KOMENTAR: Sukno i Obradović su se osramotili, a Bukić i Tucak izgubili kredibilitet

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 13.04.16. | 08:58

Sukno i Obradović neće ili hoće u Rio?

Već nekoliko dana pokušavam napisati nešto suvislo vezano za incident koji su priredili Sandro Sukno i Paulo Obradović prije šest dana. Nisu se pojavili na jutarnjem treningu, na ručku, na testiranjima, pa čak ni u TV i radijskoj emisiji popodne gdje je već bilo dogovoreno njihovo gostovanje. Pokazatelj je to ne samo njihove gluposti već i očigledno katastrofalnog stanja u savezu i reprezentaciji.

Potpuno mi je nevjerojatno i porazno da bi jedan sportaš doveo u pitanje nastup na Olimpijskim igrama. I ne samo nastup već i borbu za medalju, situaciju u kojoj brani zlato. Sandro Sukno je ako ne najbolji, a ono među nekoliko najboljih vaterpolista uopće u povijesti igranja vaterpola u Hrvatskoj. Ima 25 godina, kad budu Igre u Riu napunit će i 26. U naponu je snage, bar bi trebao biti. Umjesto da se sprema i razmišlja na koji način će zasjati u punom sjaju, na koji način će sa suigračima nadoknadit hendikep što u reprezentaciji igra nekoliko „igrača s liste“ on se blamira i dodatno srozava ugled ne samo sebe, nego i cijelog svog sporta u Hrvatskoj. Jednako tako i Paulo Obradović. Ne razumijem što su željeli napraviti s ovim potezom; jedino da se proširi krug ljudi koji znaju za njihova potpuno neprimjerena ponašanja.

Razmišljao sam što bi mogao biti razlog ovom događaju. Da su propustili samo jutarnji trening jer su još uvijek bili premamurni moglo bi se pomisliti da je to samo to. Ovako smatram da ima i neka priča iza svega. Također, svako tko prati malo više vaterpolo, zna za brojne probleme koji postoje u vodstvu našeg saveza. Problemi svih vrsta. Zna da izbornik nema autoritet među igračima i ne samo zato što mu se sa strane nameću određeni igrači koje mora zvati (a na što on pristaje). Svi ti problemi su sigurno uzrok manjka discipline. Jer ne može netko čije ponašanje ne dolikuje funkciji koju obnaša nekome drugom nametati norme ponašanja. Ali to ne može biti jedini razlog ovom ekscesu. Sandro Sukno ima takav autoritet danas u hrvatskom vaterpolu da on može i javno i unutar saveza ukazati na kakav god način želi na takve stvari. Da mu je to bio cilj. Kako samo pretpostavljam tj. ne mogu biti siguran neke vrlo izgledne, a nažalost po ugled vaterpola bolne teorije ne želim ih niti iznositi.

Zbog ponovljenog grubog kršenja discipline...“ dio je HVS-ovog priopćenja o suspenziji. Samo dodatno sami sebe pokapaju u javnosti.

Znakovita je i suspenzija Frana Paškvalina. Čovjeka su strpali u isti koš s dvojcem iako sam Tucak odmah prvi dan izjavljuje:

Paškvalinov prekršaj možda i je najmanji, ali on je također samovoljno odlučio ne pojaviti se na ručku. Vjerojatno je došlo do greške u komunikaciji, ali to ga ne opravdava“.

Znači može se opetovano nekažnjeno grubo kršiti disciplina, ali ne doć' na ručak, e to je već za suspenziju s Olimpijade i javno šamaranje. Sam Paškvalin je kazao:

Za jutarnji trening bili smo podijeljeni u dvije skupine i trebali smo zapravo obaviti neka testiranja. No ja sam testiranje odradio još u srijedu. A za razliku od Sandra i Paula, nikakvih obveza prema medijima nisam imao. Prema tome, ostaje taj ručak, koji je posljedica očitog problema u komunikaciji. Nisam znao da je obvezan, a kako sam nešto kasnije morao otići na dogovorenu infuziju na Rebru, preskočio sam ga. Priznajem pogrešku, ispričavam se zbog toga izborniku i suigračima, ali ne želim da mi se na teret stavlja i ono za što nisam kriv.“

Ovaj detalj dodatno zorno pokazuje kakvo je rasulo u HVS-u i u Tuckovoj momčadi. Jasno ne to što se Paškvalin nije pojavio na ručku, već što je na ovaj način suspendiran. I to je samo dodatna potvrda krivnje i druge, ne igračke strane.

Tucak je decidirano 8. travnja izjavio: „Nakon ovog što se desilo ja na njih za Rio ne računam“.  Odličan alibi za četiri godine lošeg rada i za traženje uzmaka za eventualni novi angažman kada otiđe iz reprezentacije. Ali onda samo tri dana kasnije, 11. travnja, Tucak kaže:

Uvijek sam otvoren za razgovor, nikad neću zatvarati vrata definitivno. Ono što su napravili je neprihvatljivo i na taj način ne možemo ić zajedno dalje. Ali kažem, dug je period ispred nas, zatvarat vrata neću nikome i otvoren sam uvijek za razgovor. Učinit ću sve sa svoje strane da Hrvatska bude što je moguće bolja u Riju. S njima ili bez njih, ali sigurno će imati dobru atmosferu.“

Takav zaokret i to bez da se čuo (po vlastitom kazivanju) sa Suknom i Obradovićem, bez da se dvojac javno i privatno ispričao za grubo opetovano kršenje discipline. Samo dodatni pucanj i u ono malo autoriteta ako ga je imalo preostalo. Najbolji komentar ove jučerašnje Tuckove izjave za Dnevnik HTV-a pročitao sam na Facebooku: „Glumi generala, a pijun je“.

Ionako loša situacija u hrvatskom vaterpolu i u reprezentaciji samo je dodatno kulminirala. Nadamo se da će jednog skorog dana situacija biti drugačija. Da će se mnoge stvari promijeniti, te da će onda i oni koji će voditi i jedno i drugo znati i moći držati između ostalog i disciplinu među igračima. Sukno i Obradović su bez obzira na sve moguće verzije događaja prije svega osramotili same sebe. A Bukić, Tucak i ekipa su već davno izgubili svaki kredibilitet za funkcije koje obavljaju.

Piše: Andrija Martić/dance.hr

Tekst prvotno objavljen na www.dance.hr i prenesen uz dozvolu autora

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!

 


Tagovi

Sandro SuknoPaulo ObradovićPerica BukićIvica TucakHrvatska vaterpolska reprezentacija

Ostale Vijesti