REUTERS/Mike Blake
REUTERS/Mike Blake

Švicarci vjeruju da će dobiti domaćinstvo ZOI 2038.

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 22.10.24. | 16:33

Kandidirali su se i za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030., ali je domaćinstvo dodijeljeno Francuskoj

Švicarci vjeruju da je njihova zemlja u dobroj poziciji za dobivanje domaćinstva Zimskih olimpijskih igara 2038. godine.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

"Trenutno smo prva kontaktna točka za Međunarodni olimpijski odbor (MOO)", rekao je Diego Zueger, izvršni sudirektor Švicarskog skijaškog saveza.

On je u utorak govorio u Lenzerheideu na Forumu Nordicumu, okupljanju što ga je organiziralo Udruženje međunarodnih novinara koji prate zimske sportove.

"Bit ćemo domaćini svjetskih prvenstava u gotovo svim olimpijskim sportovima tijekom sljedećih nekoliko godina, kao što su biatlon, hokej na ledu, snowboarding/freestyle, alpsko skijanje i bob", rekao je Zueger.

Dodao je kako Švicarska razmišlja i o organizaciji Svjetskog prvenstva u nordijskim disciplinama.

"Želimo iskoristiti svu infrastrukturu i pomoć brojnih volontera kako bismo bili spremni."

Do 2027. razmjena mišljenja s MOO-om i revizija svih relevantnih čimbenika trebali bi dovesti do konačne odluke o domaćinstvu. Švicarska se kandidirala i za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030., ali je domaćinstvo dodijeljeno Francuskoj, koja će Igre organizirati u alpskoj regiji i Nici. Referendum za dobivanje suglasnosti stanovništva trenutačno nije planiran, a financiranje vjerojatno neće doći iz javnog novca.

Švicarska je do sada dvaput ugostila Zimske olimpijske igre, a oba puta je domaćin bio St. Moritz. Tamo su 1928. održane II. ZOI u povijesti, a 1948. i V. ZOI, prve nakon Drugog svjetskog rata.

Domaćin sljedećih ZOI 2026. je Italija (Milano - Cortina d'Ampezzo), a nakon Francuske 2030., domaćin ZOI 2034. će biti američki Salt Lake City.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

(Hina)


Tagovi

Zimske olimpijske igreZOI

Ostale Vijesti