Červar mora otpisati još četvoricu, evo tko su najizgledniji kandidati

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 04.01.19. | 11:30

Pripremni turnir u Poreču na kojem će Kauboji igrati protiv Crne Gore i Italije, dati će konačan odgovor na pitanje tko će otputovati na Svjetsko prvenstvo.

Hrvatsku rukometnu reprezentaciju uskoro očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu koje se od 10. do 27. siječnja održava u Njemačkoj i Danskoj. Kauboji će startati za točno tjedan dana protiv Islanda, a put do borbe za medalju biti će izuzetno težak.

Naime, u našoj se grupi nalazi i Španjolska, dok se u drugom krugu križamo s Francuskom i Njemačkom. U prijevodu, između ovih se reprezentacija traže samo dva putnika u polufinale. Pritom ne želimo podcijeniti ostale reprezentacije u ovom dijelu ždrijeba poput Makedonije ili Srbije, ali realnost je takva da se oni neće upetljati u borbu za najveće dosege.

A koga će Lino Červar povesti na prvenstvo? Pitanje je to na koje se sve više traži odgovor, a odgovor ćemo dobiti kroz dva dana, čim se okonča Croatia Cup gdje će naši igrati pripremne susrete protiv Crne Gore te Italije. No, već sada se zna dobar dio putnika, a od 20 preostalih imena, treba otpisati četvoricu.

Krenimo od krila, gdje je situacija najčišća. Štrlek i Mandić su siguran izbor na lijevoj, odnosno Horvat i Vida na desnoj strani. Bilo je nekih špekulacija da bi se Červar mogao kockati i voditi samo jedno desno krilo, no to bi bilo prerizično, a i pitanje je koliko bi to 34-godišnji kapetan PPD-a mogao izdržati.

Konkurenciju među vratnicama čine Šego, Stevanović i Ivić. Jedan sigurno otpada, a prema svemu sudeći, u prednosti iskusniji dvojac, no Ivić ima priliku da se u zadnji čas na Croatia Cupu izbori za put u Munchen na grupnu fazu.

Dosta je čista situacija i na vanjskim pozicijama. Cindrić, Karačić i Duvnjak su sigurni za mjesto srednjeg, uz napomenu da postoji vrlo izgledna vjerojatnost da dosta vremena popularni Dule provede na lijevom vanjskom. Što se desnog vanjskog tiče, Stepančić je prvi izbor, a ako je suditi po dosadašnjim utakmicama, Jakov Vranković uživa veliko povjerenje izbornika i u prednosti je ispred Šebetića, koji je ionako naknadno dobio poziv.

Gužvovito je na lijevom vanjskom, gdje su ostali Slišković, Jaganjac i Blažević. Potonji je vrhunski obrambeni specijalac i na temelju toga za njega nema brige – ide na prvenstvo. Mladi Jaganjac igra fantastično već drugu sezonu u nizu. Prošle i ove sezone je u Metalurgu bio jedan od najboljih strijelaca Lige prvaka, sada je Makedoniju zamijenio Nexeom i nastavio s odličnim igrama. Bez dileme se radi o našem najvećem rukometnom talentu i s takvim igračima se nema što čekati. Kao potencijalni jak adut tu je Ivan Slišković. Sjećamo ga se u fantastičnim izdanjima na EP-u 2016. i SP-u 2015., ali ga je mononukleoza skoro na dvije godine izbacila iz rukometa. Sada se u njemačkom Goppingenu vraća i njegova silina, fizičke predispozicije i topovski šut kakav nam nedostaje od Blaža Lackovića, mogli bi biti tajni adut za Červara.

Za kraj nam je ostala pozicija pivota, gdje je velika gužva i tu će stručni stožer imati najviše glavobolja. U konkurenciji su Šipić, Kozina, Musa i Šušnja, dok je ranije zbog ozljede otpao Marić, naš napadački najbolji kružni napadač. No, zna se da Magi di Umago prije svega gleda na obranu, a tu je Musa vrlo jaka karika. Mladi 22-godišnji Šipić je na Mediteranskim igrama, na kojima smo osvojili zlato, bio jedan od najboljih igrača na turniru, a briljira i u Nexeu. Deseti je strijelac Seha lige, Lino je dobro upoznat s njegovim enormnim potencijalom i bio bi grijeh ne isprobati ga već sada. Opet, tu je i Kozina koji je dokazana klasa Bundeslige, pa i Šušnja čiji napredak je evidentan i to u oba smjera. Ovdje nećemo ništa prognozirat

Kada sve sagledamo, od 20 igrača sigurno otpada po jedan golman, pivot i desni vanjski. Glavno pitanje uoči konačne objave putnika za prvenstvo glasi: Hoće li izbornik povesti tri pivota ili tri lijeva vanjska? Ponavljamo, moguća je i treća opcija po kojoj bi Vida bio prekrižen, ali taj rizik bio bi prevelik. Kako god da završi, s velikim nestrpljenjem očekujemo Croatia Cup na kojem nastupamo danas i sutra, a nakon kojeg ćemo riješiti posljednje nedoumice oko sastava koji će pokušati vratiti rukometaše na pobjedničko postolje.

(foto: Pixsell)

 


Tagovi

hrvatska rukometna reprezentacijaLino ČervarHalil JaganjacIvan SliškovićDomagoj DuvnjakIvan VidaZlatko HorvatManuel ŠtrlekFilip IvićMarin ŠegoIvan Stevanović

Ostale Vijesti