Fleiss za Germanijak: Znala sam da Zuba može među 15, samo ga treba sačuvati!

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 07.01.15. | 08:25

Hrvatsko muško skijanje jučer je prvi put u povijesti na noćnom slalomu na Sljemenu imalo dvojicu skijaša u prvih 20.

Po prvi put se dogodilo i da je Hrvat uspio pobijediti najboljeg hrvatskog skijaša Ivicu Kostelića. Junak je bio mladi, 21-godišnji Filip Zubčić, koji je prvo s visokim startnim brojem 57 izborio drugu vožnju 22. mjestom, a potom u drugom laufu još jednom nadmašio profesora Ivicu, i to na njegovoj najdražoj stazi i najjačoj disciplini.

Još je jednom potvrdio sjajnu formu u ovoj sezoni, u kojoj je osvojio sedmo mjesto u veleslalomu u Alta Badiji, a pred zagrebačkom publikom je jučer došao do svojih prvih bodova u slalomu u karijeri. Za neke iznenađenje, a za neke baš i ne.

Ima izuzetnu sezonu. U Alta Badiji je apsolutno sve iznenadio, pa i samog sebe. Iako bi mogli reći da je slalom s jedne strane iznenađenje, s druge strane i nije. Kada u veleslalomu sve sjedne na svoje mjesto, onda će doći i dobri rezultati u slalomu. Slalom je jedna disciplina koja se na brzinu natrenira, dok za veleslalom treba puno više rada i vremena“, rekla je za Germanijak Nika Fleiss, skijašica koja već ranije 'objesila skije o kllin' ali dobro zna o čemu govori.

Iskreno, da me netko pitao može li Filip biti među prvih 15 u slalomu na Sljemenu, rekla bih da može. On je sada u uzlaznoj formi. Krenulo ga je, siguran je i ima puno samopouzdanja. Sada ga samo treba zadržati da ostane zdrav i da zadrži tu formu čim duže“, smatra Samoborka, koja je i ovu sedmu mušku utrku na Sljemenu, ispratila uz stazu. Nekad je ovdje bila natjecatelj u ženskoj konkurenciji, a danas je pomaže na stazi.

„Uvijek kada sam blizu staze zatitra mi u srcu. Vrate se sjećanja i dođe mi ona želja za skijanjem. Ali vrlo brzo, kad se drugi dan vratim u ured, znam da je moje mjesto sad negdje drugdje, van staze i ne više na stazi. Trudimo se i pokušavamo napraviti štogod možemo da dečki i cure koji dolaze imaju najbolje uvjete da im to omogućimo“.

A to je zasad pokazalo itekako dobre rezultate.

Imamo jako, jako mladu mladu gardu koja dolazi, i u ženskoj i muškoj konkurenciji. To nas izuzetno veseli, a predvođeni su Filipom Zubčićem“.

'Zuba' je nakon velikog uspjeha u Alta Badiji još jednom ove sezone pokazao da Hrvatska ne treba brinuti tko će naslijediti obitelj Kostelić. Janica je već odavno odlučila reći da je dosta, a sve veći problemi s koljenom i formom, možda će i prije nego što se očekivalo, i Ivicu poslati u zasluženu mirovinu. Iako nas je naviknuo da ga na Sljemenu gledamo na postolju, sinoć mu to nije pošlo za rukom. Uspio je dohvatiti 18. mjesto, što mu je najbolji rezultat sezone.

Nikakvom nezadovoljstvu nema mjesta jer se za hrvatsko skijanje dogodio povijesni rezultat. Nismo nikada ovdje imali dva dečka među prvih 20“, zadovoljna je Nika, koja je zadovoljna i kako je sve prošlo. Sada je njezina prva briga ipak oko utrke, organizacije staze, skijaša i skijašica.

„Sve je prošlo izuzetno dobro. Staza je izdržala za sve brojeve. Vrlo visoki startni brojevi su ušli u drugu vožnju, tako da je to pokazatelj da smo sve odradili kako treba“.

I Nika je probala ledenu sljemensku stazu, koja nije previše odgovarala Ivičinom bolnom koljenu.

„Skijala sam prije dva dana na ženskoj utrci na pregledu staze. Doista je jedna od ledenijih staza u Svjetskom kupu ali za skijaše takva staza i treba biti kako bi izdržala sve startne brojeve i kako bi svi skijaši imali fer uvjete“, naglašava 30-godišnja Fleiss, do koje su također stigle velike pohvale za sljemensku utrku.

Ponovno je okupila velik broj posjetitelja. Službena brojka kaže 15.000.

„Takva brojka nas jako veseli. Skijaši koji dolaze na Sljeme uvijek kažu da su jako sretni zbog izuzetne publike koja fer navija za sve, za one koji su dobri, koji su malo lošiji, koji padaju i pobjeđuju. Zbilja hvala navijačima jer znam da im nije lako stajati uz stazu i nekoliko sati čekati da se najbolji skijaši svijeta spuste. Ali najbolje im zahvale sami skijaši u cilju. Pobjednik Marcel Hirscher je rekao da ovakvu potporu navijača i navijanje ima samo u Austriji“, zaključila je Nika u razgovoru za Germanijak.

Piše: Mateja Ivanović

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Snježna kraljicaSljemeOstali sportoviSkijanjeNika Fleiss

Ostale Vijesti