Klinac iz Norveške koji je oduševio svijet: Trenira i motocross, a stari lisac Kostelić mu je donio sreću!

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 25.01.16. | 14:42

Henrik Kristoffersen jučer se upisao u povijest Svjetskog skijaškog kupa.

Ovaj tek 21-godišnji norveški skijaš je uspio nešto što do sada nikome nije pošlo za rukom. Postao je prvi skijaš koji je u jednoj sezoni uspio slaviti na prestižnim slalomima u švicarskom Adelbodenu i Wengenu te austrijskom Kitzbühelu. A na posljednjem, upravo jučerašnjem je to ostvario na senzacionalan način.

Henrik Kristoffersen je nakon prve vožnje bio tek na 12. mjestu sa velikih 83 stotinke sekunde slabijim vremenom od najbržeg Nijemca Fritza Dopfera. A onda je u drugom laufu uslijedila rapsodija. Doslovce je 'pomeo' konkurenciju za povijesnu pobjedu.

Nevjerojatno! Što se dogodilo?“, i sam se gotovo u nevjerici pitao sjajni Norvežanin.

Nakon pogreške u prvoj vožnji, bilo je teško uopće i pomisliti da je ovako nešto uopće moguće“.

Na koncu je išao na sve ili ništa, spustio se 'na glavu', kako se obično kaže u skijaškom žargonu i do velike i vrijedne pobjede stigao je sa tri stotinki boljim vremenom od Austrijanca Marcela Hirschera te 45 stotinki prednosti u odnosu na vodećeg nakon prve vožnje Dopfera.

Time je Kristoffersen ubilježio svoju osmu pobjedu u slalomu u karijeri. Postao je najuspješniji Norvežanin u ovoj disciplini. Do sada je rekord sa sedam pobjeda držao Finn Christian Jagge.

Staza u Kitzbühelu je nevjerojatna. Vrlo je zaleđena i mislim da je ovo možda i moja najveća pobjeda u životu, a definitivno najluđa druga vožnja“, priznao je Kristoffersen, koji je debi u Svjetskom kupu zabilježio 11. ožujka 2012. godine u Kranjskoj Gori.

Na prvi plasman na podij u Svjetskom kupu nije dugo čekao. Nedugo nakon početka sezone, 17. studenog 2013. godine je u finskom Leviju zauzeo treće mjesto. Ubrzo je uslijedilo i postolje u Adelbodenu, pa Kitzbühelu, a onda i prva pobjeda - 28. siječnja 2014. - u Schladmingu. Bila je to odlična najava za Olimpijske igre u Sočiju na kojima je osvojio brončanu medalju u slalomu. Postao je tako najmlađi skijaš osvajač odličja u olimpijskoj skijaškoj povijesti.

Nije velika udaljenost između neba i pakla. Bronca na mojim prvim Olimpijskim igrama“, oduševljen je bio Kristoffersen, koji je medalju osvojio na 'Kostelićevoj stazi'. Naime, za postavu druge vožnje slaloma bio je zadužen Ante Kostelić, otac Ivice i Janice, a Kristoffersen je tada postavku vratiju opisao vrlo kreativnom i zanimljivom. Nakon prve vožnje bio tek na 16. mjestu sa sekundom i 79 stotinki zaostatka za vodećim Mariom Mattom.

Austrijanac je na kraju slavio, a Kristoffersen je priredio pravo iznenađenje jer mnogi su favoriti ispali na Kostelićevoj stazi. 'Stari lisac' često je znao reći da su staze u Svjetskom kupu postavljene kao 'miki-maus', pa se često trudio da njegove budu posebne, teške i samo za najbolje.

A na njoj se odlično snašao Kristoffersen i vjerojatno ne bez razloga. Malo je poznata činjenica da je sastavni dio njegovog treninga motocross, kojim se počeo baviti kao klinac. Taj je sport opisao kao fizički vrlo zahtjevan ali i zabavan i kaže kako je oduvijek imao značajnu ulogu u pripremama i na treninzima.

U toj sezoni u kojoj su bile Olimpijske igre u Sočiju, završio je na sedmom mjestu ukupnog poretka Svjetskog kupa, bio je treći u slalomu i deveti u veleslalomu, a netom prije najvećeg sportskog natjecanja na svijetu je u Schladmingu dočekao prvu pobjedu u karijeri.

Od tada ih je nanizao osam - sedam u slalomu, a jednu u veleslalomu. Prva i jedina u veleslalomu je bila na kraju prošle sezone u francuskom Meribelu.

