Action Images
Action Images

Rasplet na EP-u: Hrvatska ili Njemačka, zicer za Francusku, Rusija ili Danska

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 15.12.20. | 13:18

Kome je što potrebno u zadnjem kolu drugog kruga. Jedno mjesto „prodano“, tri su još slobodna u polufinalu...

Prvi favorit za zlato na rukometnom Euru za žene u Danskoj, Norveška, potvrdila je zašto je to uvriježeno mišljenje u struci osiguravši svoje mjesto u borbi za medalje dan prije kraja drugog kruga. Samo će ih čudo spriječiti da potpuno realiziraju tu najavu i popnu se na tron kad se sve završi, a dok to čekamo pozabavit ćemo se ostatkom društva, u kojem je i Hrvatska.

No, najprije još riječ, dvije o Norvežankama, zaslužile su jer su dosad uvjerljivo mljele na turniru, naše djevojke osjetile su to na svojoj koži i cure koje su trenutačnom formom i atmosferom u stožeru iznenadile tri suparničke ekipe, nisu imale rješenje za izabranice islandskog šefa Thorira Hergeirssona, koje su, dakle, jedine zasad sigurne u topu četiri.

Veronica Kristiansen, Nora Mork, Katrine Lunde vratile su se u repku i odlično se uklopile uz dugogodišnje nositeljice igre Heidi Loke, Stine Oftedal, Henny Reistad i Norveška je jedna od najdominantnijih rukometnih sila na europskoj smotri u zadnjem desetljeću. Današnji okršaj s Mađaricama u Koldingu bit će samo pucački trening i prilika za testiranje igračica s manjom minutažom, uz jasno, odmor za najveće zvijezde.

Ono bitno, odvit će se u borbi za preostala tri mjesta u polufinalu, u skupini 2, Hrvatska u izravnom okršaju za drugo mjesto u skupini igra protiv Njemica. Nizozemke su jučer tijesno dobile Njemačku 28:27, no u mogućem krugu s tri reprezentacije imaju gol razliku -1 i ne mogu do drugog. Poslije pet godina neće ih biti u završnici velikog turnira, a nadamo se da će to mjesto ugrabiti Nenad Šoštarić i njegove djevojke. Imaju dva boda više od Njemačke i odgovara im bod ili čak poraz s golom razlike kako bi senzacionalno ušle u borbu za medalje i posljedično osigurale plasman na SP-u.

“Ja to zovem četvrtfinale, utakmica koja može donijeti polufinale, koja može donijeti još neke stvari o kojima sad neću govoriti. Ne opterećujemo ni sebe ni cure s tim. Cure su svjesne što su postigle, ali i što sve nosi ova utakmica. Siguran sam da će dati sve svoje na teren. Imaju sjajnu golmanicu, u obrani su dosta visoke, a u napadu su u kontrama individualno bazirane prema kontrama. Sam napad ipak, svodi se na vanjske igračice i njihova križanja, kao i dva vrhunska pivota koja imaju,“ rekao je izbornik Nenad Šoštarić za službenu stranicu HRS-a.

U lipnju 2019. u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Koprivnici je bilo 24:24. Uzvrat je pripao Njemicama s 25:21 i one su otišle u Japan. U listopadu te iste godine igrale su dva prijateljska susreta. U zagrebačkoj Areni, bez igračica Podravke, gotovo kao i sada (uz iznimku Dejane Milosavljević), bilo je 21:21. Pred 10 000 gledatelja u Hanoveru Njemačka je slavila 32:23.

Njemačka je blagi favorit, iako ganja plus dva pobjedu, ali kako igraju naše cure na Euru i koliko su već favorita naslagale, koga briga. Dajte i tu Njemačku...

U skupini 1 za dva mjesta u polufinalu u igri su tri ekipe, Francuska, Rusija i Danska. U najboljem položaju su europske prvakinje Francuskinje kojima bod protiv nezainteresirane Švedske (18.15) donosi siguran plasman. Za drugu poziciju bore se Rusija i domaćin Danska u Herningu (20.30) u izravnom obračunu. Ruskinje su, uz Francuskinje i Norvežanke, jedine neporažene i odgovara im i bod za sljedeći korak, dok domaćin turnira nema izbora jer mora pobijediti.

Zbornaja je više pokazala dosad. Iako nema najbolje igračice, desnog beka Ane Vjahireve, iskusne Anne Sen i nadarene Ane Mihajličenko, trofejni španjolski stručnjak Ambros Martin je složio odličnu ekipu koja bi mogla biti najveća prijetnja Norveškoj. Bitno je i tko će biti prvi jer će time izbjeći Skandinavke i moguće se sastati s Hrvatskom. Kako su Francuska i Rusija odigrali bez pobjednika, odlučit će gol-razlika koja je trenutno na strani Zbornaje pa bi trijumf protiv domaćina osigurao borbu za finale s Njemačkom ili Hrvatskom.

U slučaju istog broja bodova odlučuje međusobni skor.



Tagovi

europsko prvenstvo rukometašica 2016hrvatska rukometna reprezentacija

Ostale Vijesti