Sandra je najveća u povijesti Europskih prvenstava

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 12.08.18. | 10:23

Nikad viđena dominacija.

Bila je drama, ali sa sretnim završetkom. Sandra Perković stigla je do petog uzastopnog zlata na Europskom prvenstvu hicem tek u petoj seriji. Do tog trenutka nije prebacila 60 metara, što je pomalo i nevjerojatno za najbolju hrvatsku sportašicu. Ali, kako to obično biva s najvećima, jedan je trenutak inspiracije bio dovoljan da konkurenciju ostavi preko 4,5 metara iza sebe i još jednom uvjerljivo stigne do zlata. 

Time je Sandra postala prva u povijesti Europskih prvenstava s pet zlata samo u jednoj disciplini. I jedina je takva ne samo u ženskoj, već računajući i mušku konkurenciju! Dosad su Nadezhda Chizhova i Heike Drechsler imale po četiri zlata u bacanju kugle odnosno skoku u dalj, ali Sandra se sada odvojila na vrhu i postala najbolja u povijesti jedne discipline. Također, nijedan atletičar nikada nije osvojio pet zlata samo u jednoj disciplini, Janus Lusis i Steve Backley bili su četverostruki prvaci u bacanju koplja, kao i Colin Jackson na 110 metara s preponama. Ali nitko nikad kao Sandra.

No, Sandra Perković ima još jedan rekord koji može izjednačiti, ako ne i srušiti. Sandra je sada u skupini od šest atletičarki i tri atletičara koji imaju ukupno pet zlata na prvenstvima Europe. Ali, jedna je ipak na vrhu. Marita Koch osvojila je šest zlata u periodu od 1978. do 1986. godine. Po tri je puta bila prvakinja na 400 metara te u štafeti 4*400 metara. Njezin rekord po broju zlatnih medalja mogao bi biti izjednačen za dvije godine u Parizu, domaćinu naredne smotre Starog kontinenta. Iako je Perković već sada upisana u legendu kao najveća atletičarka u povijesti Europskih prvenstava po broju zlata u jednoj disciplini, rušenje Marite Koch dalo bi dodatnu dimenziju njenoj dominaciji. Ali, prije toga je na redu Svjetsko prvenstvo iduće godine u Dohi, a tu su i Olimpijske igre u Tokiju koje se održavaju svega mjesec dana prije Europskog prvenstva. Tri zlata kojima bi Sandra ušla u povijest kao jedna od najdominantnijih sportašica ikada. 

(foto: Reuters)


Tagovi

Europsko prvenstvo u atleticiSandra Perković

Ostale Vijesti