Hrpa nepoznanica i prava drama uoči zadnjeg kola NFL-a, evo kome što treba za playoff

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 30.12.18. | 14:10

Posljednje kolo NFL-a nudi nam nevjerojatnu dramu i hrpu nepoznanica.

Nakon nešto manje od četiri mjeseca, stigli smo do posljednjeg kola regularnog dijela NFL sezone. Od 16 momčadi iz svake konferencije, samo će ih se po šest plasirati u doigravanje, što regularnu sezonu čini posebno zanimljivom, posebno iz razloga što se igra svega 16 kola i prostora za kalkulacije gotovo pa i nema.

Trenutno je popunjeno 9 od 12 mjesta u doigravanju, a za posljednja tri konkurira šest momčadi. Krenimo od National konferencije (NFC), gdje je situacija nešto čišća. New Orleans Saintsi predvođeni Drew Breesom imaju najbolji skor u ligi i osigurali su status jednog od prva dva nositelja, što znači da izbjegavaju Wild Card rundu u kojoj momčadi od 3. do 6. mjesta razigravaju za konferencijska polufinala. Tu će se sigurno naći Dallas Cowboysi i Seattle Seahawksi, a društvo Saintsima pravit će ili Chicago Bearsi ili Los Angeles Ramsi. Potonji imaju pobjedu prednosti i daleko lakšeg protivnika u večerašnjem kolu - domaći dvoboj protiv San Francisco 49ersa, koji nakon SuperBowl poraza 2012. i konferencijskog finala godinu kasnije, ne mogu sastaviti sezonu s omjerom pobjeda iznad 50 posto. Spomenimo i da će u slučaju jednakog omjera prednost imati Ramsi. 

Što se NFC-a tiče, osim borbe za prednost domaćeg terena u polufinalu, ostaje za razjasniti posljednjeg putnika za Wild Card utakmicu. Prošlogodišnji osvajači SuperBowla - Philadelphija Eaglesi (8-7 omjer), prošlog su tjedna dramatičnom pobjedom protiv Houston Texansa, ostvarenu field goalom u posljednjem napadu, sačuvali nadu da mogu pokušati obraniti naslov. Za to im treba pobjeda protiv Washington Redskinsa, koji se nalaze na 8. mjestu konferencije, ali bez izgleda za doigravanjem. Međutim, situacija je malo kompliciranija po njih jer im ujedno treba i poraz Minnesota Vikingsa, drugih kandidata za 6. mjesto. Oni imaju 8-6-1 omjer, i upravo im taj remi protiv Green Bay Packersa ostavlja mogućnost da im u današnjem dvoboju i remi bude dovoljan za osiguravanje playoff mjesta, jer su bolji u međusobnom omjeru s Eaglesima. Loše je po njih to što igraju protiv Bearsa kojima je pobjeda nužna da ostanu u borbi za jedno od prva dva mjesta. Da sumiramo borbu za Wild Card mjesto - Vikingsima treba remi ili pobjeda, a Eaglesima poraz Vikingsa i vlastita pobjeda protiv Redskinsa. 

American Football Conference ili skraćeno AFC, također nudi dosta kompliciran rasplet. Točnije, nije toliko nepoznanica, već čak pet momčadi konkurira za dva mjesta, ali jedna od njih (Baltimore Ravensi) još nije osigurala playoff, tako da ćemo se s njihovom matematikom pozabaviti kasnije. Za početak, spomenimo da su playoff osigurali Houston Texansi, Kansas City Chiefsi, New England Patriotsi i Los Angeles Chargersi. Tu je kombinacija mnogo, ali ukratko - Chiefsi i Patsi će pobjedama biti prva odnosno druga momčad konferencije, dok Houston mora čekati na njihov kiks i i pritom osigurati vlastitu pobjedu protiv Jacksonville Jaguarsa. Što se Chargersa tiče, iako oni i Chiefsi imaju najbolji omjer u konferenciji (11-4), igraju u istoj diviziji i samo jedna od tih momčadi može biti slobodna u prvom kolu. A u njihovom međusobnom omjeru bolje kotiraju Chiefsi, tako da će Chargersima trebati kiks rivala, kao i pobjeda protiv Denver Broncosa. 

Vratimo se na borbu za preostala dva mjesta u playoffu. Baltimore Ravensi, Indianapolis Coltsi i Tennessee Titansi imaju 9-6 omjer, dok su Pittsburgh Steelersi na 8-6-1. Da stvar bude još zanimljivija, Coltsi i Titansi igraju međusobno u zadnjem kolu i pobjednik će sigurno osigurati playoff. Remi priželjkuju Steelersi, koji bi se, potom, uz svoju pobjedu protiv Cincinnati Bengalsa, probili kroz ušicu igre do Wild Card meča. Spomenimo i da Ravensi mogu doći do pozicije broj dva u konferenciji ako Patriotsi i Texansi izgube, Coltsi i Titansi ne završe remijem, a oni sami slave protiv Bengalsa.

I to bi bilo otprilike sve. Borba za playoff u NFL-u često nam nudi ovakve scenarije i možda zvuči komplicirano na prvu, ali vjerujte da je zapravo sve prilično jednostavno. Većina momčadi imaju čistu situaciju i ovise same o sebi, a o raspletu ćemo Vas sutra izvijestiti. Za kraj napomenimo da playoff počinje već za tjedan dana, točnije 5. siječnja dvobojima Wild Card runde. 

(foto: Reuters)


Tagovi

NFLNew England PatriotsBaltimore RavensHouston TexansNew Orleans SaintsPittsburgh SteelersDrew Brees

Ostale Vijesti