Jurica Galoic/PIXSELL
Jurica Galoic/PIXSELL

Tucak pred SP: "Ovo je važnije od Eura, a najvažnija utakmica je protiv Australije! Ona otvara put za OI"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 30.01.24. | 13:29

Prva utakmica na SP-u na rasporedu je u ponedjeljak protiv Australije, a u našoj skupini još su Španjolska i Južnoafrička republika, a sve utakmice moći ćete pratiti u programu HRT-a

Dva tjedna od poraza u finalu Europskog prvenstva, pred hrvatskom vaterpolskom reprezentacijom novi su izazovi. Jutros su odradili posljednji trening na bazenu Mladosti i kreću u Dubai na kratke zajedničke pripreme s reprezentacijama Italije i Grčke, nakon čega ih čeka nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Prva utakmica na SP-u na rasporedu je u ponedjeljak protiv Australije, a u našoj skupini još su Španjolska i Južnoafrička republika, a sve utakmice moći ćete pratiti u programu HRT-a.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Čeka nas izuzetno važno natjecanje, rekao bih važnije od Europskog prvenstva s obzirom na činjenicu da još uvijek nismo ostvarili najvažniji cilj, a to je učešće na Olimpijskim igrama u Parizu. Imamo petnaestoricu igrača koji idu na Svjetsko prvenstvo i dvije promjene u odnosu na ekipu koja je igrala na Europskom prvenstvu u Zagrebu i Dubrovniku. Nema vratara Tonija Popadića, nema ni Luke Bukića. Među 15 su umjesto njih kapetan Ivan Krapić i vratar Anić, koji je zauzeo Popadićevo mjesto. To su promjene koje su bile nužne s obzirom na ozljede", rekao je izbornik Ivica Tucak i dodao:

"Danas idemo u Dubai, gdje ćemo imati tri trening-utakmice s Italijom i Grčkom, dva solo-treninga i vjerujem da će to u ovom kratkom vremenu biti sasvim dovoljno da spremni dočekamo početak prvenstva i 5. veljače, za nas najvažniju utakmicu na SP-u protiv Australije. Svjesni smo da pobjeda u tom susretu otvara put do osnovnog cilja, to je plasman na Olimpisjke igre. Onda će svaka sljedeća utakmica biti važnija od te prve."

O prvom suparniku, Australiji, kaže:

"Skautirali smo njihove utakmice s turnira u Italiji, gdje su igrali s Italijom, Francuskom i Crnom Gorom. Reprezentacija im je izmijenjena, jaki su, uvijek plivački moćni i jaki, s puno uplivavanja i ulazaka drugog centra. Moramo ih navesti na pozicijsku igru i biti koncentrirani ako želimo povoljan rezultat, a moramo ostvariti povoljan rezultat. Moramo se glavama maknuti od onoga što je bilo. Pripreme u Rovinju iskoristili smo da se igrači malo regeneriraju i odmore glave od ovoga što je bilo, ali vremena više nema, od danas je fokus na Australiji. "

Za razliku od EP-a u Zagrebu s kojeg je samo prvak izborio OI, sa SP-a u Dohi Pariz će izboriti četiri najbolje reprezentacije koje se još nisu kvalificirale.

Kapetan reprezentacije Ivan Krapić osvrnuo se na prvog suparnika na SP, Australiju.

"Očekujemo tešku utakmicu, susret koji nam puno nosi i trenutačno smo fokusirani samo na nju i na to da iz nje izađemo kao pobjednici. Fokus je sigurno ostao nakon Europskog prvenstva, on nije nestao. Cilj naše reprezentacije je uvijek biti pri vrhu, boriti se za medalju, ali kao što je izbornik rekao, prvi je cilj osigurati Pariz. O ostalom ćemo kasnije".

Najbolji strijelac reprezentacije Jerko Marinić Kragić naglasio je koliko je bitan i faktor sreće.

"U sportu je uvijek prisutna i sreća. Baš u našem zadnjem finalu u Zagrebu je mislim mi nismo imali pred kraj. Naravno da sreća kao takva jest važna, ali koliko Hrvatska vrijedi, to smo mislim pokazali i na Europskom prvenstvu. Dakle, nije samo do sreće. Ova je momčad jaka, naš cilj je kao što su rekli izbornik i kapetan uvijek borba za medalju. Sada svakako i izboriti plasman na Olimpijske igre. Makar, neovisno kada izborimo olimpijske igre, mi ‘gazimo’ i dalje. Ima nas dosta u ovoj reprezentaciji koji smo nešto noviji, željni smo medalja i želimo jednom kada završimo s karijerom, da se za nas ne govori da smo samo igrači koji su osvojili dvije domaće medalje, u Splitu i Dubrovniku odnosno Zagrebu".

Standarni igrač s lijeve strane Loren Fatović optimist je uoči SP-a u Dohi.

"Mislim da smo pokazali na prijašnjim natjecanjima da mi možemo igrati sa svakim suparnikom. Ono što je naša najveća prednost, kvaliteta je zajedništvo koje nas krasi. Ovu, ali mislim i prijašnje generacije. Svi smo kao jedno, od stožera i igrača. U ovoj je momčadi minimum ega i to nas sigurno najviše ‘drži’ u igri". 

Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu u Dohi igrati u skupini A s momčadima Australije, Španjolske i JAR-a. Šrvu utakmicu protiv Australije igrat će 5. veljače u 11.30 sati po hrvatskom vremenu, slijedi "repriza"finala nedavnog Europskog prvenstva protiv Španjolske 7. veljače od 17 sati, dok će protiv JAR-a igrati 9. veljače od 14 sati. 


REPREZENTACIJA HRVATSKE ZA SP:

Vratari: Marko Bijač (Olympiacos), Mate Anić (Jadran Split)

Centri: Josip Vrlić (Jadran Split), Ivan Krapić (Noisy-le-Sec), Luka Lončar (Olympiacos)

Braniči: Rino Burić (Jug AO) Matias Biljaka (Jadran Split), Marko Žuvela (Jug AO)

Napadači: Konstantin Harkov (Jadran Split), Filip Kržić (Jug AO), Franko Lazić (Jug AO), Zvonimir Butić (Jadran Split), Ante Vukičević (Marseille), Jerko Marinić Kragić (Jadran Split), Loren Fatović (Jadran Split)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

(hina/eg)


Tagovi

Ivica Tucakaustralska vaterpolska reprezentacijaHrvatska vaterpolska reprezentacija

Ostale Vijesti