REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

SP u Hrvatskoj na terenu izborila 31 reprezentacija, za posljednje mjesto slijedi diplomatska borba

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 15.05.24. | 08:10

Prvenstvo će se početkom 2025. godine igrati u Hrvatskoj, Norveškoj i Danskoj

Hrvatska rukometna reprezentacija nije imala nikakvu brigu oko kvalifikacija za svjetsku smotru koja se održava sljedeće godine. Naime, Hrvatska je domaćin turnira, zajedno s Danskom i Norveškom od 14. siječnja do 2. veljače 2025..

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U Lijepoj našoj igrat će se u Zagrebu, Varaždinu i Poreču, a Hrvatska će sve svoje utakmice igrati u Areni Zagreb. U teoriji, ako stignemo do borbe za medalje, izabranici Dagura Sigurdssona samo bi posljednji dvoboj turnira odigrali u Oslu, no do sjevera Europe vrlo je dalek put.

Srećom po naše rukometaše, postoje mnoge selekcije koje su imale daleko teži i trnovitiji put, a posebno se to odnosi na brojne europske reprezentacije koje su proteklih dana igrale dodatne kvalifikacije za SP. I u popularnom baražu dogodila su se neka iznenađenja, pa čak i senzacije, dok je u dva navrata jedna lopta spriječila ispadanje velikana. Konkretno, Španjolska je u dvije utakmice uz puno problema prošla Srbiju, ukupno tek s jednim pogotkom prednosti, uz dodatak da je u posljednjim sekundama uzvrata Zagrebov Miloš Kos imao šut za sedmerce. Gonzalo Perez De Vargas ipak je bio jači i uz puno sreće odveo La Rioju na SP.

Probleme su imali i Slovenci koji su tek nakon izvođenja sedmeraca izbacili oslabljenu Švicarsku, koja je nastupila bez suspedirane superzvijezde Magdeburga Nikole Portnera. Kada tome dodamo i da se legendarni Andy Schmid nakon ovogodišnjeg Eura oprostio od dresa reprezentacije i sjeo na izborničku stolicu, pravo je čudo što su ovako dobro parirali iznimno snažnim Slovencima. Doduše, bili su naši susjedi i oslabljeni, no to ne umanjuje dobru igru Švicaraca.

Pravu senzaciju priredili su Talijani koji su s dvije čiste pobjede posramili Crnu Goru i natjerali Vladu Šolu na ostavku. Poljaci su uz puno muke i nakon domaćeg poraza ipak izbacili Slovačku, dok je Sjeverna Makedonija pred osam tisuća navijača u Skoplju nadoknadila sedam pogodaka iz gostujućeg poraza od Ovčjih Otoka.

Kvalifikacije su time konačno završile i poznata nam je 31 reprezentacija koja stiže na prvenstvo. Naravno, neparan broj nije ujedno i konačan jer IHF i dalje u rukama drži još jednu pozivnicu. Zapravo, imali su dvije, no jedna je već dodijeljena SAD-u u svrhu popularizacije rukometa u zemlji domaćinu Olimpijskih igara 2028. godine. A nakon što nijedna ekipa iz Oceanije nije uspjela završiti među pet najboljih na Azijskom prvenstvu, IHF će posljednje mjesto dodijeliti reprezentaciji koju sami odaberu. Prilično je izvjesno da će to biti neka od poraženih selekcija iz europskih dodatnih kvalifikacija, a već sad je poznato da su zahtjev za 'wild-cardom' podnijeli rukometni savezi Srbije, Crne Gore, Švicarske, Ovčjih Otoka, Rumunjske i Grčke. U rukometnim se kuloarima spominje i Saudijska Arabija, a s obzirom na to da novac u svijetu sporta može kupiti gotovo sve, nikoga ne bi pretjerano iznenadilo ako bi arapski šeici podnijeli kandidaturu i odnijeli diplomatsku pobjedu.

Ono što je prilično izvjesno, da su nekim slučajem Španjolci ispali od Srbije, bili bi zicer za dobivanje poklona iz središnjice svjetskog rukometa. Naprosto, jedna su od vodećih svjetskih velesila i njihovo sudjelovanje nosi višestruke benefite rukometu. Slično bi vrijedilo i za Slovence, koje je IHF počastio pozivnicom za prethodni SP. Ovako, prilično je neizvjesno tko će biti sretni osvajač posljednje vize za Hrvatsku, Norvešku ili Dansku. I Srbi i Švicarci smatraju da su svojom igrom protiv favoriziranih protivnika zaslužili pozivnicu, Crnogorci se tome nadaju zbog rezultata prijašnjih godina, Ovčji Otoci su jedna od najtalentiranijih reprezentacija svijeta i njihovo pozivanje definitivno ima rukometnog smisla. Tu su i Rumunji koji golem novac ulažu u klupski rukomet, dok na reprezentativnom planu i dalje čekaju rađanje velikih talenata. U međuvremenu, naturalizirali su hrvatski tandem Kuduz - Ravnić. A tu je i potencijalno bogata ponuda Saudijaca...

Kandidata, u svakom slučaju, ne manjka. Odluka bi trebala biti poznata u sljedeća dva tjedna, a prema svemu sudeći, bitka za pozivnicu bit će pravi diplomatski rat.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Ostale Vijesti