David Damnjanovic/PIXSELL
David Damnjanovic/PIXSELL

Hrvatska osvojila treće vaterpolsko srebro, Srbija treće uzastopno zlato

ned. 11.08.24. | 15:08

Ključna je bila prva četvrtina...

Treći put u nizu, Srbija je osvojila zlato na vaterpolskom turniru Olimpijskih igara. Drugi put u ta tri navrata, Srbija je u finalu svladala Hrvatsku koja je ostala na jednom zlatu iz Londona, a srebru iz Atlante i Rio de Janeira pridodala je i srebro iz Pariza u kojem je Srbija slavila s 13-11.

Ključna je bila prva četvrtina u kojoj je Srbija napravila prednost od tri razlike. Srbija je u prvom poluvremenu realizirala svih sedam igrača više, a i srpski golman Filip Filipović branio je sjajno. Preostale tri četvrtine bile su izjednačene, ali prednost Srbije iz prve dionice bila je nepremostiva.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Jerko Marinić Kragić je s tri gola bio najefikasniji kod Hrvatske, dok je Miloš Ćuk s tri gola predvodio Srbiju.

Koban po Hrvatsku bo je loš obrambeni ulazak u utakmicu, u prvoj četvrtini Srbija je iskoristila sve četiri situacije s igračem više u bazenu i povela sa 5-2. Srbija je uspjela iskoristiti svih sedam prvih situacija s igračem više te tako konstantno držala prednost od tri do četiri gola razlike.

Početkom četvrte četvrtine Hrvatska je smanjila na dva gola zaostatka te imala nekoliko napada za dodatno približavanje, ali ih nije iskoristila.

Hrvatska je u Parizu stigla do četvrte olimpijske medalje u vaterpolu od samostalnosti, a treće srebro, nakon Atlante 1996. i Rio de Janeira 2016. Jedino zlato ostaje ono iz Londona 2012.

Ovo je treće uzastopno zlato za srpske vaterpoliste na OI, nakon Rio de Janeira 2016. i Tokija 2021.

Hrvatski sportaši tako su nastup u Parizu okončali sa sedam odličja, po dva zlata i srebra te tri bronce. Zlata su osvojili braća Valent i Martin Sinković u veslanju i Barbara Matić u džudu, srebra Donna Vekić u tenisu i vaterpolisti, a bronce Miran Maričić u streljaštvu, Sandra Elkasević u atletici i Lena Stojković u tekvondou.

Tijek utakmice koja je počela u 14 sati pročitajte u nastavku...

Nakon intoniranja himni, Hrvatska je osvojila prvi napad. Sretno!

Barakude su prve zabile, 21. pogotkom na olimpijskom turniru Lorena Fatovića. No, Srbija je iskoristila svojeg prvog igrača više i izjednačila preko Nemanje Ubovića, a ubrzo je Miloš Ćuk iskoristio peterac i Srbija je povela s 2-1. Srećom, Jerko Marinić Kragić nagovijestio je izlaz iz pucačke krize brzim pogotkom za izjednačenje. Hrvatska je na dva od tri realizirana igrača više. Ćuk nažalost odmah vraća prednost Srbiji, a Nikola Jakšić minuti i pol prije kraja prve četvrtine poentira za +2, a ubrzo i +3 Srbije koja je realizirala sva četiri igrača više.

Srbija je odigrala 'četvrtinu iz snova'. Hrvatska nema rješenja za srpske pucače, a nismo baš niti previše kreativni u napadu. No, do kraja su ostale još tri četvrtine. Nema predaje!

Hrvatska je prva zabila i u drugoj četvrtini, Fatović je dodao Luki Lončaru koji efektno poentira za 3-5. Hrvatska je sada na tri od četiri iskorištena igrača više. No, u obrani Barakuda ništa novo. Nemanja Vico je lagano zabio za novih +3 Srbije. Filip Filipović sjajno brani na vratima Srbije, a naša obrana jednostavno nema rješenja za igru Srba s igračem više koja ih je iskoristila svih šest i povela s velikih 7-3 golom Strahinje Rašovića. Ivica Tucak napravio je time out i Marka Bijača zamijenio Tonijem Popadićem koji je zabilježio prvu obranu za Hrvatsku iz osmog srpskog pokušaja.

Dugu seriju bez pogotka Hrvatske prekinuo je Fatović koji danas igra jedini na uobičajenoj razini. Još ništa nije gotovo... Evo ponovno Marinića Kragića! S dva uzastopna pogotka, Hrvatska je s -4 stigla na -2. Međutim, Srbija je iskoristila i sedmog igrača više. Još se niti jednom u takvom omjeru snaga nismo uspjeli obraniti. Osmi pogodak Srbije zabio je Nikola Dedović.

Hrvatska je odigrala bolju drugu četvrtinu, ali na odmor odlazimo s -3. Nažalost, nemamo rješenja za igru Srbije s igračem više. U sedam takvih napada primili smo sedam pogodaka. S druge strane Barakude nisu iskoristile tri igrača više. Nadamo se boljoj obrani i igri u nastavku...

Eto, i to se dogodilo. Ćuk nije iskoristio igrača više. Srbija je trenutno na osam od devet. No, zato je Viktor Rašović drugi put na utakmici odveo Srbiju na +4. Ostavili smo Srbima previše prostora u napadu. Priključak Barakuda nastavlja držati Marinić Kragić svojim trećim pogotkom na utakmici. Radomri Drašović brzo poentira za novih +4 Srbije, četvrti put na utakmici. Nakon što je vratar Filipović obranio tri udarca u nizu, ukupno 11, Maro Joković probija sjajnog srpskog golmana za -3, ali samo na kratko jer Mandić odmah pogađa za 11-7 Srbije. Srećom, i Hrvati brzo otvara. Fatović treći put poentira za -3.

U posljednju dionicu ulazimo s velikim zaostatkom. Sada je nama potrebna 'četvrtina iz snova'. Hrvatska je u zadnjoj četvrtini osvojila prvi napad kojeg smo iskoristili sjajnim golom Josipa Vrlića. Nakon dugo vremena vratili smo se na -2. Serijom obrana Bijača, ali i zbog činjenice da Srbija više nije toliko dominantna s igračem više, imali smo nekoliko prilika da stignemo na -1, ali Srbi se brane sjajno. A, kako to u sportu često ide, kada ne zabiješ, primiš. Dedović je provukao loptu kroz obranu i ruke Bijača i zabio za +3. Srbija je na korak do zlata.

Konstantin Harkov zabio je nešto više od minute prije kraja za -2. No, Ćuk je brzo zabio 13. pogodak za Srbiju, čime je pitanje pobjednika bilo riješeno. Hrvatska je na kraju osvojila zadnju četvrtinu (3-2), ali to nije bilo dovoljno.

Finale OI u vaterpolu:

Hrvatska - Srbija 11-13 (2-5, 3-3, 3-3, 3-2)



Tagovi

vaterpoloHrvatska vaterpolska reprezentacijasrpska vaterpolska reprezentacijaPariz 2024Olimpijske igre

Ostale Vijesti