Završene Paraolimpijske igre: Hrvatska se iz Rija vraća s pet medalja

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 19.09.16. | 10:32

U Rio de Janeiru su noćas na stadionu Maracani zatvorene 15. Paraolimpijske igre, koje su trajale 12 dana, a ugostile su više od četiri tisuće sportaša iz 159 zemalja.

Hrvatske boje u Riju branilo je ukupno 19 paraolimpijaca, a kući se vraćamo s pet medalja. Zlatno odličje pripalo je stolnotenisačici Sandri Paović i Mikeli Ristoski u skoku u dalj, srebro Anđeli Mužinić i Heleni Dretar Karić u ekipnom natjecanju u stolnom tenisu te Zoranu Taliću u skoku u dalj, dok je broncu osvojio Velimir Šandor u bacanju diska.

Ukupno smo u gradu sambe i karnevala i 'čudesnom gradu', kako ga nazivaju stanovnici Rija, osvojili dva zlata, dva srebra i jednu broncu, a ujedno i prve medalje u stolnom tenisu te prvu ekipnu medalju u povijesti hrvatskog paraolimpizma.

Prije četiri godine u Londonu predstavljalo nas je 25 sportaša i uzeli smo dva srebra i tri bronce, nije bilo zlata, ali smo sve nadoknadili u Rio de Janeiru i zamalo ponovili Peking 2008. godine kada smo osvojili tri zlata. Ukupno od osamostaljenja imamo 19 paraolimpijskih medalja.

Možemo biti zadovoljni. Prije četiri godine u Londonu također smo osvojili pet medalja, ali nismo imali niti jedno zlato“, rekao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, prenose Sportske novosti.

Najuspješnija reprezentacija na ovim Paraolimpijskim igrama je Kina s ukupno 239 medalja, od čega 107 zlatnih, druga je Velika Britanija sa 147, a treća Ukrajina sa 117. Hrvatska je na diobi 41. mjesta sa Švicarskom, koja je također osvojila pet medalja, jednakog sjaja kao i Hrvatska.

Na POI-a u Riju je srušeno više od 100 svjetskih rekorda, najviše u plivanju i atletici. Posebno će se pamtiti utrka na 1.500 metara u konkurenciji slabovidnih sportaša u kojoj je Alžirac Abdellatif Baka slavio sa sekundom i pol bržim vremenom od olimpijskog pobjednika u ovoj disciplini iz Rija mjesec dana ranije, Matthewa Centrowitza. Od njega su brža bila i još trojica paraolimpijaca.

Paraolimpijske igre u Riju obilježio je i jedan tragični događaj - smrt iranskog biciklista Bahmana Golbarnezhada tijekom cestovne utrke. Za njega je održana minuta šutnje tijekom svečane ceremonije zatvaranja Igara.

Nakon što je atletičar Branimir Budetić nosio hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja, na zatvaranju je hrvatski stijeg nosila naša stolnotenisačica Sandra Paović. Zastava Međunarodnog paraolimpijskog odbora je predana guvernerki Tokija, paraolimpijski plamen je ugašen, priređen je i vatromet i kreće se s pripremama za sljedeće Paraolimpijske igre koje će se održati u Tokiju. Nadamo se da će biti jednako uspješne, ako ne i još bolje za naše paraolimpijce.

Hrvatske medalje na POI-u u Rio de Janeiru:

ZLATO: Sandra Paović (stolni tenis) i Mikela Ristoski (skok u dalj)
SREBRO: Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić (ekipno stolni tenis) i Zoran Talić (skok u dalj)
BRONCA: Velimir Šandor (bacanje diska)

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Paraolimpijske igre

Ostale Vijesti