@Reuters
@Reuters

Pregled olimpijskog dana: Zlatno-srebrni tenisači i junačina Damir Martin

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 30.07.21. | 20:59

Iza nas je osmi dan Olimpijskih igara u Tokiju.

Još jučer smo znali da su hrvatski tenisači osvojili zlatnu i srebrnu medalju u parovima, danas je ostalo samo pitanje koji će par uzeti sjajnije odličje. Olimpijski pobjednici u konkurenciji muških parova su Mate Pavić i Nikola Mektić koji su sa 6:4, 3:6, 10:6 nadvisili srebrne Marina Čilića i Ivana Dodiga. Hrvatski tenisači su ovim uspjehom još jednom potvrdili da Hrvatska spada u tenisku velesilu

No, s obzirom na to da su glavna vijest dana tenisači bili u četvrtak, današnju titulu 'junaka dana' ponio je Damir Martin. Ovaj 33-godipšnji Vukovarac stigao je do treće olimpijske medalje. Nakon srebra u Londonu (četverac) i Rio de Janeiru (samac), Martin je stigao do bronce u samcu iako je u zadnjih 500 metara ušao s dvije sekunde zaostatka za Dancem Sverrijem Nielsenom.

Martin je u nevjerojatnom foto-finišu nadljudskim naporima iščupao medalju s 15 sekundi prednosti, a mi mu još jednom možemo poručiti – svaka ti čast, majstore!

Braća Fantela sedmi plov u klasi 49er završili su kao 14., a onda su u osmom bili treći. U devetom su završili peti, no naknadno su diskvalificirani zbog preranog starta te uoči posljednja tri plova drže 10. mjesto. Nakon posljednja tri plova (subota) kreće ‘medal race' u kojem će se 10 najboljih posada boriti za medalju po sustavu dvostrukih bodova.

Tonči Stipanović je danas plovio fantastično te Uoči plova za medalje u ponedjeljak Stipanović ima 74 negativna boda, samo tri više od drugoplasiranog Hermanna Tomasgaarda, dok na 4. poziciji Cipranin Pavlos Kontides ima 76 bodova. Vodi Australac Matt Wearn sa samo 49 bodova i praktički je osigurao zlato.

Elena Vorobeva ostala je u Laser radialu bez plasmana u plovu za odličja, te je svoje prve Olimpijske igre završila na dobrom 12. mjestu od ukupno 44 natjecateljice. Hrvatskoj reprezentativki nedostajalo je da bude među deset najboljih, tek devet negativnih bodova, koje su odnijeli predzadnji i zadnji današnji plov s 18. i 23. ulazom cilj. Nakon prvog dana bila je treća, ali je u preostalih osam utrka pokvarila plasman.

Judašica Ivana Maranić poražena je u dvoboju 1. kola kategorije do 78 kg od Litavke Sandre Jablonskyte. Zapela je već na prvoj prepreci olimpijskog turnira u kultnoj dvorani Nippon Budokai u središtu Tokija.

 "Jednostavno nisam mogla naći rješenje za suparnicu. Ona se stalno povlačila, bila mi je daleko i nisam je mogla iskontrolirati. Šteta za takav završetak. Lijepo je bilo biti tu među svim ovim sportašima, ovo je ipak poseban osjećaj", izjavila je Ivana Maranić, uz zahvalu svom klubu, zagrebačkom JK Panda.

 Naš plivač Nikola Miljenić ostao je korak do plasmana u polufinale utrke na 50 m slobodno. U kvalifikacijama je zauzeo 19. mjesto s rezultatom 22.14, a da je otplivao na razini osobnog rekorda (21.95) osvojio bi 14. mjesto i ušao bi među 16 polufinalista. Prvo vrijeme kvalifikacija ostvario je Caleb Dressel s rezultatom 21.32. Bio je to Miljenićev treći nastup u Tokiju i nažalost, niti u jednoj disciplini nije se uspio probiti do polufinala. Na 100 m leptir je ostvario vrijeme 52.68, zauzevši 40. mjesto, dok je na 100 metara slobodno bio 28. s novim osobnim rekordom 49.25.

 Bez polufinala je ostala i Ema Rajić koja je u kvalifikacijama na 50 m slobodno zauzela 45. mjesto s rezultatom 26.49, što je bilo sporije od njezina osobnog rekorda 25.96. Australka Emma McKeon je rezultatom 24.02 postavila novi olimpijski rekord. Bio je to drugi i posljednji nastup Eme Rajić na Olimpijskim igrama u Tokiju. Na 100 m prsno zauzela je 33. mjesto. (hoo)


Tagovi

Olimpijske igreTokyo 2020Tokyo 2021Damir Martin

Ostale Vijesti