Marko Petrak za Germanijak: Tečaj na pobjedu Joshue je neralan!

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 31.03.18. | 13:43

Stručnjak za borilačke sportove za Germanijak.hr najavio boksački spektakl.

Večeras će se, s početkom u 23 sata, na Principality stadionu u Cardiffu, pred 70 tisuća gledatelja održati boksački spektakl u kojem će borba večeri biti ona između prvaka po IBF, WBA i IBO kategorijama Anthonyja Joshue i izazivača Josepha Parkera, Samoanca rođenog u Novom Zelandu i prvaka po WBO kategoriji.

U Cardiffu, u kojem je Joshua krajem listopada svladao Carlosa Takama i obranio titule osvojene protiv velikog Vladimira Klička, očekuje nas dvoboj „nepobjedivih“. Joshua, naime, ima omjer 20-0, od čega je svih 20 pobjeda ostvario nokautom, dok Parker ima omjer 24-0, od čega 18 pobjeda ostvarenih nokautom.

Joshua je dvije godine stariji, pet centimetara viši, kilogram teži, s većim rasponom ruku (208>198). Iza njega su jače borbe i svakako je favorit u ovom dvoboju. Germania Sport na pobjedu Britanca daje tečaj od 1,15, a na pobjedu autsajdera Parkera, čak 5,00.

Naš sugovornik Marko Petrak, glavni urednik portala za borilačke sportove Fight Sitea, ipak smatra kako je tečaj na Joshuu premali te je čak na današnjem humanitarnom listiću tipovao na pobjedu Parkera!

„Nisam pobornik toga da se na boksačke mečeve u superteškoj kategoriji stavljaju tako mali koeficijenti na bilo kojeg boksača, jer su oni nerealni. Ako dva profesionalca, koji imaju 110, 115 kila uđu u boksački meč koji traje 12 rudni, puno je veća šansa da će se dogoditi nekakvi neočekivani nokaut. Radi se o nevjerojatnoj silini udaraca i mislim da je razlika između Joshue i Parkera puno manja nego što kladionice prikazuju“, rekao nam je Petrak i dodatno nam objasnio važnost ovog meča.

„Radi se o izuzetno bitnom meču ne samo zbog same borbe, već i zato što Joshua svojim trima pojasevima može dodati još jedan, što znači da bi mu falio samo pojas od WBC-a kojeg drži Deontay Wilder, a to je meč kojeg svi priželjkuju. Zbog toga se brinem za Joshuu jer imam dojam kako je mislima već u tom meču. Novinari ga stalno ispituju o njemu, Joshua ga sam najavljuje i čini se da je u mislima već preskočio Parkera što mu nikako nije dobra ideja“.

Parker je 26-godišnjak koji je profesionalac od 2012. Za sada je stopostotan, no najzvučniji meč imao je prošlog rujna u Manchesteru protiv Hughieja Furyja, brata popularnijeg Tysona kojeg je pobijedio odlukom sudaca.

„Parker je svoju „kampanju“ prije meča temeljio na svojoj teoriji kako Joshua ima slabu bradu. Na prvoj konferenciji za medije, čak i prije nego što su dogovorili meč, Parkerov tim je pronašao sedam boksača koji su na amaterskim natjecanjima, sparinzima i treninzima uspjeli nokautirati Joshuu, a Parker, navodno, nikada u životu nije bio niti jednom čak ni uzdrman. Tako da je to psihička zamka u koju Parkerov tim želi uhvatiti Joshuu za kojeg je poznato da može biti uzdrman u mečevima“.

Međutim, iako koeficijent 1,15 na Joshuu nije realan, Petrak tvrdi kako je britanski boksač ipak favorit u ovom dvoboju.

„Oba boksača na vaganje su došla u iznimnoj formi i obojica su nokauteri. Joshua je svakako bolji boksač, kompletniji je, krupniji, ima jači udarac i impresivnije pobjede iza sebe, iako ih Parker ima više. Dužina ekstremiteta Joshue mu omogućava da drži distancu u odnosu na Parkera i da udari, a da ne bude udaren. S druge strane, Parker će morati zatvarati distancu, ući unutra i pokušati udariti Joshuu iz blizine, što može raditi ili konstantnim pritiskom ili kontriranjem“.

„No, ponavljam, mislim da će se raditi o puno „bližem“ meču nego što koeficijenti pokazuju“, rekao nam je za kraj Petrak.

Razgovarao: Niko Rukavina

(Foto: Reuters)

 


Tagovi

izdvajamojoseph parkerAnthony JoshuaBoks

Ostale Vijesti