REUTERS/Manon Cruz
REUTERS/Manon Cruz

Svjetski rekord Kipyegon na 1500 m

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 07.07.24. | 18:31

Drugi povijesni planetarni pothvat u jednom danu

Kenijska srednjoprugašica Faith Kipyegon (30) popravila je vlastiti svjetski rekord na 1500 metara na mitingu atletske Dijamantne lige u Parizu.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Dvostruka olimpijska pobjednica i trostruka svjetska prvakinja na ovoj dionici Kipyegon je u Parizu ostvarila vrijeme od 3:49.04 minuta i tako za sedam stotinki popravila vlastiti rekord koji je postavila u lipnju prošle godine u Firenci.

Ovo je drugi svjetski rekord postavljen u nedjelju u Parizu, ranije je Ukrajinka Jaroslava Mahučih (22) u skoku u vis preskočila letvicu na visini od 2,10 metara čime je za jedan centimetar popravila čak 37 godina star rekord Bugarke Štefke Kostadinove postavljen u kolovozu 1987. na Svjetskom prvenstvu u Rimu. Do nedjelje Mahučih je imala osobni rekord od 2,05m, da bi u Parizu prvo preskočila letvicu na 2,07m, a onda i na 2,10m.

Tijekom posljednjih tri i pol desetljeća najbliže Kostadinovoj je stigla hrvatska šampionka Blanka Vlašić kojoj je najbolji rezultat u karijeri ostao 2,08m s kojim je sada treća na listi svih vremena.

Dosadašnji rekord u skoku u vis bio je četvrti najstariji rekord u konkurenciji atletičarki, stariji su bili samo oni Čehinje Jarmile Kratochvilove na 800 metara, postavljen 1983., Njemice Marite Koch na 400 metara postavljen 1985. te Ruskinje Natalije Lisovskaje u bacanju kugle iz lipnja 1987.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.


(Hina) 


Tagovi

AtletikaFaith KipyegonDijamantna liga

Ostale Vijesti