Vaterpolisti se ipak dogovorili - od jeseni i Srbi u Jadranskoj ligi

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 01.08.14. | 11:09

Regionalna vaterpolska liga sljedeće će godine imati 16 klubova. Vaterpolisti su se napokon uspjeli dogovoriti pa ćemo od jeseni gledati natjecanje u kojem će igrati hrvatski, srpski, crnogorski i slovenski klubovi.

Oko proširenja Jadranske lige na Srbiju već se godinama vode pregovori, a dolaskom Vanje Udovičića na mjesto ministra sporta i mladeži Srbije ti su se pregovori intenzivirali. Tako je početkom godine objavljeno da je postignut dogovor i da će proširena Jadranska liga krenuti već od listopada. Dogovoreno je da ona broji 12 klubova te da se od sezone 2015./16. dva mjesta popunjavaju preko kvalifikacija, no onda se dogodio preokret.

Kako u takvoj ligi ne bi igralo svih 8 hrvatskih klubova koji su sada sudionici Jadranske lige, dio klubova predvođeni splitskim tercetom Jadran-POŠK-Mornar nije dao suglasnost za održavanje takve lige. Željeli su da svi hrvatski klubovi igraju Jadransku ligu, a kako to u sustavu od 12 klubova nije bilo moguće, izgledalo je da od uključivanja srpskih klubova neće biti ništa. No, ovih dana uslijedio je novi preokret.

Vuk sit, a ovce na broju. Tim bi se riječima mogla opisati odluka da se Jadranska liga ipak proširi na Srbiju, ali da ona broji 16 klubova. Tako ćemo od jeseni gledati ligu u kojoj će igrati 8 hrvatskih klubova (Jug CO, Primorje EB, Mladost, Medveščak, Mornar BS, Jadran, POŠK, Opatija), 4 srpska (Partizan, Crvena Zvezda, Radnički, Vojvodina), 3 crnogorska (Jadran, Budva, Primorac) te jedan slovenski (Branik).

Prve sezone liga će se igrati u dvije skupine po 8 klubova. Iz svake skupine četiri kluba će ići u četvrtfinale, a pobjednici tih dvoboja nastupit će na Final Fouru. Još nije poznato po kojem će se ključu određivati sastav grupa, ali je prijedlog da već od sljedeće sezone u ligi ne bude 16 klubova, već da se igra u dva ranga: 8+8 ili čak 10+8 uz uključivanje dva nova kluba. No, to se još nije dogovorilo, a pitanje je i hoće li. Naime, lako je za očekivati da oni klubovi koji bi trebali od 2015. igrati u 'drugoj ligi' opet stave veto na takvu odluku. Ali, vidjet ćemo. Bitno je samo da se nešto pokreće, kotrlja. Vaterpolo u sadašnjem obliku ima neizvjesnu budućnost. Nova Jadranska liga ipak bolje izgleda od sadašnje, a ako se u cijelu priču uključi i jaki sponzor te se osigura televizijski prijenos sa svakog kola, onda bi se i gledatelji mogli vratiti ovom, u ovim krajevima uvijek popularnom sportu.

(Foto: Pixsell)


Tagovi

vaterpoloJadranska liga

Ostale Vijesti