. Iza nas slijede Švedska, Francuska, Njemačka i Rusija…

>Francuzi u problemu! Stup obrane sigurno propušta prvu fazu, a za drugu je upitan

Dvojica su Hrvata do sada bila najbolji strijelci Europskih prvenstava. Mirza Džomba bio je najbolji topnik 2004. u Portugalu s 46 golova, dok je 2008. Ivano Balić podijelio vodeće mjesto s Nikolom Karabatićem i Larsom Christiansenom.

Rekord po broju golova na jednom prvenstvu drži ubojiti Makedonac Kiril Lazarov koji je u Srbiji 2012. godine postigao 61 pogodak i teško da će netko stići to njegovo postignuće.

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Mirza DžombaIvano Balićhrvatska rukometna reprezentacija

Ostale Vijesti