Ivan Slišković potpisao za klub koji je najugodnije iznenađenje Lige prvaka

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 05.02.20. | 09:50

Jedan od najećih pehista u hrvatskom rukometu započinje svoj put ka povratku u 'kockasti' dres.

Povremeni hrvatski reprezentativac - Ivan Slišković - napušta Bundesligu i seli u Portugal. Sjajni lijevi vanjski dres Goppingena će zamijeniti za onaj Porta, potvrdio je portugalski klub. Suradnja je sklopljena na dvije godine, a ugovor počinje teći od sljedeće sezone.

Slišković je nedavno napunio 28 godina, a poznat je po gromovitom udarcu izvana, kao i odličnoj igri u obrani. Seniorsku je karijeru ovaj rođeni Splićanin započeo u Nexeu iz kojeg 2013. prelazi u Celje. Tamo je igrao sjajno te je dvije godine kasnije uslijedio poziv mađarskog Veszprema, a kada takav gigant pokuca na vrata, poziv se ne odbija. 

Sve se činilo potpuno idiličnim za Sliškovića, posebno jer je dočekao i reprezentativnu afirmaciju. Sjećamo ga se u fantastičnim izdanjima kada je nosio Kauboje na Svjetskom prvenstvu 2015. i Europskom prvenstvu godinu potom, ali ga je mononukleoza skoro na dvije godine izbacila iz rukometa. Igrao je za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine, da bi mu se poslije nastupa u Brazilu dijagnosticirala spomenuta bolest. Oporavak je trajao punih 18 mjeseci, vratio se igranju tek u veljači 2018. godine. U međuvremenu ga se Veszprem odrekao, a priliku za povratak pružilo mu je slovensko Celje.

Prva polusezona bila je povratnička, da bi na ljeto 2018. potpisao za Goppingen. Tu je odradio dvije sezone, u međuvremenu bio i na širem popisu Line Červara za Svjetsko prvenstvo koje se prošle godine igralo u Njemačkoj, ali do završnog turnira nije stigao. Što se nastupa na nedavnom prvenstvu Europe tiče, Slišković nije bio niti na preliminarnom spisku od 28 imena koje je odabrao Lino Červar. 

Nova destinacija za igrača koji je prošao pravo sito i rešeto bit će Portugal. Donedavno rukometno egzotična zemlja bila je najugodnije iznenađenje netom završenog Europskog prvenstva. Portugalci su u grupnoj fazi izbacili Francusku, potom su i ponizili Švedsku pobjedivši je na njezinom terenu s čak deset golova razlike čime su im zatvorili vrata polufinala. Na koncu su igrali dvoboj za 5. mjesto protiv Njemačke te su poraženi, no i 6. mjesto je za njihv velik uspjeh, najveći u reprezentativnoj povijesti. Portugalske mlade selekcije posljednjih godina ostvaruju odlične rezultate i sada to dolazi na naplatu u seniorskom rukometu. Mladi igrači izbacuju se kao na tekućoj traci, a od toga je profitirao i njihov klupski rukomet. 

Upravo je Porto, novi Sliškovićev poslodavac te klub koji je dao čak devet igrača u reprezentaciju za Euro, najugodnije iznenađenje ovosezonske Lige prvaka. Nakon 10 kola čvrsto drže mjesto koje vodi u osminu finala, a koliko su ozbiljan faktor potvrđuje činjenica da imaju više bodova od Vardara, a upisali su i dva velika skalpa u gostima. Prvo su sredinom studenog pobijedili Domagoja Duvnjaka i njegov Kiel, da bi dva tjedna kasnije, 23. studenog, nokautirali i Montpellier s 27:22 usred Francuske. Nije ih zgorega niti pohvaliti za domaći skalp protiv Kielcea, tako da s deset bodova na kontu samo velikim čudom mogu ispustiti mjesto u nokaut fazi. 

Zbog svega navedenog, iako se laicima na prvi pogled čini kako je Slišković odabrao klub koji ne zvuči atraktivno niti ima povijest na europskoj razini, rukometna je budućnost u Portugalu itekako svijetla i splitski je šuter odabrao sjajnu sredinu koja bi ga mogla lansirati nazad u hrvatsku reprezentaciju. Njegova silina, fizičke predispozicije i topovski šut nešto je što nam je kronično nedostajalo zadnjih godina i po mnogima je upravo to glavni razlog neosvajanja europskog zlata. Priliku za igru, napadačke minute u Ligi prvaka i slobodu u igri Slišković će sigurno naći u Portu, a mi se samo nadamo kako će ga zdravlje poslužiti. U tom slučaju je povratak među Kauboje vrlo realan scenarij.

(foto: Pixsell)


Tagovi

EHF Liga prvakahrvatska rukometna reprezentacijaIvan SliškovićRukometna Liga prvaka

Ostale Vijesti