Francuska hobotnica najavila oproštaj od reprezentativnog dresa: SP 2017. će biti moj kraj

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 14.10.15. | 15:49

Legendarni francuski golman Thierry Omeyer je otkrio kako bi nakon Svjetskog prvenstva 2017. godine u Francuskoj bilo vrijeme da zaključi reprezentativnu karijeru.

38-godišnji Omeyer je veličanstvenu karijeru u francuskoj reprezentaciji započeo 1999. godine, kada mu je Daniel Constantini pružio priliku da postane dio velikih uspjeha francuskog rukometa. Od tada pa sve do danas, u vitrine je pospremio brojne uspjehe - dvije zlatne medalje s Olimpijskih igara, četiri naslova svjetskog prvaka i dvije brončane medalje te tri europska zlata i jednu broncu. Ukupno je zabilježio 318 nastupa za francusku reprezentaciju.

Jedan od najboljih vratara na svijetu svih vremena ima ugovor sa svojim PSG-om do ljeta 2017. godine kada će već imati 41 godinu.

Šest mjeseci prije isteka ugovora, u siječnju 2017. godine 'francuska hobotnica' kako ga se često naziva, neće moći poželjeti bolji oproštaj od reprezentativnog dresa od nastupa na svjetskoj smotri pred domaćim navijačima u pariškom Bercyju ili Lilleu.

Svjestan sam toga da se bliži kraj moje karijere. U svojoj glavi još uvijek smatram da mogu otići daleko, želim pogurati još granice i nakon toga nastupiti na Svjetskom prvenstvu 2017. godine gdje bi se onda mogao oprostiti. To je moj cilj“, otkrio je Omeyer.

Iako se mnogi možda pitaju znači li to da će uslijediti kraj i njegovoj klupskoj karijeri, legendarni Francuz je otkrio kako o tome još ne razmišlja. Kada se oprosti od reprezentacije imat će već 41 godinu.

Vidjet ćemo što će biti do tada. Želim nastaviti živjeti svoju strast. Ako ću i dalje moći igrati, a to mi neće predstavljati opterećenje, još bi igrao. Rukomet je moj život“, poručio je Omeyer, koji je u redove PSG-a stigao 2014. godine. Sezonu prije toga je proveo u Montpellieru, u koji je stigao 2013. godine iz Kiela u kojem je proveo sedam godina.

Vratar, popularnog nadimka 'Titi' proteklih je godina bio crna mačka Hrvatskoj na gotovo svim velikim natjecanjima. Kada je on bio raspoložen, Francuska je bila na tronu. A još nije sve rekao. Na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Katru odveo je svoju Francusku do naslova svjetskog prvaka i proglašen je najboljim vratarom turnira i najkorisnijim igračem te se njegovo ime našlo u najboljoj momčadi prvenstva. I dok se mnogi pitaju gdje je ovom rukometnom velikanu kraj, čini se da se on ipak nazire, najmanje do 2017. godine.

A do tada još treba odraditi Europsko i Svjetsko prvenstvo. I tamo će pokušati poremetiti planove Hrvatskoj, za koju je često isticao da voli igrati protiv nje jer se radi o „velikoj momčadi“.

Golman velike karizme, tehnički sjajno potkovan i psihički izuzetno jak, što se u nebrojeno mnogo puta pokazalo ključnim u važnim okršajima.

Jer kada i Francuskoj možda i nije išlo, on je bio taj koji je ulijevao povjerenje jer kada jednom uđe u seriju obrana, teško ga je savladati, a ako je netko dovoljno čvrst kada je najteže, onda je to Omeyer.

Rukomet je započeo igrati sa devet godina u Cernayju, a 1994. godine se priključio svom prvom profesionalnom klubu - Selestatu. Tamo je bilježio i do 50 posto obrana te je privukao pažnju tada najboljeg kluba francuskog prvenstva - Montpelliera. Tamo je stigao 2000. godine i brzo se izborio za status prvog vratara i do 2006. godine, kada je preselio u Kiel, osvojio je pet naslova prvaka i pet titula u domaćem Kupu. Uz to je zabilježio i još jedan veliki uspjeh - osvajanje Lige prvaka 2003. godine.

Tri godine kasnije, uslijedio je odlazak. Bilo je vrijeme da se okuša u novim izazovima - u najjačoj rukometnoj ligi svijeta. Preselio je u redove njemačkog Kiela i tamo ostao sve do 2013. godine. Na sjeveru Njemačke je osvajao i prvenstvo i Kup u Ligu prvaka, a onda je stigla ponuda koja se ne odbija.

Povratak kući. No, zadržao se samo godinu dana u momčadi gdje je krenuo strelovit uspon bogate karijere. PSG je bio primamljiv zalogaj i rukometni velikan nije previše dvojio. Ukupno je zabilježio 13 utakmica u Ligi prvaka i 18 susreta u francuskom prvenstvu prošle godine i u svibnju je produljio ugovor s pariškom momčadi i najbogatijim rukometnim klubom na svijetu do 2017. godine. Najmanje, barem je tako kazao.

Vrlo sam sretan što nastavljam svoju avanturu s PSG-om i ponosan sam na povjerenje koje su mi ukazali čelnici kluba. Ponosan sam što sam dio ovog projekta, s velikim sportskim ambicijama koje mi iznimno znače u mojoj karijeri“, kazao je zadovoljni Omeyer.

A hoće li možda i ostati i nakon isteka ugovora, niti to nas ne bi čudilo jer francuska hobotnica ne djeluje da je još zrela za mirovinu. Ima još toga za ponuditi, pa i izluđivati naše rukometaše na velikim natjecanjima kada bi se nezaustavljivo 'razbranio'.

Sjetimo se samo finala Svjetskog prvenstva u Hrvatskoj, pa i prošlogodišnjeg Europskog prvenstva kada je u drugom poluvremenu doslovce 'zaključao' svoja vrata i zabilježio deset čudesnih obrana. Gotovo da nema velikog natjecanja na kojem nismo s Francuzima igrali pravi rukometni klasik u posljednjih 15 godina.

Ukupno 20 službenih utakmica, ne računajući dvije prijateljske, od trećeg lipnja 1994. godine. A kako stojimo? Rukometni dream-team predvođen sa svojim Omeyerom ima 14 pobjeda, dvostruko više od Hrvatske. Nadamo se da će se i to uskoro promijeniti jer se još uvijek pamte bolni porazi u finalu Svjetskog prvenstva u Zagrebu 2009. godine, finale kontinentalne smotre u Austriji 2010. godine, ispadanje s Olimpijskih igara 2008. i 2012. godine. Bilo je i lijepih pobjeda, ali Francuzi su osvojili sve što se osvojiti može, a velike zasluge idu upravo jednoj legendi, koju ćemo najmanje do 2017. godine i Svjetskog prvenstva u Francuskoj još gledati na rukometnim terenima. A onda stižu neki novi 'Titi'...

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Thierry OmeyerFrancuska rukometna reprezentacijarukometOstali sportoviKielPSG rukometMontpellier

Ostale Vijesti