Goran Mrđen: Dogurat ćemo najmanje do polufinala

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 15.01.18. | 13:45

Iskusni rukometni trener jako zadovoljan igrom Kauboja.

Hrvatska rukometna reprezentacija dominantno je otvorila Europsko prvenstvo koje se igra u Lijepoj našoj. U prvom kolu, u prepunoj Spaladium Areni, pala je Srbija s 10 razlike, a u drugom Island sa sedam.

Za komentar dosadašnjih nastupa Kauboja, šansama hrvatske, ali i ostalih reprezentacija na aktualnom Euru porazgovarali smo s iskusnim rukometnim stručnjakom Goranom Mrđenom, našim nedavnim gostom na humanitarnom listiću, kojem je zaista malo falilo da prođe i osigura odličan dobitak Udruzi za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama iz Koprivnice. Norveška je držala Francusku na konopcima, a nitko nije očekivao da će Island odigrati onako dobro protiv Švedske.

Hrvatska je jučer razbila Island u nastavku utakmice i osigurala plasman u drugi krug. Koji je generalni dojam igre naše reprezentacije nakon uvodna dva kola Eura?

„Protiv Islanda smo odigrali moćno, pogotovo u obrani. Napad je također imao glavu i rep, a jučer smo, moram reći nakon dugo vremena, vidjeli jednu ekipu koja je odigrala jako dobro u igri sedam na šest. U takvoj igri često nešto zabiješ, nešto primiš, a mi smo odigrali jako dobro, zabili smo tri gola u nizu i prelomili utakmicu“, rekao nam je za početak Mrđen i nastavio o šansama Hrvatske u nastavku turnira:

„Dakako, publika je u obje utakmice bila izvanredna i sigurno je veliki gušt igrati u ovakvoj atmosferi. Ne bih htio prognozirati, s obzirom na to da sam promašio na humanitarnom listiću, ali mislim da ćemo dogurati najmanje do polufinala“.

Hrvatska reprezentacija je utakmicu protiv Srbije odigrala u „transu“. Atmosfera je bila fanatična, ulog i pritisak ogromni i s rezultatskog i psihološkog aspekta, no utakmica protiv Islanda bila je realniji pokazatelj kvalitete Kauboja, pogotovo u igri bez Domagoja Duvnjaka kojeg smo, najvjerojatnije, izgubili do kraja turnira.

„Sigurno je da našim igračima i stručnom stožeru nije bilo lagano nakon ozlijede Duvnjaka. No, o tome više ne smijemo razgovarati. Pred nama su važne utakmice. U takvim situacijama momčad ili potone, svi se pitaju 'zašto ga nema', ili te takve nedaće dodatno motiviraju i ujedine. Mislim da su igrači i stožer reagirali jako dobro i protiv Islanda su istrčali još napaljeniji i motiviraniji. Pogotovo u obrani gdje se vidjela velika volja i energija“.

Utakmica protiv Islanda je bila dosta izjednačena u prvom dijelu, Vikinzi su na odmor otišli s -1 no uvođenjem sedmog igrača Hrvatska je napravila razliku i otišla na veliku prednost koju nije ispuštala do kraja utakmice.

„To je svakako bio ključni trenutak utakmice. Sa sedam igrača u polju napravili smo prednost, golman je obranio neke ključne lopte i to nas je dodatno oslobodilo i dalo nam krila, dok je Islanđanima samopouzdanje bilo poljuljano“.

Hrvatska svoju posljednju utakmicu u Splitu igra sutra, protiv reprezentacije Švedske. Ulog je prvo mjesto u grupi i četiri boda koja prenosimo u drugi krug koji se igra u Zagrebu. Šveđani su prije turnira figurirali kao najveći konkurenti za prvo mjesto, međutim, igrom u prve dvije utakmice (poraz od Islanda i neuvjerljiva pobjeda nad Srbijom), nisu impresionirali.

„Mislim da ćemo na krilima prve dvije utakmice, s ovom energijom i ovim načinom igre, to mirno dobiti. Ne da se nećemo trebati zalagati već da će rezultatski biti sigurna pobjeda i da ćemo u Zagreb otputovati s četiri boda. Ako nas Švedska pobjedi to ne znači da ćemo izgubiti šanse za polufinale, ali će nam put prema istome svakako biti prilično poljuljan“.

Nakon prve dvije utakmice hrvatska javnost je jednoglasna po pitanju najboljeg igrača. Radi se dakako o Luki Cindriću, koji je Srbiji zabio četiri, a Islandu sedam pogodaka i bio proglašen igračem utakmice. Tko je uz Cindirća na vas ostavio najbolji dojam u prve dvije utakmice?

„Ne bih htio ureknuti Cindrića, ali misli da bi, ako ovako nastavi, mogao postati MVP prvenstva. Ali, isto tako, ne bih htio nikoga isticati. Mislim da se u prve dvije utakmice najviše istaknuo kolektiv. Ovo nije fraza, nego zaista mislim da je kolektiv naša najveća prednost. Evo, jučer na primjer, u jednom je trenutku povukao Cindrić, u drugom Karačić. Na početku je Stepančić odigrao odlično, na kraju Mamić. Tako da smo prve dvije utakmice dobili na temelju kolektivne igre u kojoj je Cindrić bio, neću reći bolji, nego eksponiraniji od ostalih“.

Iza nas su nepuna dva kola Europskog prvenstva. Tko je prema vama, uz dakako Hrvatsku, ostavio najbolji dojam.

„U Poreču sam u prvom kolu uživo gledao dvoboj između Norveške i Francuske. Mislim da su obje reprezentacije iznimno moćne. Rekao bih da je Norveška igrala, a Francuska pobijedila. Norvežani po meni igraju jako atraktivno, s puno lijepih poteza, proigravanja i golova te puno trče. Francuska je pak, pokazala fizičku moć i jednu mentalnu stabilnost. Cijelu utakmicu su gubili, u jednom trenutku je čak bilo +3 za Norvešku, i nisu odustajali što im je na kraju donijelo pobjedu“.

„Uz njih tu su još Danci, a današnja utakmica protiv Slovenije će biti bolji pokazatelj kvalitete Njemačke od prve utakmice protiv Crne Gore. Rekao bih da reprezentacije koje su prije početka turnira bile proglašene najvećim favoritima opravdavaju tu ulogu“, rekao nam je za kraj naš sugovornik.

Razgovarao: Niko Rukavina

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Goran MrđenHrvatska 2018rukometna groznicaLuka Cindrić

Ostale Vijesti