Odbojkašice počinju kvalifikacije za Rio: Odlučivat će nijanse

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 04.01.16. | 09:36

Hrvatske odbojkašice u Ankari danas otvaraju kvalifikacijski turnir za plasman na Olimpijske igre u Rio de Janeiru.

Hrvatska je smještena u skupinu A, zajedno s domaćinom Turskom te Nizozemskom i Njemačkom.

Na ključnom kvalifikacijskom turniru za osiguravanje olimpijske vize, koji se igra od četvrtog do desetog siječnja u Ankari je jači od ovogodišnjeg Europskog prvenstva, sudjeluju i Rusija, Italija, Poljska i Belgija.

Reprezentacija koja osvoji prvo mjesto će se izravno plasirati u Rio, a drugoplasirana i trećeplasirana ekipa će izboriti dodatne kvalifikacije u Japanu krajem svibnja.

Hrvatsku stoga očekuje težak posao, a u njega kreće s novim stručnim stožerom, predvođenim novim-starim izbornikom Miroslavom Aksentijevićem.

Ekipa je u najboljim igračkim godinama. Igračice maksimalno vjeruju u sebe i žele se kvalificirati na Olimpijske igre odmah. No, moramo biti realni. Obzirom na izjednačenu konkurenciju u Ankari, veliki uspjeh bit će izboriti i dodatne kvalifikacije u Japanu. Odlučivat će nijanse. Atmosfera je pozitivna i maksimalno radna i najvažnije je da svi budemo zdravi“, poručio je još ranije Aksentijević, naglašavajući još za vrijeme priprema kako je fokus na prvoj utakmici turnira s domaćinom.

Tempiramo sada formu kako fizičku tako i mentalnu za prvu utakmicu sa Turskom.“.

Je li to bilo uspješno, vidjet ćemo već večeras u Ankari od 18:30. U dvije pripremne utakmice, od kojih je jedna bila baš s Turskom, Hrvatska je upisala oba poraza, ali mjesta za paniku nema.

Ako budemo u prilici da jedna ili dvije lopte odlučuju svaku utakmicu, u prednosti smo obzirom na iskustvo i pojedinačnu kvalitetu Maje Poljak, Mije Jerkov i ostalih naših igračica, koje su za svaki klub na svijetu pojačanje“, zaključio je izbornik, a na oprez je nedavno u razgovoru za Germanijak pozvao i njegov pomoćnik Bojan Mirković.

Skupina je teška. Turska je izuzetno kvalitetna i opasna, posebno zato što je domaćin. Bit će pritisak na suce, letjet će po terenu, ali mi nemamo što za izgubiti. Ne treba se zavaravati. Nastupaju svjetske odbojkaške velesile poput Rusije i Italije, ali ako se kockice poslože, nije nemoguće. Stav je da ćemo se boriti, potući, pa što bude. Ako budu bolji, stisnut ćemo ruke i čestitati protivnicama. Tamo idemo s optimizmom. Turnir kratko traje i sve je moguće, nek' nas pomazi sreća“, poručio je Mirković, ne krijući da je cilj jasan:

Bio bi velik uspjeh kvalificirati se u Japan. A treba znati da svi mi sanjamo Olimpijske igre. Igračice su motivirane, kao i svi oko reprezentacije jer smo mišljenja da nemamo što izgubiti i idemo tamo rasterećeno“.

Hoće li naše odbojkašice zajedno sa svojim stožerom ispuniti san, vidjet ćemo uskoro.

Europske kvalifikacije odbojkašica za OI, raspored danas:

Skupina A:

Nizozemska - Njemačka 13:00
Hrvatska - Turska 18:30

Skupina B:

Poljska - Rusija 15:30

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Bojan MirkovićMiroslav AksentijevićKvalifikacije za Olimpijske igrehrvatska ženska odbojkaška reprezentacijaOstali sportoviOdbojka

Ostale Vijesti