REUTERS/Isabel Infantes
REUTERS/Isabel Infantes

Putevima Ivaniševića i Čilića

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 11.07.24. | 08:00

Donna Vekić u svojem prvom polufinalu na nekom od Grand Slam turnira želi postati prva Hrvatica u finalu Wimbledona, ali uz to ima i još jednu posebnu nagradu koju može dohvatiti današnjom pobjedom

Konačno je došao i taj dan. Hrvatski ženski tenis nakon 25 godina i Mirjane Lučić Baroni ima predstavnicu u polufinalu Wimbledona, odnosno prvi puta nakon sedam i pol godina imamo predstavnicu u polufinalu nekog od četiri najveća svjetska turnira. I tada je u naslovnoj ulozi bila Mirjana Lučić Baroni, bilo je to na Australian Openu 2017. godine, kada je postala tenisačica s najvećim vremenskim odmakom između prvog i drugog polufinala na Grand Slam turrnirima. Donna Vekić ima priliku otići korak dalje i postati tek druga Hrvatica s Grand Slam finalom nakon Ive Majoli 1997. godine na Roland Garrosu. Samim time, Donna ima priliku života upisati se u zlatnu knjigu hrvatskog tenisa, kao tek treća iz Lijepe naše s odigranim finalom Wimbledona. Dosad su ovaj pothvat u svoj igrački životopis upisali samo Goran Ivanišević (četiri puta) i Marin Čilić (2017.). Protivnica za ovo ostvarenje bit će joj vršnjakinja iz Italije - Jasmine Paolini, a meč je na rasporedu od 14.30 sati na centralnom terenu All England Cluba.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Donnin put do polufinala na travi Londona dobro nam je poznat. Nanizala je pet pobjeda na terenima All England Cluba i već time ostvarila najveći uspjeh u svojoj karijeri, a ujedno je stigla i na prag najboljeg plasmana u karijeri. Najbolji ranking u karijeri držala je u studenom 2019. godine, kada je bila 19. tenisačica svijeta. Trenutnim rezultatom, osigurala je minimalno 21. mjesto na novoj WTA ljestvici, što bi bio napredak od 16 mjesta. U slučaju da danas teren napusti kao pobjednica, napredovat će dodatnih šest ili sedam mjesta te bi od ponedjeljka, kada WTA objavljuje ažurirani poredak najboljih igračica svijeta, stigla nikad bliže ulasku u top 10.

Naravno, potiho i bez velike pompe, kako od strane Donne, tako i od medijskih pera, ali svi se nadamo kako Osječanka još uvijek nije posljednji puta na ovogodišnjem Wimbledonu podigla ruke u zrak slaveći pobjedu. Prilika za novo slavlje jako je dobra. Protivnica joj je Jasmine Paolini, Donnina vršnjakinja, koja je ove godine upisala, pazite sad ovo, prvu pobjedu na Wimbledonu i to tek s 28 godina. Vekić je, nema nikakve sumnje, bolja igračica na travnatoj podlozi od Talijanke, koja je, doduše, 7. igračica svijeta. Paolini do Roland Garrosa ove godine nije imala nikakve spomena vrijedne rezultate na nekom od četiri najveća svjetska turnira, ali nakon što je u veljači osvojila Masters u Dubaiju, uhvatila je veliki zalet i ušla u najbolju formu u karijeri. Nanizala je nekoliko sjajnih rezultata, a svakako je odjeknulo kada je daleko dogurala i na pariškoj zemlji, gdje je poražena u finalu. Zbog sjajnih rezultata posljednjih mjeseci, Talijanka je favoritkinja u današnjem dvoboju, ali ponavljamo, Donna ima daleko bolje rezultate na travi kroz svoju karijeru i posjeduje zaista puno argumenata nadati se još jednom slavlju.

Današnji meč bit će njihov treći međusobni ogled, a zasad je rezultat 2-1 u korist Talijanke. I u sva tri navrata, završilo je s čistih 2-0 za pobjednicu. Zanimljjvo, Paolini je u obje pobjede slavila s identičnih 7-6, 6-2, dok je Donnino jedino slavlje bilo brutalno uvjerljivo - 6-2, 6-0 i to u talijanskom Courmayeru. Ipak, bitno je naglasiti kako su sve međusobne oglede igrale na tvrdoj podlozi i ovo će im biti prvi susret na travi. A tu je, ponavljamo, Donna daleko uglednija u svijetu tenisa. Štoviše, Vekić je čak na vodećem mjestu u ženskoj kategoriji po broju pobjeda na travi, ako gledamo samo turnire koji su dio WTA kalendara, dakle bez Challenger ili ITF razine. Ukupno 10 pobjeda, polovica na Wimbledonu, a polovica u Njemačkoj (četiri na turniru u Bad Homburgu, odnosno jedna u Berlinu).

Kada bismo usporedili put do polufinala, primjetno je da je Paolini izgubila samo jedan set, dok je Donna čak četiri puta morala u odlučujući set. Valja naglasiti kako je u sva četiri navrata bila izuzetno uvjerljiva i sigurna, što samo potvrđuje da posjeduje veliku kvalitetu na travi, ali i da posjeduje "đokovićevsku" sposobnost da podiže kvalitetu igre kroz meč. Zanimljivo, Paolini je kod jedinog gubitka seta bila na rubu ispadanja s turnira i to od Amerikanke Madison Keys, koja je vodila 5-2 u 3. setu, ali je kod 5-5 predala zbog ozljede. Time je Talijanka svoju prvu i jedinu krizu prebrodila uz asistenciju više sile, a nadamo se da joj kroz nekoliko sati niti to neće pomoći. Ulog je golem, drugi uzastopni Grand Slam finale za Paolini, odnosno prvi za Donnu. Uz slatki dodatak najboljeg rankinga karijere za Osječanku i ulazak u birano društvo Gorana Ivaniševića i Marina Čilića. Sretno, Donna!




Tagovi

WimbledonDonna VekićJasmine PaoliniWTA

Ostale Vijesti