Marius Becker/DPA
Marius Becker/DPA

Nesuđenog hrvatskog reprezentativca Španjolci vode na Igre sa samo 18 godina!

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 22.07.24. | 18:50

Možda ovoga puta u Parizu bude dio momčadi kao promatrač, ali u narednim godinama sigurno će to biti kao nositelj igre

Petar Cikuša predstavljat će Španjolsku na nadolazećim Olimpijskim igrama u Parizu sa samo 18 godina. Tamošnji rukometni izbornik odlučio ga je nagraditi za sjajne igre koje pokazuje u dresu Barcelone, a iako se od ranije znalo da će biti veliki talent, ove je to sezone potvrdio postavši najmlađi igrač Barcelone koji je osvojio Ligu prvaka, baš kao i njegov brat Đorđe.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Obojica su rođeni u Španjolskoj 2005. godine, otac im je Hrvat Zoran Cikuša, inače nekadašnji rukometaš slavnog bjelovarskog Partizana, a majka im je Srpkinja Tatjana Jeličić. Bivši hrvatski izbornik Goran Perkovac tvrdio je za naš portal da HRS budno prati braću Cikuša, no oni su se na kraju odlučili da će i u seniorskom sastavu igrati za Španjolsku, nakon što su prošli i njene mlađe uzraste. Petar igra na poziciji srednjeg vanjskog, a izbornik Jordi Ribera odlučio uzeti sa sobom u Pariz zbog ozljede Joana Cañellasa.

Njegov sjajan odgovor na naredbe Carlosa Ortege u Barci otvorio mu je vrata najviših rangova rukometa te će biti jedna od tri pričuve Španjolske u Parizu u slučaju ozljede suigrača, uz vratara Sergeya Hernándeza i pivota Adriju Figuerasa. Jorge Maqueda uskočio je na uži popis od 14 igrača kako bi pokrio gubitak Cañellasa u zadnjem trenutku, a Cikuša je tu da pokrije eventualne dodatne ozljede, javlja Mundo Deportivo.

Cikuša je već bio u olimpijskim pripremama, ali je bio jedan od onih koje je Ribera otpustio kada je objavio 14+3 popis i pridružio se reprezentaciji do 20 godina s kojom je u nedjelju osvojio zlato na Europskom prvenstvu u Sloveniji te ujedno postao i MVP prvenstva. Nakon tog zlata i MVP-a, poziv za odlazak u Pariz vrhunac je izvanredne sezone za Petra, koji je s bratom blizancem Đorđem potpisao prve profesionalne ugovore s Barçom do 2027. godine.


Đorđe, koji se oporavlja od ozljede mišića zadobivene protiv Švicarske na Europskom prvenstvu U20, iduće će sezone biti na posudbi francuskom Montpellieru prije nego što se vrati u Barcu u lipnju 2025., ali Petar je već dio Barçine momčadi 2024./25. i kako je krenuo, bit će još dugo dio i nje i Španjolske. Možda ovoga puta u Parizu kao promatrač, ali u narednim godinama sigurno kao nositelj igre.

(eg)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.




Tagovi

Barcelona BBarcelona rukometšpanjolska rukometna ligašpanjolska rukometna reprezentacijaPariz 2024

Ostale Vijesti