Marko Prpic/PIXSELL
Marko Prpic/PIXSELL

Matić nakon europskog zlata: „Napokon, nemam riječi, prekrasan je osjećaj”

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 26.04.24. | 21:52

U finalu nadmudrila i nadjačala Grkinju Elisavet Telstidou

Najbolja hrvatska džudašica Barbara Matić u petak je ostvarila nešto što nije uspjelo nikome pod hrvatskom zastavom, osvojivši zlatnu medalju u kategoriji do 70 kg na Europskom prvenstvu u Areni Zagreb, gdje je u finalu nadmudrila i nadjačala Grkinju Elisavet Telstidou.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Napokon! Nemam riječi. Prekrasan osjećaj. Govorila sam i prije Zagreba da je moj cilj ove godine Pariz, ali opet. Dan je bio dobar, borba po borba, taktički pametno. Ja sam stvarno zadovoljna", izjavila je 29-godišnja Splićanka kojoj od zlata s velikih natjecanja od danas nedostaje još samo ono s Olimpijskih igara.

U prvoj borbi svladala je Britanku Kelly Petersen Pollard, u četvrtfinalu je jedan "wazari" presudio u borbi s Nizozemkom Hilde Jager, da bi u polufinalu natjerala španjolsku reprezentativku Ai Tsunodu Roustant na treću "kaznu" nakon dvije i pol minute "produžetka".

"Psihički je meni teže bilo polufinale nego finale. Prije finala sam ipak već bila ispunila očekivanja svoja, publike, sviju. U četvrtfinalu sam imala za mene uvijek jako neugodnu Hilde Jager. Meni jedna od najtežih suparnica, dok sam u polufinalu imala veliki pritisak. Polufinale mi je bilo čak i teže, sa psihičke strane nego finale. Nakon polufinala sam zato i rekla kako sam tada ispunila očekivanja i publike i sebe i da onda mogu opušteno ući u finale, u borbu", prokomentirala je svoj put do finala u kojem ju je čekala Grkinja Teltsidou s kojom je imala 4-0 do zagrebačkog finala.

"Grkinja je izuzetno jaka, ali odradila sam taktički jako dobro."

Recept je bio gotovo isti kao i u polufinalu. Barbara je svojom aktivnošću natjerala Grkinju na tri kazne i tako došla do zlata koje joj je nedostajalo u kolekciji. Nije ju mogla zaustaviti ni ozljeda palca lijeve ruke koju je zaradila već u prvoj borbi.

"Cilj je isti, jedino što nažalost sam ozlijedila palac. Morat ćemo vidjeti koliko je teška ozljeda. U svakom slučaju, kreće priprema za Pariz i nadam se, svakako, ako stignem zbog ozljede, i za Svjetsko prvenstvo", rekla je Barbara Matić, a onda pohvalila i Laru Cvjetko koja joj se pridružila na pobjedničkom postolju osvojivši brončanu medalju.

"Drago mi je zbog Lare, mislim da se to i očekivalo od nas u ovoj kategoriji. Najveće su nade mislim na Lari i na meni, zato mi je drago da smo ispunile očekivanja. Svakako bi željela spomenuti Katarinu Krišto, baš mi je žao što joj je izmaknula medalja. Imala je odličnu borbu za broncu."

Bivša svjetska doprvakinja Lara Cvjetko je do prve medalje na europskim prvenstvima došla bez izravne borbe za odličje, jer je Njemica Miriam Butkereit morala predati dvoboj zbog ozljede.

"Neovisno kako sam osvojila medalju, meni je ona jednako bitna, velika, značajna. Ne vrijedi manje od medalja koja sam osvajala nakon što bi izašla iz borbe. Ja sam silno ponosna na cijeli ovaj dan, jer sam, nakon skoro pola godine bez natjecanja, uspjela osvojiti medalju koju nisam imala. Bilo mi je prekrasno i zbog velike podrške. Neopisivo lijep osjećaj", rekla je 22-godišnja Lara Cvjetko.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Na putu do medalje pobijedila je u prvom kolu Dankinju Laerke Olsen, u drugom Mađaricu Szabinu Gerscsak i Nizozemku Hilde Jager u repesažu, a jedino ju je u četvrtfinalu uspjela svladati Španjolka Ai Tsunoda Roustant, čime je spriječila hrvatski obračun u polufinalu.

Nadomak postolja ostala je 22-godišnja Katarina Krišto u kategoriji do 63 kg, koja je nakon gotovo osam minuta neizvjesne borbe poražena od Talijanke Savite Russo.

"Nema nikakve koristi od hrabrosti i srčanosti, ako to ne nagradiš na kraju nekom medaljom. A tako sam bila blizu, i sad me baš boli. Bila sam blizu prvo da dođem do finala pa sad opet za broncu. Padne koncentracija malo, a ovo su sve iskusne džudašice, ponajbolje na svijetu. Nisam uspjela održati glavu "unutra" do kraja. Željela sam ju baciti i evo... bacila sam samu sebe", rekla je Krišto koja je upisala pobjede protiv Njemice Agathe Schmidt, Francuskinje Manon Deketer i Rumunjke Amande Zuazanbar-Torres, a nakon toga su uslijedila dva poraza u "golden scoreu", u polufinalu od Nizozemke Joanne van Lieshout te u borbi za broncu od Talijanke Savite Russo.

Talijanska džudašica je u uvodnom dijelu natjecanja zaustavila i drugu hrvatsku predstavnicu, Dubrovkinju Ivu Oberan, pobijedivši ju u drugom kolu.

Od muških predstavnika, Robert Klačar je u kategoriji do 73 kg svladao Španjolca Javiera Penu Insaustija, no, u drugom kolu ga je zaustavio olimpijski pobjednik Gruzijac Laša Šavdatuašvili koji ga je pobijedio, a natjecanje završio na trećem mjestu.

U kategoriji do 81 kg nastupila su dva Dominika, Družeta i Rožić. Družeta je pobijedio bugarskog reprezentativca Georgija Gramatikova, a zaustavio ga je naturalizirani Austrijanac Šamil Borčašvili. Neiskusnog 20-godišnjeg Rožića je odmah na startu zaustavio Španjolac Alfonso Urquiza Solana.

U subotu, zadnjeg dana natjecanja, Hrvatsku će predstavljati džudaši Josip Bulić i Lovre Mrković u kategoriji do 90 kg te Zlatko i Marko Kumrić u kategoriji do 100 kg, a od džudašica će na tatami Petrunjela Pavić i Karla Prodan u kategoriji do 78 g te Helena Vuković u kategoriji preko 78 kg.

Osim Barbare Matić, u petak su se naslovima europskih prvaka u Areni Zagreb okitili Čehinja Renata Zachova u kategoriji do 63 kg, azerbajdžanski reprezentativac Hidajat Hejdarov do 73 kg te Gruzijac Tato Grigalašvili do 81 kg.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

(Hina)


Tagovi

Barbara MatićjudoHrvatski judo savez

Ostale Vijesti