Hrvatska u grotlu Herninga kreće po vizu za Rio: Imamo najveće šanse za prolaz!

Vrijeme Čitanja: 7min | pet. 08.04.16. | 08:33

Hrvatske rukometaše od danas do nedjelje očekuje težak posao u danskom Herningu u kojem će hvatati vizu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru ovog ljeta.

Kao što smo još jučer pisali, na tri kvalifikacijska turnira, među ukupno 12 momčadi, podijelit će se šest viza za Rio. Sa svaka od tri turnira po dvije će reprezentacije od četiri u skupini, izboriti plasman na Olimpijske igre.

Hrvatska je dobila vrlo tešku grupu, s domaćinom Danskom te Norveškom i Bahreinom i u tri dana mora pokazati da zaslužuje igrati na najvećem sportskom natjecanju na svijetu.

Hrvatska ima izuzetno težak turnir i skupinu u kojoj imamo tri favorita, odnosno tri momčadi koje dolaze u Dansku po vizu za Olimpijske igre. Imamo jednog autsajdera, za kojeg ne da mislim, nego sam uvjeren da nema apsolutno nikakve šanse za plasman“, kaže naš proslavljeni rukometaš i naš bivši reprezentativac Goran Šprem u razgovoru za Germanijak.

Autsajder u ovom društvu je Bahrein, reprezentacija od koje se na ovom turniru ne očekuje ništa drugo nego sva tri poraza. Momčad je to koja ima najmanje šanse za prolaz, ali ne treba zanemariti činjenicu da je mogla izravno osigurati mjesto u Riju.

Naime, u playoffu prvenstva Azije ove godine su stigli do drugog mjesta, izgubivši u finalu od Katra sa 27:22. Katar je kao pobjednik izborio olimpijsku vizu, a Bahrein se nakon pet pobjeda u skupini i slavlja nad Japanom u polufinalu, morao zadovoljiti drugim mjestom u Aziji. Isto kao i dvije godine ranije te 2010. godine.

Prvi i posljednji nastup na Svjetskom prvenstvu Bahrein je zabilježio 2011. godine u Švedskoj kada je zauzeo 23. poziciju među 24 reprezentaciju. Svjetsku smotru vidjet će opet 2017. godine u Francuskoj, za koju je već osigurao plasman.

Bahrein stvarno može na ovom turniru proći samo u fazi teorije. Da im dajem postotke, ne bih im dao niti jedan posto šansi nego 0,01 jer otprilike imaju šanse kao pilići u klaonici“, uz smijeh nam govori Šprem, slikovito pojašnjavajući kakva je razlika u kvaliteti u odnosu na ostale protivnike.

Bahrein je naš drugi protivnik u Herningu i sutra bi sve osim rutinske pobjede bila prava senzacija.

I dok se u tom susretu očekuje pobjeda, 'pakleno' će biti večeras i u nedjelju. Krenimo redom.

Prva je na rasporedu Danska, domaćin, koja u startu ima prednost zbog domaće podrške. I Hrvatska se kandidirala za domaćinstvo, konkretnije naš je Savez predložio Split i njegovu Spaladium Arenu, ali je Međunarodna rukometna federacija organizaciju turnira odlučila povjeriti Dancima.

Baš protiv Danske otvaramo turnir i lov na Rio i odmah treba reći da poraz ne bi bio tragičan. Uoči početka turnira je već ocijenjeno kako je ključ pobijediti Norvešku posljednjeg dana. No, zašto ne krenuti pobjedom?

Po meni, Hrvatska ovdje ima najveće šanse jer je najbolja reprezentacija od sve tri, međutim nemojmo zaboraviti da igramo u Danskoj i to je domaćinima velika prednost“, upozorava Šprem, koji naglašava kako se radi o vrlo neugodnom protivniku.

Danci možda i jesu u malom padu i nisu pružili rukomet kakav se od njih očekivao na zadnjem Europskom prvenstvu ali igraju doma, odlična su reprezentacija, s puno reprezentativaca koji igraju po najboljim europskim klubovima“.

