Junak Zagrebaša: Nadam se da će mi Hvidt čestitati idući vikend

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 15.03.15. | 08:43

Rukometaši PPD Zagreba sinoć su pred 15.000 navijača u svojoj Areni uvjerljivo nadigrali danski Kolding u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka i napravili velik korak prema četvrtzavršnici, ali daleko je to od gotovog posla.

Slavili su Zagrebaši s pet razlike, 22:17, skromno, ako se uzme u obzir da su favoriziranog protivnika bacili na koljena u prvom poluvremenu. Danci su prvi pogodak uspjeli postići tek u osmoj minuti, do 20. minute su gubili 11:3, a onda je uslijedila mini serija do odmora i gosti su smanjili zaostatak na minus sedam na poluvremenu, 15:8.

Da nije bilo crne rupe hrvatskog prvaka i čvršće obrane gostiju, mogao je Zagreb već danas zakapariti mjesto među osam najboljih momčadi Europe. Period od čak 12 minuta bez gola na otvaranju drugog poluvremena i pad koncentracije u završnici, donijeli su samo pet golova prednosti uoči uzvrata. Ni puno, ali ni malo, a jedno je sigurno, trebat će ovakvu utakmicu ponoviti u uzvratu, to jedino garantira prolaz dalje.

Osim publike koja je ponovno napunila Arenu, nakon Kiela i PSG-a, Luke Stepančića koji je briljirao u prvom poluvremenu s pet golova, prvo ime susreta bez sumnje je bio vratar Filip Ivić. Po službenoj statistici je imao 13 obrana, ali 'skidao' je mnogo više, a ono što je najvažnije, svojim sigurnim obranama i zaključanim vratima, unio je paklenu nervozu u danske redove, koji su teško pronalazili put do njegove mreže.

„Čestitke momcima na dobroj i borbenoj utakmici, od prve do zadnje minute“, rekao je Ivić nakon utakmice i odmah se ispravio:

„Dobro, barem do zadnje tri do četiri minute“, priznao je i hrvatski čuvar mreže, ne krijući žaljenje što pobjeda nije bila uvjerljivija.

„Vodili smo devet razlike, a na kraju su oni smanjili na pet. Da smo malo stisnuli u tim zadnjim minutama, bilo bi idealno, ali ne može sve biti idealno. Treba čestitati na pobjedi, kao i divnoj publici koja nas je podržavala cijelu utakmicu“.

Nema vremena za slavlje. Uzvrat je pred vratima, a Zagrebaši nisu poletjeli u nebesa.

Imamo tjedan dana da se pripremimo. Tamo nećemo ići braniti rezultat, ići ćemo po pobjedu, pa što bude. Mislim da ovo nije dovoljno za uzvrat. Kolding je vrlo dobra momčad, iskusna i malo su me iznenadili, kao da to nije bila njihova utakmica. Zabili su samo 13 golova do 45. minute. Mislim da će to biti skroz drugačija utakmica u uzvratu. Mi moramo to ozbiljno shvatiti. Ne smijemo se opustiti i moramo ući maksimalno u susret“, upozorava Ivić.

Presudnim faktorom i sinoć se pokazala sjajna igra u obrani i naravno njegova sigurnost na vratima.

„Statistika potvrđuje da imamo najmanje primljenih golova u Ligi prvaka, nadam se da će tako i ostati. Podignuli smo agresivnost i borbenost, malo nam šteka napad, moramo to popraviti i bolje odraditi idući vikend“.

Trener Zagrebaša Veselin Vujović nije mirno primio lošu završnicu svojih igrača.

„Ostat će u svlačionici što nam je trener rekao, ali sve je u redu, pobjeda je zaslužena, idemo se odmoriti i onda u nove radne pobjede“.

Je li mu možda zvijezda danskog sastava Kasper Hvidt, koja je sinoć imala i više od dvostruko manje obrana od njega čestitala?

Ne, ali nadam se da će mi Hvidt čestitati idući vikend. Ali ne treba se zaletavati, pet razlike i je i nije malo. Imali smo devet razlike, ali kao da se nije odigrala. Treba se tamo igrati kao da nam je prva utakmica i zasluženo pobijediti“.

I kapetan hrvatskog prvaka Zlatko Horvat ne krije zadovoljstvo i tračak razočaranja za malo pokvareni dojam crnom rupom. Sinoć je bio drugi najbolji strijelac sa četiri gola. Tri su bila iz sedmerca, a jedan mu je obranio i Hvidt,

 „Pobjeda je mogla biti uvjerljivija, nije bilo lako igrati protiv njih. Dosta su čvrsti, nama je malo padala snaga ali izdržali smo. Šteta što nije veća razlika, ali to nije garancija da smo više dobili da bi tamo to mogli sačuvati. Mi tamo moramo ići na pobjedu, neće biti lako, ali vjerujem u našu snagu i da možemo proći četvrtfinale“.

'Zlajo' je i sam iznenađen što su tako rano uspjeli slomiti jakog i iskusnog suparnika.

 „Tako se otvorilo. Doveli smo ih u neku nedoumicu. Ali i oni znaju normalno igrati, to su i pokazali u nekoliko navrata, stisnuli su, ali smo i mi uspjeli postići da to ne ode još više dolje. Mislim da možemo biti zadovoljni, ne prezadovoljni, ali s pet razlike mislim da možemo biti zadovoljni. Da smo prije utakmice rekli, mislim da bi svi potpisali pet razlike“.

