Zlatni uspjeh para-taekwondoa: Hrvati na krovu Europe

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 06.12.14. | 11:02

Hrvatski para-taekwondoaši, Luka Baković i Ivan Mikulić pokorili su Europu, osvojivši zlatne medalje na 3. Europskom para-taekwondo prvenstvu za osobe s invaliditetom, nedavno održanom u turskoj Antaliji.

17-godišnji Baković je naslovu svjetskog prvaka iz Moskve tako dodao i europski, a Mikulić je srebrnoj svjetskoj medalji, dodao najsjajniju europsku. Član splitskog kluba ST-Kwan i student Kineziološkog fakulteta u Splitu je u finalu kategorije iznad 75 kilograma svladao starog znanca Rusa Magomedova 13-10, a dosta se namučio još u prvoj borbi koju je dobio tek zlatnim bodom. Mikuliću je ovo peta medalja s velikih natjecanja, u pet nastupa. Savršeni skor, a to nije slučajno.

„Osim što imaju talent i fizičke predispozicije jer su obojica viši od 190 centimetara, ovako su dobri jer se od malih nogu bore sa standardnim sportašima i to je njihova prednost. Uz to su i nevjerojatni radnici. U posljednjih godinu i pol dana nisu imali niti jedan dan pauze. Nema dana kada nisu na treningu. Profesionalno se radi, iako je ovo amaterski sport“, ponosno kaže izbornik Mladen Tomić.

Uz Mikulića, u Turskoj je briljirao i mlađi Baković, još uvijek srednjoškolac i polaznik Ekonomske škole u Splitu. U kategoriji do 75 kilograma nanizao je Ukrajinca Paloka i Azerbajdžanca Rzajevea i ujedinio naslove svjetskog i europskog prvaka. I pred njim je blistava karijera, ovo su tek počeci, a od velike će važnosti biti financijska sredstva za nastavak razvoja ovih talenata.

„Imamo podršku za natjecanja, a obojica primaju stipendije. Nakon ovih rezultata imamo obećanje da bi i ubuduće to moglo biti i bolje. Ništa spektakularno, ali sigurno će pomoći. Kod nas je to tako, moraš biti najbolji na svijetu da bi te ljudi prepoznali. Momci su sada dobili pažnju, ali to su i zaslužili“, hvali Tomić svoje vrijedne momke. Nada se kako će uskoro i para-taekwondo dobiti mjesto koje zaslužuje.

Taekwondo trenutno nije paraompijski sport, a u veljači će biti odlučeno hoćemo li biti prisutni u Riu i Tokiju. Bilo bi dobro da nas uvrste. To bila velika stvar jer je velika razlika kada si u tom krugu olimpijskog programa“.

Sve predispozicije za ulazak para-taekwondoa u elitno društvo postoje.

„Taekwondo je jedan od najraširenijih sportova na svijetu. Prisutan je u 200 zemalja, a u nekim je državama to i dominantan sport. Primjerice, u Turskoj je to treći sport, iza nogometa i košarke, u Meksiku drugi iza nogometa, u Južnoj Koreji i Iranu prvi sport. Logistiku za uvrštenje ovog sporta u Paraolimpijske igre imamo, a tu je i masovnost“, pojašnjava Tomić.

U iščekivanju pozitivnog odgovora Svjetske taekwondo federacije, njegovi europski prvaci već marljivo nastavljaju s treninzima jer treba hvatati nove uspjehe i medalje i nadati se da će svoje znanje jednom uspjeti pokazati i na najvećem i najprestižnijem natjecanju sportaša s invaliditetom na svijetu, Paraolimpijskim igrama.

(Foto: Facebook/ParaTaekwondo Croatia)


Tagovi

Mladen TomićIvan MikulićLuka BakovićHrvatska para-taekwondo reprezentacijaTaekwondo

Ostale Vijesti