Jurica Galoic/PIXSELL
Jurica Galoic/PIXSELL

Nije bilo protukandidata: Zlatku Mateši novi četverogodišnji mandat na čelu HOO-a

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 03.10.24. | 18:40

Na današnjoj sjednici HOO je proveo i izborni postupak u kojem su izabrani dužnosnici i za preostala vodeća tijela krovne udruge hrvatskog sporta

Na 74. sjednici Skupštine Hrvatskog olimpijskog odbora, održane u zagrebačkom hotelu Westin, dosadašnji čelnik Zlatko Mateša jednoglasno je izabran za predsjednika HOO-a u mandatnom razdoblju 2024. - 2028.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Mateša nije imao protukandidata, a izabran je jednoglasnom odlukom članova Skupštine javnim glasovanjem. Ovo mu je šesti puni mandat, dok je u prvom izboru na dužnost predsjednika HOO-a, na pola mandata zamijenio Zdravka Hebela koji se na čelu HOO-a zadržao samo dvije godine (2000. - 2002.). Prije Hebela krovnu sportsku organizaciju u Hrvatskoj vodio je Antun Vrdoljak od 1991. do 2000.

Na današnjoj sjednici HOO je proveo i izborni postupak u kojem su izabrani dužnosnici i za preostala vodeća tijela krovne udruge hrvatskog sporta.

Izbornom procesu prethodila je desetominutna prezentacija o djelovanju HOO u prethodne četiri godine. Glavni tajnik Siniša Krajač predstavio je članovima Skupštine sve značajne pomake i iskorake koje je HOO napravio na sportskom, administrativno-stručnom, tehnološkom, medijskom, kao i drugim područjima djelovanja, apostrofiravši 150-postotno povećanje proračuna, preseljenje udruge u vlastiti kupljeni prostor i restrukturiranje Sportske televizije koja je u HOO-ovu vlasništvu.

Potom se kao jedini kandidat za predsjednika predizbornim obraćanjem predstavio aktualni čelnik Zlatko Mateša, istaknuvši kako neće govoriti o lijepim stvarima kao glavni tajnik. U njegovu govoru sadržani su potencijalni i evidentni problemi s kojima se hrvatski sport mora suočiti u bliskoj budućnosti, a ponudio je viziju mogućih rješenja:

"Zahvaljujem na velikoj podršci, jer 74 potpisa potpore mojoj kandidaturi uistinu su velika podrška. Pred nama su izazovna vremena, ponajprije zbog demografskih ograničenja. Imamo oko 720.000 mladih ljudi do 19 godina i pitanje je kako s tako malom bazom djece podmiriti 80-ak sportskih saveza i održati se među 15 posto nacija po uspješnosti na olimpijskim igrama u konkurenciji 206 država. Tu moramo pomoći obiteljima čija se djeca bave sportom, rasteretiti ih od kupnje opreme, troškova putovanja, članarina i učiniti ih da postanu naš zalog za buduće olimpijske igre", rekao je Mateša te nastavio:

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

"Drugi veliki problem su nam klubovi koji su na izdisaju. Naše tvrtke bi trebale ulagati u klubove, a i porezna regulacija tih ulaganja treba im biti primamljivija. Bez jačanja klubova teško možemo imati jake reprezentacije. Imamo razvojne programe HOO-a kao primjer. Nema nijednog osvajača olimpijske medalje koji nije prošao razvojne programe HOO-a. Nastavit ćemo financirati, ne samo osvajače medalja iz Pariza, nego i sve druge koji su nastupili na Igrama. Sljedeći problem nam je sportska infrastruktura i stvarno ne znam po čemu smo bedastiji od Mađara ili Austrijanaca da ne možemo slijediti njihov primjer u tome… Nije MOO samo tako dodao olimpijskom postulatu riječ “zajedno”, vjerujem da zajedničkim snagama možemo unaprijediti stanje koje imamo", poruka je Zlatka Mateše usmjerena prema novom četverogodišnjem mandatu.

Nakon što je dobio novi mandat, potvrđen je i Matešin prijedlog za četvero dopredsjednika, a to su Željko Jerkov (Hrvatski klub olimpijaca), Barbara Matić (Komisija sportaša HOO-a), Marijan Kustić (predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza) i Sanda Čorak (predsjednica Hrvatskog judo saveza).

Novoizabrani predsjednik je predložio, a Skupština prihvatila 16 članova Vijeća HOO-a (kojeg ukupno čine 23 člana/članice): predsjednik, četiri dopredsjednika, članica MOO-a Kolinda Grabar Kitarović te Ivan Veštić (atletika), Tomislav Grahovac (rukomet), Valentina Bifflin (odbojka), Perica Bukić (vaterpolo), Anto Nobilo (tekvondo), Miho Glavić (skijanje), Srećko Ferenčak (skvoš), Zlatko Taritaš (jedrenje), Željko Kisić (veslanje), Mario Meštrović (Sportska zajednica Vukovarsko-srijemske županije), Nikola Rukavina (košarka), Zoran Primorac (stolni tenis), Marijo Možnik (gimnastika), Zdravko Marić (tenis), Damir Knjaz (golf) i Snježana Jurinić (Sportska zajednica Zadarska županija). Na idućoj sjednici u Vijeće bio trebao biti imenovan i Dragutin Kamenski (ragbi).

U Nadzorni odbor HOO-a izabrani su Ivan Jelenčić, Fernando Kirigin, Goran Kovačić, Stjepan Krznarić i Romeo Vrečko, a Etički odbor će činiti Andrea Vrbik, Siniša Lučić, Mario Dokmanić, Krešimir Koketi i Martina Zubčić Dušak.

Predsjednici HOO-ovih odbora po skupinama sportova su: Sanda Čorak (ljetni olimpijski sportovi), Miho Glavić (zimski olimpijski sportovi), Zlatko Mateša (neolimpijski sportovi) i Mario Meštrović (lokalne sportske zajednice).

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

(Hina)


Tagovi

Zlatko MatešaHOOHrvatski olimpijski odbor

Ostale Vijesti