A ne treba zanemariti važnu činjenicu.

Olimpijske igre su njihova, nazovimo to tako 'tiha patnja' jer nisu nikada napravili veliki rezultat na niti jednim Olimpijskim igrama, pod time mislim uzeli zlato ili igrali u finalu“, kaže Šprem.

Danci su do sada šest puta igrali na Olimpijskim igrama i na prošlim Igrama u Londonu su dogurali do četvrtfinala. U Los Angelesu 1984. godine su bili četvrti, a ako se uzme u obzir da su na Europskom prvenstvu u siječnju neočekivano ostali bez borbe za medalju zauzevši šesto mjesto, nakon što su na prošla dva Eura osvojili zlato i srebro, onda je jasno da su itekako 'nabrušeni' da pokažu koliko mogu.

Doda li se tome da su u posljednja četiri susreta slavili protiv Hrvatske, zadnji put na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu 28:24, jasno je da izabranike Željka Babića čeka težak posao. Posebno je neugodno što baš protiv njih krećemo. No, ne treba očajavati.

Raspored nam možda i ne ide baš na ruku, ali svejedno bi moglo biti ok. Ako dobijemo Dansku, drugo kolo igramo s Bahreinom i tu bi priča trebala biti gotova“.

Ili možda ne?

Postoje još neke sulude varijante da svatko svakoga pobijedi pa nama ta zadnja utakmica s Norveškom bude nešto značila, ali znam da hrvatska reprezentacija ima puno kvalitete. Igrači su jako 'napaljeni'. Razgovarao sam s nekolicinom njih na Final Fouru SEHA Lige u Varaždinu i svi jedva čekaju. Jednom se dogodilo - 2000. godine da Hrvatska nije bila na Olimpijskim igrama i to je bilo jako loše i ne bi voljeli da se ponovi. Nadamo se da niti neće“, ističe Šprem.

Večerašnji poraz od Danske dakle neće biti tragedija jer ipak treba uzeti objektivne okolnosti i prednost domaćinske atmosfere, ali susret koji se ne može nikako olako shvatiti i odigrati je onaj u nedjelju protiv Norveške.

Norvežani su nam dobro poznati iz Poljske. Dvaput smo s njima igrali na Euru, u skupini kada su nas pobijedili sa 34:31, a Hrvatska se 'osvetila' onda kada je bilo najslađe - u susretu za broncu kada smo ih pobijedili sa 31:24.

Norveška se u Poljskoj pokazala kao izuzetno snažan protivnik doguravši do polufinala. Radi se o reprezentaciji koja je u velikom napretku. Kvaliteta je na našoj strani, međutim, njihovi vanjski igrači i kompletna reprezentacija su odlični. Mladi su i poletni, igraju vrlo brz i atraktivan rukomet“.

Osvrnuo se Šprem na naše 'svježe' okršaje iz Poljske.

Začuđujuće je koliko su dugo držali kvalitetan šut s vanjskih pozicija, koliko su im vanjski igrači vukli njihovu igru. Na jednom takvom turniru na kojem igrate osam ili deset utakmica u jednom trenutku dođe do pada, međutim oni niti u jednom trenutku nisu pali. Zabijali su golove izvana s devet-deset metara i živjeli su od tih golova. Pokazali su da to nije slučajno u jednoj ili dvije utakmice, nego da odlično igraju cijeli turnir“.

Ono čime su Norvežani posebno oduševili je slavlje nad Francuzima, koji su na koncu ostali bez borbe za medalju i osigurali polufinale.

U utakmici koja im je bila ključna su pobijedili i izbacili su Francusku, a pobijedili su i nas. Odigrali su fenomenalni turnir. Oni su jedni od favorita i na svim sljedećim prvenstvima“, pun je pohvala na njihov račun Šprem, koji ipak u razgovoru za Germanijak naglašava:

Kada bi trebalo zatvoriti krug između te tri reprezentacije koje se bore za Rio, mislim da su Hrvatska i Danska broj jedan i dva. Norveška ima šanse, međutim, smatram da su Hrvatska i Danska bolje reprezentacije“.

