Vaterpolisti nakon ruleta peteraca protiv Grka izborili finale SP-a, Pavić junak!

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 06.08.15. | 20:54

Hrvatski vaterpolisti igrat će u svom drugom finalu na Svjetskim prvenstvima.

Izabranici Ivice Tucka su u polufinalu svjetske smotre u ruskom Kazanu pobijedili Grčku nakon velike drame i boljeg izvođenja peteraca 15:13 i tako osigurali najmanje srebrnu medalju, svoju petu uzastopnu. Što je još važnije, osim borbe za najsjajnije odličje, osiguran je i plasman na Olimpijske igre koje će se sljedeće godine igrati u Rio de Janeiru.

Tijek utakmice Hrvatska - Grčka 15:13 (nakon peteraca)

Hrvatska u subotu za svjetsko zlato sa Srbijom

Na Svjetskom prvenstvu u Melbourneu smo 2007. godine bili zlatni, a nakon toga smo svaki put ispali u polufinalu i morali smo se zadovoljiti s čak tri bronce. Sada u dalekoj Rusiji, nakon osam godina stanke, ponovno imamo priliku za medalju zlatnog sjaja, a protivnik u finalu bit će nam Srbija, koja je u drugom polufinalu bila bolja od Italije 10:6.

Hrvatska je odigrala dramatično polufinale s Grcima, ali samo u završnici, budući da je cijelu polufinalnu utakmicu vodila, od jedan do najviše tri razlike. No, uporni Grci stalno su se vraćali, a do izjednačenja su uspjeli doći onda kada je najmanje trebalo, 27 sekundi prije kraja.

Hrvatska je na ulasku u posljednju četvrtinu imala prednost od 8:6, a i Sukno je dvije minute prije kraja poentirao za 10:8 i činilo se da je pitanje prolaza u finale riješeno. Ali Grčka se dvaput vraćala, a Pavić nije imao snage da zaustavi posljednji napad protivnika. Lopta je završila u mreži i 'Barakude' su imale napad za pobjedu i finale. Nisu ga iskoristile i nakon grube igre, o prolazu u finale su morali odlučivati peterci.

Pravi junak tu je bio vratar Josip Pavić, koji je u drugoj seriji skinuo udarac Fountoulisa i tako odveo Hrvatsku u finale. Hrvatska je iskoristila svih pet udaraca s pet metara - zabijali su Sandro Sukno, Petar Muslim, Maro Joković, Antonio Petković i u posljednjoj seriji Anđelo Šetka, a Grčka samo tri i naše su 'kapice' zasluženo izborile mjesto u finalu i borbu za zlato.

Ostaje samo žal što to nije osigurala u regularnom vremenu jer je odlično krenula u utakmicu. Nakon početnog vodstva od 2:0, prva četvrtina je završila 3:1 u korist naših. U drugoj dionici su se pojavili prvi problemi. Imali smo prednost od 5:2, a onda smo morali strahovati od izjednačenja. Pavić je  zaustavio jedan napad i do poluvremena je Grčka s dva uzastopna gola stigla na 5:4.

Odmor je dobro došao našima jer su vratili prednost na dva razlike, a onda je u posljednjoj dionici igre uslijedila prava drama i infarktna završnica, srećom, sve je završilo dobro u našu korist.

Najučinkovitiji u našoj reprezentaciji bili su sa po dva pogotka Lončar, Muslim, Sukno i Obradović, a jednom su se u strijelce upisali Joković i Bukić. Kod Grka je triput Pavićevu mrežu tresao Vlachopoulos, a Fountoulis dvaput.

Finale Svjetskog prvenstva i borba za zlato između Hrvatske i Srbije je na rasporedu u subotu s početkom u 21 sat.

Polufinale Svjetskog prvenstva u vaterpolu:

Hrvatska - Grčka 15:13 (3:1, 2:3, 3:2 2:4, peterci 5:3)

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 


Tagovi

vaterpoloSvjetsko prvenstvo u vodenim sportovima

Ostale Vijesti