Počinje druga faza: Gospari gostuju kod Partizana, Primorje dočekuje Zvezdu

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 04.02.15. | 12:28

Završio je prvi dio ovogodišnjeg regionalnog natjecanja u Jadranskoj ligi. Sada se 15 klubova dijeli u dvije jakosne grupe: boljih osam i lošijih sedam. Prvi se bore za Final4, a preostali za dva mjesta koja i dogodine jamče nastup u 1. Jadranskoj ligi. Preostalih pet ispadaju u drugu ligu, a drugi dio nadmetanja vaterpolskih prvoligaša, počinje danas.

Najuspješniji klub, jedini koji prenosi maksimalni broj bodova je Jug. Prenose se bodovi iz međusobnih susreta, a igraju se utakmice samo protiv klubova iz druge grupe. Dakle, vodeći imaju još osam kola u borbi za prva četiri mjesta.

Trenutno na tablici vodi Jug CO s 18 bodova, a odmah do Dubrovčana je Primorje EB s dva boda manje. Jadran HN ima devet bodova, Radnički Kontiki osam, Mornar BS i Partizan Reiffeisen po šest, Mladost četiri, a Crvena zvezda u drugi dio sezone ulazi s tri boda.

Jug i Primorje su sigurni sudionici Final4-a i prije početka sezone, a trenutačna tablica to potvrđuje. Jedino je pitanje tko će s pozicije broj jedan. Puno toga bi mogli saznati već u drugom kolu u subotu.

Preostalih šest klubova bori se za dva mjesta na Final4-u. Crvena zvezda je praktički već ispala. Radnički je, iako to bodovi ne pokazuju, veliki favorit za treću poziciju. Naime, grupa A u prvom dijelu natjecanja bila je osjetno jača pa ih očekuju lakši dvoboji u nastavku natjecanja.

Za četvrto mjesto vodit će se velika borba u kojoj najveće šanse dajemo Partizanu pa Jadranu i Mladosti. Mornar će svakako otkinuti bodove nekome, ali teško će u 8 kola izdržati borbu s klubovima čija povijest je navikla njihove igrače na borbu za visoke pozicije.

U svakom kolu, od četiri utakmice, najmanje će dvije biti super napete i zanimljive. Nekad kao primjerice već u drugom i sve četiri.

Već prvi dio lige pokazao je značajan porast kvalitete. Klubovi poput Radničkog, Partizana i Zvezde, iako značajno slabiji nego proteklih sezona, donijeli su teška gostovanja i za Jug i Primorje. Primjerice, riječka momčad je u zadnjoj sekundi postigla gol za pobjedu na Banjici, a u Kragujevcu odigrala neriješeno. Jug je protiv Zvezde rano poveo sa 4 razlike, ali Zvezdaši su se vratili i napravili zanimljivu utakmicu sve do posljednje četvrtine. Ne može se na ova gostovanja otići sa polujuniorskom momčadi i sa primisli 'lako ćemo'.

Jako puno utakmica, svako kolo najmanje po jedna, a tu i tamo dvije utakmice, prenosila se na televiziji. Veliki je to korak za ovu ligu. Doduše, dosta je i primjedbi. Ponajviše na kvalitetu slike sa nekih bazena. Nedavno, iz Kragujevca kada je igralo Primorje, kvaliteta slike je bila katastrofalno loša. Većinu utakmica komentira Toni Živković. Kako je sam kazao, trenirao je vaterpolo u Šibeniku par godina, pa se u njegovim prijenosima ne događaju gluposti kakve smo inače navikli slušati. Međutim, veliki mu je problem što se očito ne pripremi dovoljno za prijenose, pa redovito griješi prezimena igrača, mijenja ih, što je značajan problem kada je slika dosta loša. Kad prenose ostali komentatori onda imamo velike probleme u poznavanju vaterpolske igre, pa čak i nedoumica je li ili nije gol. Iako se nitko u bazenu nije ni na tren bunio što je sudac priznao, jasno čisti gol, to komentatora nije spriječilo da čak u 3-4 navrata, još gledajući usporenu snimku govori kako su suci pogriješili.

Trenutno je poznat raspored prijenosa za prva dva kola kada imamo po dvije utakmice u izravnim prijenosima. Pretpostavljam da će u svakom kolu biti najmanje dva prijenosa.

U Ligi prvaka sukomentator je bio Kobeščak i miljama je iznad Đuha, Bebića i Damjanića koji bi svaki u svom gradu redovito trebali sa stručne strane doprinositi komentiranju utakmica. Nije ni ova trojka preloša, ali morali bi dosta više i bolje komentirati stručne, taktičke i ostale detalje koje vuku treneri ili rade igrači tijekom utakmica. Bolje se pripremiti, a manje navijački promatrati utakmice. Kobeščak nam je upravo to donio svojim komentarima. Svaku je situaciju odlično prokomentirao sa taktičke strane. I još bi ukazao na pogreške sudaca na način da bi jasno objasnio što se tu dogodilo i što je sudac ustvari trebao suditi.

Tek sad nas očekuje ono najbolje. Liga za prvaka. Liga u kojoj će gotovo sve utakmice biti bitne, zanimljive i neizvjesne. Jasno bit će i onih koji će završiti više i od 10 razlike kao primjerice odmah u prvom kolu kada Zvezda odlazi bez svih vodećih igrača u Rijeku. Trener Savić čuva glavne uzdanice za veliki derbi s Partizanom koji ih očekuje 3 dana poslije. Dva su razloga za to. Prvi da se bodovi iz međusobnih utakmica prenose za srpsko prvenstvo, a drugi da je Zvezda odigrala lošije od očekivanoga ovaj prvi dio pa je bez izgleda za plasman na Final4.

Slabiji dio lige ide u borbu za dva mjesta koja i dogodine donose nastup u regionalnoj ligi, bar onom prvom rangu. Prijenos bodova je slijedeći: POŠK ima 13 bodova iz 6 utakmica, Budva 11 (6), Vojvodina i Jadran po 10 s time da Splićani imaju dvije utakmice manje. Primorac predvodi začelje s 4 boda (4), Medveščak je prikupio bod manje dok je Branik bez bodova.

Vojvodina, Primorac i Medveščak imaju po dvije utakmice manje jer su igrali u grupi B sa samo 7 momčadi. Moglo bi i ovdje biti jako zanimljivo, ali i na kraju očekujem POŠK-a i Budvu na vrhu. Mogla bi se možda i Vojvodina umiješati obzirom da ima najmanje izgubljenih bodova, ali i u ovom dijelu je grupa B bila dosta lošija pa je teško reći koliko će se Novosađani moći nositi s drugom grupom. doduše, odmah im možemo dodati još 6 bodova je će Branika lagano proći.

Branik, Medveščak i Primorac već sada mogu početi razmišljati što dogodine mogu učiniti kako bi se eventualno vratili u Prvu ligu.

Raspored triglav Jadranske lige:

Liga za prvaka:

Primorje - Crvena Zvezda 17:15
Radnički - Jadran 18:30
Partizan - Jug 19:15
Mladost -Mornar 20:45

Liga za ostanak:

Budva - Medveščak 19:00
Jadran - Primorac 19:30
Branik - Vojvodina 20:00

(Foto: Pixsell)

Piše: Andrija Martić/danče.hr

Tekst prvotno objavljen na www.dance.hr i prenesen uz dozvolu autora.

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Jadranska ligavaterpoloOstali sportoviJug COVK PrimorjeMladost

Ostale Vijesti