Čudesno je pobijediti u veleslalomu. Za mene je to disciplina koju smatram osnovom u alpskom skijanju“.

Prošle sezone je ostvario dvije pobjede u slalomu i dva treća mjesta, ukupno je bio četvrti slalomaš svijeta, a i Svjetsko prvenstvo u Beaver Creeku je završio na 'nesretnom' četvrtom mjestu. Bronca mu je izmakla za samo dvije stotinke sekunde. 

Ove sezone su se kockice za specijalistu u tehničkim disciplinama posložile. U veleslalomu ima jedno drugo i treće mjesto, a u slalomu je priča za sebe. Nije bez razloga dosadašnji vladar slaloma Marcel Hirscher jučer nakon što je postalo jasno da je Kristoffersen pobjednik Kitzbühela uzviknuo: „Oh, ne, opet taj mali klinac iz Norveške“. Ima pet pobjeda i jedno drugo mjesto i apsolutno je sjajan ove sezone u slalomu u kojem je sakupio 580 bodova.

Impresioniran sam s njegovim skijanjem i podsjeća me na godine kada sam bio na vrhuncu karijere. Mislim da ove sezone može osvojiti sedam, osam ili čak devet slaloma“, priznao je Hirscher, koji je drugi u poretku slaloma sa 420, a treći Felix Neureuther ima 223 boda. Prilično je jasno između koje će se dvojice skijaša odlučivati vlasnik malog Kristalnog globusa u slalomu.

No, blagu prednost ipak dajemo mladom talentiranom Norvežaninu koji bi ove sezone mogao zaustaviti veliku dominaciju Hirschera i do kraja zadržati crveni startni broj. Austrijanac je u posljednje tri sezone najbolji slalomaš svijeta i Norvežanin je na dobrom putu da mu ove sezone poremeti planove u obrani malog globusa.

Kristoffersen je uvijek blizu u protekle dvije sezone, a ove se očito poklopila i dobra forma, zajedno s talentom u koji nikada nije sumnjao niti trenutno najbolji skijaš svijeta i njegov sunarodnjak Aksel Lund Svindal, koji je nažalost teško stradao na subotnjem spustu u Kitzbühelu te je za njega sezona završena.

Pokazuje nevjerojatne vještine na stazi“, rekao je još prije dvije godine Svindal, već tada prognozirajući kako se radi o budućoj super zvijezdi svjetskog skijanja.

I nije trebalo dugo da to ovaj mladić rođen 1994. godine u Lørenskogu i pokaže protivnicima. Netom prije 20. rođendana je uspio završiti srednju školu, a poznat je kao veliki radnik. Ne pije, ne tulumari, naporno trenira i pokazuje napredak iz utrke u utrku. A da misli ozbiljno, jasno je dao do znanja otkrivajući svoje ambicije na sljedećim Olimpijskim igrama, 2018. godine u južnokorejskom gradu Pyeongchangu:

Imam dovoljno vremena da treniram, natječem se i skupljam dovoljno iskustva. Moj najveći cilj na tim Igrama će biti osvajanje zlatne medalje u slalomu i veleslalomu“.

Visoki ciljevi, no ne i nedostižni rekli bismo jer je Kristoffersen pokazao da ako ga zdravlje posluži, a ozljede zaobiđu, može daleko stići.

1999. godine, kao četverogodišnjak je dobio svoj prvi par skija. Netom prije Uskrsa. Pohvalio se tom fotografijom na svojoj službenoj stranici, a uslikan je u Marikollenu, na brdu gdje je odrastao i krenuo s prvim skijaškim koracima i treninzima. Deset godina kasnije je počeo osvajati prve međunarodne trofeje na Toppolinu, a danas je najbolji slalomaš svijeta i tko zna koliko će dugo još biti. A tek mu je 21 godina...

Nisam još toliko star tako da se nadam da ću moći skijati još možda devet, deset, 11 ili 12 godina, ali vidjet ćemo. Ne mogu očekivati da ću u svima pobjeđivati, ali najmanje što mogu je truditi se i pokušavati“, poručio je ovaj skromni klinac iz Norveške.

Samo ćemo reći da s nestrpljenjem očekujemo sutrašnji noćni slalom u Schladmingu u kojem je prije dvije godine upisao svoju prvu pobjedu u Svjetskom kupu u karijeri jer u Kitzbühelu je pokazao da je spreman na sve!

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Marcel HirscherSvjetski kupHenrik KristoffersenOstali sportoviSkijanjeizdvajamo

Ostale Vijesti