Pavlek: Nećemo stvoriti novu Janicu ili Ivicu ali hrvatski skijaši će ponovno biti na postolju!

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 30.12.14. | 15:18

Sljeme će, nakon godinu dana pauze, ponovno biti domaćin najboljim slalomašima i slalomašicama svijeta.

Ženska utrka na zagrebačkoj gori vozi se po jubilarni, deseti put, a niz Crveni spust skijaši će sedmi put. Slalom za skijašice na rasporedu je u nedjelju, četvrtog siječnja, a muški noćni slalom dva dana kasnije, šestog siječnja. Vremenske prilike i snježne padaline pogodovale su stazi na Sljemenu, koja će, prema najavama organizatora, biti spremna za obje utrke.

„Deseti put u 11 godina, nije loše. Sretni smo da su temperature ispod nule što je potrebno za održavanje utrke. Znali smo da će biti idealni uvjeti i zbog toga smo vrlo zadovoljni“, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Organizacijskog odbora utrke Miho Glavić.

Na Crvenom spustu odrađuju se završne pripreme, 'pegla' se staza, miješa napadali i umjetni snijeg, a i cisternama su dopremljene potrebne količine vode, što je predstavljalo najveći problem.

„Potrošeno je 23.000 kubika vode. Naše jezero ima kapacitet 3.000, pa je jasno da smo se morali snalaziti. Uspjeli smo na Crvenom spustu napraviti više od 60 centimetara snijega, pa i više na nekim dijelovima. Staza se pegla, radi se na još nekim dijelovima koji su važni za rekreativce i građane. Danas je gore minus 14“, otkrio je voditelj skijaških staza na Sljemenu, Dragutin Žiljak.

Iako je prošle godine zbog nedostatka snijega Snježna kraljica morala biti otkazana, ovo izdanje nije bilo pod upitnikom.

„Svima nam je pao kamen sa srca ovim zahlađenjem. FIS je već 26. prosinca dao zelen svjetlo, iako je tada bilo samo 20 posto snijega od potrebnog. Ali vjerovalo se vremenskoj prognozi i FIS se odlučio na rizičan potez, ali uspjeli smo. Dobro je stanje na Sljemenu. Sada se radi na zasnježivanju i razguravanju snijega, topovi će još raditi do sutra ili prekosutra, a onda se topovi sele na Zeleni spust kako bi se pripremile staze i za građane“, naglasio je direktor Organizacijskog odbora utrke i skijaških reprezentacija Vedran Pavlek.

Najviše je poteškoća bilo s dopremanjem vode, no to bi u skoroj budućnosti trebalo biti riješeno novim jezerom.

„Vozilo se cisternama, ali dva puta po 20 sati topovi nisu mogli raditi. Crveni spust i ostali bi već bili zasnježeni da je bilo dovoljno vode. Akumulacijsko jezero omogućilo bi i produljenje skijaške sezone, koja bi onda trajala od početka prosinca do sredine travnja. Postojeće jezero nema dovoljne kapacitete“, istaknuo je Pavlek.

Ali, prema njegovim riječima, napravit će sve da staza izdrži za sve natjecatelje, posebice za one više startne brojeve, koje će imati naši skijaši i skijašice.

Hrvatska će imati predstavnike u obje konkurencije. Iako perjanica naše reprezentacije Ivica Kostelić nije u blistavoj formi i osvojio je bodove tek na jednoj utrci slaloma ove sezone, prije osam dana u talijanskoj Madonni di Campiglio, u našem stožeru vjeruju kako nitko neće razočarati.

„Bio bio uspjeh kada bi uz Ivicu još barem dvojica ušla u drugu vožnju. Treba znati da imamo izuzetno talentiranu generaciju i skijaša i trenera, koja će za tri do četiri godine Hrvatskoj donijeti nova postolja. Iluzorno je očekivati da ćemo stvoriti novu Janicu ili Ivicu ali siguran sam da će hrvatski skijaši ponovno biti na postolju“, poručio je Pavlek.

Uz Ivicu, u muškoj konkurenciji će na Sljemenu nastupiti još petorica Hrvata - zvijezda u usponu, Filip Zubčić, koji je u Alta Badiji nedavno zauzeo senzacionalno sedmo mjesto u veleslalomu, Natko Zrnčić Dim, Matej Vidović, Istok Rodeš i Elias Kolega.

„Natko je osvojio medalju na Svjetskom prvenstvu, Istok je najbolji slalomaš svijeta tri godine zaredom u svojoj kategoriji. Zapamtite i Vukelića“, naglasio je Pavlek.

Na ženskom slalomu nastupit će četiri hrvatske skijašice. Na Sljemenu će po prvi put nastupiti mlada hrvatska nada Leona Popović te Iva Mišak, Saša Tršinski i Matilda Šola.

„Leona je izuzetno talentirana. Zabilježila je velike uspjehe na NOR-am utrkama. Jedna je od najboljih u svom godištu na svijetu. Na Sljemenu će nastupiti prvi put. Ostale tri skijašice nisu u reprezentaciji ali pred domaćom publikom nisu nemoguća iznenađenja“, optimistično zaključuje Pavlek.

Dnevni slalom za skijašice na rasporedu je u nedjelju, četvrtog siječnja. Prva vožnja je u 10, druga u 12:45, a nakon utrke, Crvenim spustom spustit će se skijaške legende u sklopu tradicionalne humanitarne utrke 'Zagreb Ski Legends'. Muški slalom na blagdan Sveta tri kralja šestog siječnja je noćni. Prva vožnja na rasporedu je u 15:05, druga u 18:10.

(Foto: Snow Queen Trophy)


Tagovi

Vip Snow Queen TrophySlalomOstali sportoviSkijanje

Ostale Vijesti