Započinje šahovski Masters: Tko će na megdan Carlsenu?

Vrijeme Čitanja: 7min | uto. 17.03.20. | 11:54

U danima kad je sport na pauzi, šah postaje kao nogometni SP...

Srećom po njih, riječ je o jednom od najjačih turnira u godini, a igrom slučaja mogao bi postati najpraćeniji sportski događaj u svijetu. Turniru izazivača u šahu. Osmorica velemajstora borit će se za priliku da na koncu 2020. godine izazovu Magnusa Carlsena u borbi za titulu prvaka svijeta.

Priznajte, već ste zaboravili na nogomet...

Šalimo se, ali u danima bez sportskih događaja i u situaciji kakva jest treba uživati u onom što nam sudbina nudi, a to je šahovski dragulj koji će započeti danas mečevima prve runde. Osmorica će igrati po sistemu svako sa svakim dva puta, jednom s bijelim, drugi put s crnim figurama, a pobjednik će sjesti na megdan Carlsenu za naslov prvaka svijeta 20. prosinca u Dubaiju.

Tko će on biti doznat ćemo 3. travnja – zadnji dan turnira. Vrijeme će biti ograničeno, 100 minuta za uvodnih 40 poteza, još 50 minuta za sljedećih 20 i još 15 za ostatak partije, a za svaki potez dobiva se dodatnih pola minute.

Maraton počinje - danas.

Zanimljivo je da smo imali slučaj otkazivanja dolaska na turnir. Azerbajdžanski velemajstor Timur Radžabov povukao se iz straha od virusa još početkom mjeseca, a umjesto njega ušao je Francuz Maxime Vachier-Lagrave i time se sve dosta poremetilo, uzimajući u obzir koliko je Francuz jak igrač. Također, sve ono što su spremali ostali igrači za Azera, palo je u vodu. S ulaskom Francuza sve se promijenilo. Recimo on je netko tko igra fantastično Sicilijanku ili sicilijansku obranu i tu može mnogima napraviti probleme, osobito sa svojom „najdorfsku“ varijaciju te obrane. Također, ni on nije imao dovoljno vremena za pripremu, što dodatno komplicira situaciju. Izbjegao mu je ovaj turnir u više kategorija za dlaku, cijeli šahovski svijet je žalio što neće igrati, ali tad je Radžabov odlučio odustati. Tako nešto se rijetko ili gotovo nikad ne događa.

Možemo slobodno reći da je Maxime jedan od favorita za osvajanje, iako vodeća dva mjesta među favoritima svakako drže Fabiano Caruana i Ding Liren. O njima malo kasnije, osobito o ovom drugom. Plasman na ovaj turnir igrači su mogli izboriti na različite načine, a neki od njih bili su - plasman na Svjetskom kupu, na FIDE Grand-Prixu, prosječan rejting ili specijalna pozivnica. Upravo je ovaj posljednji kriterij najkontroverzniji, a na osnovu njega šansu je dobio Kiril Aleksenko. Očekivano - Rus.

 Mnogi su smatrali da je Vachier-Largave zaslužio to mjesto i specijalnu pozivnicu, čak je Francuz javno (pro)zvao Rusa na meč za plasman na Turnir izazivača, međutim igrom sudbine na koncu je i Maxime završio na turniru jer je Radžabov otkazao.

Francuz će u uvodna dva kola igrati protiv Caruane i Dinga, i to s bijelim figurama. Mogao bi napraviti potpuni kaos na turniru!

Jasno, nedostajat će fantastični igrači poput Radžabova, Wesley  So, Šahrijar Mamedjarov, Sergej Karjakin, Hakiro Nakamura, Alireza Firouzja, Viswanathan Anand i ostali, ali i ovo je popis koji ledi krv u žilama strastvenim šahistima.

Do ulaska nezvanog gosta iz Francuske u igru, dvojica igrača su se izdvajali kao favoriti - Caruana i Ding. Caruana je već dobro poznat ljubiteljima šaha, poražen je u finalu Svjetskog prvenstva 2018. od Carlsena. Na papiru je prvi favorit.

Međutim, Ding? Ili DINGospo zaslužuje najviše pažnje. Većina ljudi koji prate šah želi da upravo Ding izađe na megdan Carlsenu. I iz sportskih, ali i ljudskih razloga.

Dovoljno je reći da se radi o igraču koji i dalje, po urbanoj legendi, sav novac i zaradu od turnira šalje majci. Ne šalimo se. I sam je to istaknuo poslije finala jednog od tunira kada se 60.000 eura slilo u njegov novčanik. Dobro, onaj njegove mame.

"Kad se odbiju troškovi hotela, ostat će mi oko 60.000 eura. To je dobra lova. Dat ću sav novac mami, to uvijek radim. Neću zadržati novac, nije mi potreban. Ne volim kupovati luksuzne i preskupe stvari. Volim živjeti jednostavno“, rekao je jednom prilikom Ding.

Pitanje odgoja i životnih principa. Na oduševljenje mnogih.

Vjerojatno se svi sjećate legendarne scene iz filma „Kad porastem biću Kengur“ i rečenice „Skroman dečko, sve pare šalje kevi“. U Dingovu slučaju – doslovno.

Kinez ima 27 godina i službeno je rangiran kao treći igrač svijeta. Po prirodi je vrlo tih i skroman, ali kad sjedne za šahovsku ploču jede i figure i protivnika, mozak mu radi 200 na sat. Igra jako konstantno i postaje sve jači i jači, dovoljno jak da može dobiti i Carlsena.