Je li to dovoljno u uzvratu za prolaz u četvrtfinale?

„Vjerujem da hoće, ali zato i kažem, da smo imali i sedam razlike, to ne znači da bi nam bilo dovoljno. Mi tamo moramo ići na pobjedu. A ne braniti taj rezultat“, jasan je Horvat.

U Danskoj neće biti prava na crne rupe i pad koncentracije.

Malo je nedostajalo snage jer smo se dosta trošili. Malo smo trebali više stisnuti, ali toga se pribojavamo u svakoj utakmici. Oni su odigrali čvršću obranu i natjerali su nas na te greške, a mi smo ih napravili“.

Ulovili su ih gosti u svoju zamku, a to se nije svidjelo treneru.

„Treneru je žao što nije bila veća gol razlika i žao mu je što nismo mogli više dobiti, a na kraju je čestitao i poželio da se dobro pripremimo za sljedeću utakmicu“.

Morat će Vujović itekako dobro poraditi sa svojim momcima na pripremi za važnu utakmicu. Kolding će biti itekako 'nabrušen' da se osveti za uvjerljiv poraz.

„Ovih pet razlike je otvoren rezultat i za nas i za njih. Moramo pokazati i tamo kvalitetu, snagu i talent i odigrati jednu ozbiljnu i pravu utakmicu. Ne smijemo ići s mislima da imamo pet razlike. Idemo po pobjedu i u Koldingu“, jasan je Vujović.

Njegova je momčad sinoć razmontirala suparnika, ali nije sve išlo kao po loju.

„Žao mi je prvog poluvremena jer smo nošeni sjajnim Ivićem, strašnom euforijom, ritmom koji smo nametnuli dubokom obranom pokvarili dojam početkom drugog poluvremena. Čini mi se da smo opet došli u tu neku minus fazu koju uvijek napominjem i uvijek nam je taj početak u drugom poluvremenu strahovito težak. Trudiš se da to izvučeš i na kraju nam se dogodilo nekoliko grešaka. To je ona mladost zbog koje sam došao ovdje i sretan sam tu, ali ona nekad donese dobro, a nekad loše“, ističe Vujović.

Obzirom na sve, postavlja se logično pitanje: Može li mladost izdržati pritisak?

Rekao sam da je moj cilj ovdje vidjeti koliki je krajnji domet mojih momaka. Mislim da imamo kvalitetu i skupinu kvalitetnih igrača i da ne samo u Koldingu, nego i na bilo kojem drugom terenu u Europi mi možemo braniti pet razlike, a napomenuo sam da nećemo braniti nego ćemo ići pobijediti. Jer ako ideš pobijediti, možeš odigrati neriješeno ili izgubiti i jedan razlike, a ako ideš braniti pet razlike, možeš izgubiti i osam razlike“.

U svlačionici je kaže, prvih deset minuta bilo burno, a „posljednje dva minute je bilo u redu“.

„Iskreno, zadovoljan sam, da mi je netko prije početka utakmice ponudio ovaj rezultat, ja bih pristao. Svesti jednu momčad poput Koldinga na samo 17 golova, to ne može svatko je nešto na što treba biti ponosan. Ali ako iole osjetim zadovoljstvo kod rukometaša ovime što smo postigli, onda će dobiti po nosu. Treba i tamo odigrati dobro i kvalitetno. Ono, kako se kaže, prvo skoči, pa reci hop“, poručio je Vujović.

Možemo samo poželjeti da sljedeće nedjelje u Kopenhagenu bude hop. Pokušat će ga pokvariti motivirani domaćini.

Jedna zvijezda danske momčadi i jedan od najboljih ljevaka svih vremena, 42-godišnji Olafur Steffanson. Ali danske zvijezde, sinoć su nadmudrile zagrebačke zvjezdice.

„Nisu me iznenadili. Igrali su odlično i protiv PSG-a, igraju odlično cijelu sezonu. Vrlo su dobra momčad, ima dosta nadolazećih igrača, koji se žele predstaviti u najboljem svjetlu. Srčani su i stvarno opasni“, rekao je poslije susreta legendarni Steffanson.

Sinoć nije previše pomogao svojoj momčadi, ali nada se da će bolje biti u uzvratu.

„Da, morat ćemo bolje odigrati. Sretni smo što nismo izgubili sa deset ili 11 razlike i da smo uspjeli zabiti posljednja tri ili četiri gola. Sretni smo što smo u ovoj poziciji i moramo iskoristiti šansu koju još imamo i moramo biti puno koncentriraniji nego što smo bili“.

I on je svjestan da je ključ susreta bio loš početak i loše otvaranje.

„Golman im je bio odličan, nismo pucali dobro, radili smo tehničke pogreške. Obrana u početku nije bila tako dobra, ali je bila jako dobra u drugom poluvremenu. U konačnici moramo biti zahvalni na šansi koju imamo u drugoj utakmici. Još uvijek imamo šanse, treba manje pričati i posvetiti se treningu idućih osam dana“. 

(Foto: Pixsell)


Tagovi

rukometKoldingZlatko HorvatVeselin VujovićFilip IvićRK ZagrebPPD ZagrebEHF Liga prvaka

Ostale Vijesti