Nadamo se da će Hrvatska to i pokazati. Dojam je da se zadržala dobra 'vibra' iz Poljske, u kojoj je Hrvatska na sjajan način došla do brončanog odličja.

Nema razloga da se ne zadrži pozitivna atmosfera kada je Hrvatska u Poljskoj napravila izuzetan rezultat. Opet smo uzeli medalju, ostali u samom europskom vrhu, iako smo kroz turnir imali problema“.

To nam se sad ne smije dogoditi.

Kroz ova dva ključna dana - prvi protiv Danske i zadnji protiv Norveške moramo odigrati prave utakmice. Hrvatska je pokazala da to može i da je jaka i da može svakoga razmontirati. Ako je pobijedila Poljsku u onoj fenomenalnoj utakmici sa 16 razlike, znači da možemo igrati protiv svakoga i ne bi trebali strahovati. Međutim, ponavljam, moramo igrati našu igru, onako kako Hrvatska zna, a ne da nam se događaju kiksevi i neke loše utakmice. Na velikim prvenstvima imate vremena to ispraviti. U kvalifikacijama u kojima se u tri dana odlučuje o tome hoće li se ići na Olimpijske igre ili će se za to imati prilike tek za četiri godine, takve loše serije se ne smiju događati“, upozorio je Šprem.

Uvjeren je da će Hrvatska biti među putnicima za Rio, a bilo koja od ove tri reprezentacije koja ne ode na Olimpijske igre će biti jako razočarana i neće puno značiti ako će se bilo tko žaliti na umor ili nedostatak priprema, koje su potrajale tek tjedan dana i to ne u kompletnom sastavu.

Na kraju se gleda samo rezultat. Svi imaju isti dan priprema, svi imaju neke svoje završnice prvenstva, reprezentativne akcije... Možeš se žaliti, postoji i problem s ozlijeđenim igračima na pripremama, međutim, kada izgubiš, nitko te ne pita jesi li imao premalo dana, nego svi pričaju kako si izgubio. Isto tako, kada pobijediš, sve ti je bilo dovoljno, pa tih pet dana“.

Činjenica je da je već očigledan zamor materijala, ali kako je svima, tako je i nama.

Istina je da je već kraj sezone. Četvrtfinale Lige prvaka na kojem nastupa puno igrača iz svih reprezentacija je samo dva tjedna nakon kraja kvalifikacija. Sezona je bila naporna, bilo je brdo utakmica, sve je to istina, ali ovdje se igra za Olimpijske igre, ne igraš za neki prijateljski turnir pa ćeš igrati sa 70 ili 90 posto, malo ćemo se odmarati. Ovdje se stvarno moraju odigrati prave tri utakmice i na kraju krajeva, zaslužiti te Olimpijske igre“.

Ulog je prevelik.

Olimpijske igre su uz dužno poštovanje Svjetskom i Europskom prvenstvu, kruna sportske karijere i svaki igrač sanja samo doći na Olimpijske igre. Velika im se šansa pruža, nije lagana, međutim, vjerujem i siguran sam da će hrvatska reprezentacija tu priliku iskoristiti“, zaključio je Šprem, a mi potpisujemo svaku riječ.

Pa neka tako i bude. Sretno Hrvatska!

Raspored olimpijskog turnira u Herningu:

Petak

18:00 Norveška -Bahrein
20:30 Danska - Hrvatska

Subota

18:00 Hrvatska -Bahrein
20:30 Danska - Norveška

Nedjelja

18:00 Hrvatska - Norveška
20:30 Bahrein - Danska

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Kvalifikacije za Olimpijske igreGoran Špremhrvatska rukometna reprezentacija

Ostale Vijesti