U nekim dijelovima igre izvodi prave strateške majstorije. Osvojio je Londonski klasik gdje je upravo bio bolji od Maximea Lagravea. Ima fantastičan osjećaj za matiranje, čim vidi priliku ugrize žrtvu za vrat i ne pušta. Ima niz od 100 partija bez poraza.

Nažalost, imao je problem pri dolasku u Rusiju zbog koronavirusa i činjenice da je iz Kine, ali je na vrijeme stigao i bio je 14 dana u karanteni. Još jedan pametan i mudar potez. Nije komplicirao, kao što to ne čini ni za šahovskom pločom.

Po mišljenju legendarnog Vichyja Ananda, glavni favoriti u Jekaterinburgu su Ding i Caruana.

"Dingova snaga jest što igra vrlo dobro na ovim super top turnirima. Vrlo je snažan. Čini mi se da je Turnir izazivača kao stvoren za njegov stil. U drugu ruku, Fabi (Caruana) ima jako visok skor. Počne li dobivati u nizu, na ovakvom turniru, teško će ga netko dostići. Mislim da se sve svodi na njih dvojicu, a ostala šestorica spadaju u kandidate iz sjene. Sve osim pobjede njih dvojice bilo bi mi iznenađenje".

Naravno, ovako velik događaj ne može proći ni bez komentara jednog od najboljih ikad, Garija Kasparova.

"Oni su veliki favoriti. Morala bi se dogoditi katastrofa da netko od njih ne bude prvi. Izbori li se Ding za okršaj za svjetskog prvaka, možemo očekivati veliki šahovski bum u Kini unatoč svemu što se događa ovih dana. Volio bih vidjeti taj efekt na kineski šah. Nekako mislim kako će Carlsen više navijati za Caruanu, iako Fabi ima više iskustva od Dinga. Jedina Dingova prednost jest što može izazvati Magnusa u rapid i blic partijama. Fabi tu nije savršen. Ali vidjeli smo da u klasičnom formatu može biti opasan za Magnusa. A ne zaboravimo da u zadnja dva meča Magnusova igra u klasičnom šahu nije bila baš uvjerljiva", rekao je Kasparov.

S druge strane velemajstor Wesley So daje prednost Caruani, iako ističe Dingovu konstantnost. Nakamura ima isto mišljenje, i za njega je Caruana veliki favorit.

Zanimljivo je da je čak i Lagrave dao svoju prognozu i prozvao Caruanu favoritom, a Anisha Girija autsajderom i to sve prije nego što je saznao da će i sam zaigrati na turniru.

Jedna stvar je osvajati superturnire, druga stvar je osvajati superturnire na kojima igra i Karslen. Ding je i to uspijevao, a sad treba osvojiti jedan gdje zapravo neće biti Carlsena. Djeluje izvodljivo, zar ne?

Zanimljivo je da je ulazak Francuza u igru Magnus Carlsen prokomentarisao kao dobru stvar za Dinga.

"Generalno to što će Maxime igrati, a ne Radžabov, više odgovara Dingu. Iako je Radžabov dobar igrač, Fabiano lakše dobiva slabije rangirane igrače. Dingu će vjerojatno biti jako bitno dobiti Fabiana u međusobnim partijama. Sretan sam i što je Maxime tamo. Bit će sjajno pojačanje za turnir", rekao je Carlsen.

Poslije svega, djeluje da Caruana barem na papiru ima prednost, kao prvi nositelj i kao netko tko ima ogroman rejting, ima ulogu favorita, ali da s Dingom nema šale i da je to igrač kojeg bi Carlsen možda najradije izbjegao.

Caruana i Ding imaju skor od po dvije pobjede i šest neriješenih ishoda u klasičnom formatu. Vrlo izjednačeno. Uključujući brže formate, Ding ima ukupno bolji skor od 4:3 u pobjedama i devet remija.

Kao treći favorit ističe se Lagrave, dok ne treba nikako podcijeniti ni domaćeg Jana Nepomnjaščija, kao ni uvijek nezgodnog Aleksandera Griščuka. Aleksenku, Wang Hau i Anishu Giriju se daju najmanje šanse.

Ostaje vidjeti je li odluka međunarodne šahovske federacije o održavanju turnira - ispravna. Pitanje je - može li se ovaj turnir odigrati bez problema u ovakvim uvjetima. Situacija u Jekaterinburgu, gradu u kojem će se igrati, nije alarmantna. U Rusiji ima pedesetak slučajeva, ali nijedan nije iz ovog grada. Mjere opreza su na visokoj razini. Svi koji su uključeni u turnir, od igrača do sudaca i organizatora, bit će čekirani dva puta dnevno. Ujutro i uvečer. Ali najvažnije je da će se igrati.

Iako će rukovanje prije partija i nošenje maski biti opcionalno, osobito ovo prvo je upitno, a poznato je koliko je ono važan dio šahovske tradicije. Pitanje respekta.

Uživat ćemo u vrhunskom šahu, najboljem što svijet može ponuditi. A Carlsen će to gledati i čekati ime svog sljedećeg izazivača s kojim će se susresti u prosincu. Ovi dani nisu laki za kuglu zemaljsku, ali će najbolji šah na svijetu sigurno malo poboljšati raspoloženje.

Popis igrača:

Fabiano Caruana - 2842 (SAD)

Ding Liren - 2805 (Kina)

Aleksander Griščuk - 2777 (Rusija)

Jan Nepomnjašči - 2774 (Rusija)

Maxime Vachier-Lagrave - 2767 (Francuska)

Anish Giri -2763 (Nizozemska)

Wang Hao - 2762 (Kina)

Kiril Aleksenko - 2698 (Rusija)

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Magnus CarlsenDing LirenFabiano CaruanaOstali sportovišah

Ostale Vijesti