Reuters
Reuters

Goran Šprem: “Bojali smo se Srbije, ali… Ono što je Srbija za Hrvatsku u košarci, to je Hrvatska za Srbiju u rukometu”

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 21.03.22. | 09:40

"Atmosfera i energija oko reprezentacije i dalje kod nas postoje. To vama fali. I dalje ćemo biti u svjetskom vrhu, ali bit će sve teže osvajati medalje", rekao je nekadašnji trofejni član Kauboja u intervjuu za Mozzart Sport

Bivši hrvatski rukometni reprezentaivac, a danas stručni komentator na RTL-televiziji, trofejni Goran Šprem, dao je intervju Mozzart Sportu tijekom svog boravka u Beogradu, na poziv rukometnog portal Balkan-handball, gdje je sudjelovao na panelu “Karijera poslije karijere”, zajedno sa srpskim reprezentativcima Draganom Škrbićem I Brankom Kokirom.

Dotako se Šprem akutalnog trenutka hrvatskog i srpskog rukometa, ne samo zbog nedavnog sraza A-reprezentacija na Euru u Szegedu.

"Moram reći da smo prije početka europskog prvenstva imali strah od Srbije. Nismo očekivali da možemo pobijediti Francusku. U svim varijantama smo morali pobijediti Srbiju, koja je odlična reprezentacija, iznenadila je Francusku u kvalifikacijama. Bila je u euforija u vašem taboru. Novi izbornik Girona je razmrdao selekciju, donio novu atmosferu. Međutim, ono što se dogodilo Srbiji događa joj se već nekoliko godina. Prvi kiks i... Raspad sistema. Meni je tako izgledalo. Mi smo mislili da će dvorana biti puna srpskih navijača, a bilo je obrnuto. Razgovarali smo prije utakmice, a to je bio faktor Bogdan Radivojević. On pali dvoranu, eksplozivan je. Ne daj mu da skoči. On je dao prvi gol, drugi… Hrvatska je uspjela zaustaviti Srbiju na početku, preuzela igru koja njoj više odgovara i tu je Srbija stala. Odmah je bila frka i kola su krenula nizbrdo. Nije odigrala kako je znala, kako je trebalo. Mi smo pobijedili na kraju lakše nego što smo očekivali“, kazao je Šprem za Mozzart Sport, a potom se osvrnuo na “ključ” – ekstra klasu - Luku Cindrića:

"Što je ekstra klasa? Ne bih se složio. Luka Cindrić igra u Barceloni, odličan je igrač, ali nikada hrvatska reprezentacija nije zavisila od jednog igrača. Nije bilo ni Duvnjaka. Razlika između srpskog i hrvatskog rukometa je kao između srpske i hrvatske košarke. Ono što ste vi za naš u košarci, mi smo za vas u rukometu. Ta atmosfera, energija oko reprezentacije i dalje kod nas postoje. To Srbiji fali. U Hrvatskoj je rukomet daleko ispred košarke po popularnosti. Navijači u stopu prate reprezentaciju, bodre je. To ne smijemo izgubiti".

Na pitanje je li Hrvatska izašla iz “europske kreme”, Šrem je rekao:

"Mi nismo više top reprezentacija, ali jesmo opasna, koja može iznenaditi, ali treba se puno toga poklopiti. Godinama je to bila Švedska. Trebalo je vremena da počne osvajati medalje. Hrvatska je napravila korak natrad. Ono što mi daje optimizam je da ulažemo puno u mlađe kategorije, imamo odlične rezultate. Nexe puno ulaže, nije Zagreb sam. Ako sada ulažeš, ne može se odmah vratiti, ali vratit će se za 10 godina. Mislim da će Hrvatska opet biti u vrhu, ali bit će sve teže osvajati medalje, zlata… Mi razgovaramo o Hrvatskoj kao rukometnoj supersili. Jest, ali smo mi poslednju zlatnu medalju osvojili 2004. godine. Uspjeh je bilo srebro na EP-u 2020. godine. Kada gledamo tu medalju, to je bio skok. Nismo bili na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine. To je bio velik udarac. To je trebalo da nas otrijezni. Ne bih rekao da je to bio fijasko, ali je bilo otrežnjenje koje ti je možda i trebalo. Ako iz toga izvučemo dobre stvari, nismo izgubili, ako ne naučimo, puno smo izgubili“.

Što se, pak, tiče podrške izborniku, Šprem se nije složio s konstatacijom da Hrvoje Horvat “nema podršku javnosti”.

“O izborniku govore rezultati. Horvat ima neki svoj stil koji nije standardan i javnost i struka ga je uzela ‘na zub’. Ono što je brinulo javnost i struku se pokazalo kao pravi problem. To su zamerili Horvatu bez obzira na njegovu hrabrost“.

Cijeli Špremov intervju za Mozzart Sport pročitajte OVDJE.


Tagovi

Goran Špremhrvatska rukometna reprezentacijasrpska rukometna reprezentacijarukomet

Ostale Vijesti